Cukier, szynka oraz mięso otwierają listę artykułów spożywczych, które w ciągu roku zdrożały najbardziej. Prawdziwy rekord należy jednak do cukru, który w ciągu roku podrożał o ponad 34 procent. A to jeszcze nie koniec złych wieści dla mieszkańców województwa łódzkiego.
Jak wynika z danych Urzędu Statystycznego w Łodzi we wrześniu tego roku paczka masła (200 gramów) kosztowała 4,25 zł, natomiast we wrześniu zeszłego roku 3,81 zł. Wystarczyło 12 miesięcy, żeby cena wzrosła o 11,5 proc.
Za to mleko staniało w tym czasie o blisko 6 proc. W ubiegłym miesiącu litr mleka kosztował średnio 2,60 zł.
Nieco mniej płacimy także za kilogram twarogu, który w ciągu roku staniał z 13,19 zł do 12,97 zł.
Paczka masła wkrótce za 5 złotych
Zdaniem Mariusza Broniszewskiego, prezesa Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej „Radomsko” podwyżki cen masła dopiero przed nami.
- W ubiegłym roku mieliśmy nadprodukcję mleka, w tym jest go mniej - mówi Mariusz Broniszewski. - Składnikiem masła jest tłuszcz, a jego na rynku nie ma zbyt wiele. Ceny masła w sklepach są bardzo zróżnicowane, w mniejszych paczka (200 g - red.) kosztuje już blisko 5 zł, natomiast w marketach i dyskontach ok. 4,30 zł. Wynika to z tego, że w przypadku hurtowni zmiana ceny następuje co dwa tygodnie, a sieciach handlowych co trzy miesiące. Do końca roku masło w marketach i dyskontach jednak też zdrożeje i będzie kosztowało ok. 4,60 - 4,70 zł za paczkę - przewiduje prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej „Radomsko” .
Kontrola jakości mięsa w Łódzkiem. Kary dla pięciu przedsiębiorców
Prezes Mariusz Broniszewski jest przekonany, że artykuły mleczarskie będą dalej drożały droższe. Tak wynika m.in. z analizy cen netto, które spółdzielnia otrzymuje za kilogram lub litr wybranych produktów. We wrześniu ubiegłego roku u hurtowników kilogram masła z tej spółdzielni kosztował 13,24 zł netto, a we wrześniu tego roku już 16,89 zł. Jeszcze bardziej zdrożał (netto) ser żółty - z 10,04 zł do 12,63 zł za kilogram.
Największe powody do niepokoju mają ci, którzy używają dużo cukru. To właśnie ceny tego produktu pobiły rekord. We wrześniu tego roku kilogram cukru w sklepach województwa łódzkiego kosztował średnio 3,16 zł, podczas gdy we wrześniu zeszłego roku za cukier płaciliśmy przeciętnie 2,35 zł.
O ok. 6 proc. zdrożał natomiast schab z kością, we wrześniu tego roku średnia cena wynosiła 14,55 zł za kilogram.
Niektóre artykuły są trochę tańsze
Są jednak i dobre wieści. O blisko 6 proc. w ciągu roku staniało mleko, a nieznacznie tańsze są także chleb, drób oraz ziemniaki. Ceny jaj w tym czasie spadły o ponad 7 proc.
- Masło, mimo iż pochodzi z mleka, jest produktem tłuszczowym - mówi dr Krystyna Świetlik, ekspert z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - Masło bardzo dobrze się sprzedaje, zwłaszcza poza Europą. Mleko jest eksportowane głównie do krajów ościennych, a masło trafia dalej, a duży eksport przyczynia się do wzrostu cen.
Łódzcy uczniowie zbierają żywność dla kresowiaków
Doktor Świetlik zauważa, że wzrost cen cukru w naszych sklepach jest spowodowany rosnącymi cenami na rynkach światowych.
Podwyżki cen wieprzowiny można natomiast wytłumaczyć tym, że przez dwa ostatnie sezony była ona bardzo tania i dlatego jej produkcja nie była opłacalna.
Mieliśmy także do czynienia z ograniczonym eksportem, nie tylko wskutek rosyjskiego embargo, ale także obawami związanymi z afrykańskim pomorem świń. Przyczyniło się to do ograniczenia produkcji wskutek czego wzrosły ceny.
Spadek cen jaj można wytłumaczyć m. in. ich nadprodukcją i tym, że w domu mniej pieczemy i smażymy.
Tegoroczne święta będą droższe
Przygotowanie tegorocznych świąt Bożego Narodzenia będzie nas kosztowało więcej niż przed rokiem.
We wrześniu tego roku - w porównaniu do grudnia 2015 r. - ceny żywności były o 0,4 proc. wyższe. Doktor Krystyna Świetlik przewiduje, że w grudniu tego roku będą one wyższe o 1 - 2 proc. To średnia wartość, niektóre artykuły - jak np. cukier, masło, część mięsa - będą jednak znacznie droższe.
Wiele jednak zależy od pogody i od tego, jak sroga będzie nadchodząca zima.
Ceny żywności rosną z miesiąca na miesiąc
FAKTY |
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że ceny artykułów spożywczych w sklepach w poszczególnych województwach są bardzo zróżnicowane. Za półkilogramowy bochenek chleba mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego płacą średnio 1,95 zł, a śląskiego muszą wydać aż 2,57 zł. W województwie śląskim można za to kupić najtańszy schab z kością. Kilogram kosztuje 13,51 zł, podczas gdy w województwie świętokrzyskim średnia cena tego produktu to aż 15,57 zł. Duże różnice widać także w cenie kurczaków. W województwie świętokrzyskim kilogram kosztuje przeciętnie 6,33 zł, natomiast na Śląsku jest o złotówkę droższy. Kilogram szynki gotowanej wieprzowej najtaniej kupimy w województwie podlaskim. Kosztuje 22,3 zł, o blisko 6 zł mniej niż w województwie zachodniopomorskim, gdzie średnia cena to 28,27 zł. W przypadku mleka różnica między średnią najniższą a najwyższą ceną wynosi 50 groszy. Najtańsze - 2,49 zł za litr - można kupić w sklepach województwa opolskiego. Najdroższe jest w województwie podkarpackim. Jeszcze większe różnice dotyczą średnich cen jaj. W województwie opolskim jedno kosztuje 41 groszy, podczas gdy na Dolnym Śląsku jest aż o 13 groszy na sztuce droższe. Trzeba tylko pamiętać o tym, że są to ceny średnie, co oznacza, że w części sklepów ceny mogą być wyższe od podanych, natomiast w pozostałej części sklepów będą niższe. Główne tendencje się jednak nie zmieniają. sach |
Zobacz też |Nowacka: Jednolity VAT podniesie ceny żywności. Petru: Ale za to stanieje paliwo (TVN24/x-news)