Spis treści
Czym jest indeks glikemiczny (IG)?
Indeks glikemiczny (IG) określa jak szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi, po spożyciu konkretnych produktów zawierających węglowodany. IG pomaga sklasyfikować produkty spożywcze do konkretnych grup, tak aby wspomagać leczenie chorych z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Spożywanie produktów z niskim indeksem glikemicznym korzystnie wpływa na stan zdrowia chorych na cukrzycę, insulinooporność oraz może wyregulować zaburzenia lipidowe u osób ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby niedokrwiennej serca (tzw. choroby wieńcowej).
Sprawdź, jakie korzyści mogą wynikać ze stosowania diety z niskim indeksem glikemicznym
Produkty z niskim, średnim i wysokim indeksem glikemicznym
Naukowcy ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecają wybór produktów węglowodanowych z niskim IG. Produkty ze średnim indeksem mogą być spożywane w umiarkowanej ilości, natomiast te z wysokim należy bardzo ograniczyć lub całkowicie wyeliminować z diety.
Skala klasyfikacji produktów przyporządkowuje im wartość od 0 do 100, gdzie produkty niezawierające węglowodanów mają indeks równy 0, natomiast największą wartość przypisuje się glukozie (indeks glikemiczny 100)
Produkty spożywcze węglowodanowe można sklasyfikować do 3 grup:
- niski indeks glikemiczny – wartość IG ≤ 50,
- średni indeks glikemiczny – wartość IG 51-69,
- wysoki indeks glikemiczny – wartość IG ≥ 70.
Do produktów o niskim indeksie glikemicznym można zaliczyć:
- mięso i podroby,
- ryby i owoce morza,
- oleje roślinne,
- pełnoziarniste produkty zbożowe, w tym pieczywo razowe, makarony z roślin strączkowych, kasze gruboziarniste, płatki zbożowe,
- nasiona roślin strączkowych,
- mleko i produkty mleczne,
- warzywa niskoskrobiowe, w tym surowe buraki, cebula, cukinia, czosnek, pomidory, ogórki, kalafior, marchew, papryka, pieczarki, pietruszka, kapusta i sałata,
- owoce, takie jak awokado, agrest, gruszki, jabłka, maliny, mandarynki, nektarynki, śliwki, pomarańcze, wiśnie i zielone banany,
- orzechy,
- gorzką czekoladę.
Do produktów o średnim indeksie glikemicznym można zaliczyć:
- miód, syrop klonowy,
- owoce, takie jak banan, ananas, brzoskwinie, kiwi, papaja,
- warzywa ze znaczna zawartością skrobi, czyli surowe ziemniaki, bataty, groszek, kukurydza,
- kasza kuskus, ryż basmati, ryż długoziarnisty oraz brązowy, makaron z semoliny,
- soki owocowe.
Natomiast produkty o wysokim indeksie glikemicznym to między innymi:
- cukier, dżemy, konfitury i syrop z agawy, słodycze,
- dynia piżmowa i gotowane buraki,
- daktyle, dojrzałe banany, suszone owoce,
- rozgotowane warzywa i owoce,
- pszenne pieczywo, słodkie płatki śniadaniowe, ryż biały, kasza jaglana, makaron ryżowy,
- dania typu fast food,
- słodkie napoje.
Źródło: Wpływ diety opartej na produktach o niskim indeksie glikemicznym na efekty redukcji masy ciała u osób z nadwagą i otyłością Wybrane Problemy Kliniczne
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?