Co jeść, żeby pokonać raka? DIETA NOWOTWOROWA Remigiusza Rączki w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym

Agata Pustułka
Mistrz śląskiej kuchni, Remigiusz Rączka, gotował wedle specjalnego menu dla chorych
Mistrz śląskiej kuchni, Remigiusz Rączka, gotował wedle specjalnego menu dla chorych MARZENA BUGAŁA-AZARKO
Co jeść, aby pokonać nowotwór? Dieta nowotworowa Remigiusza Rączki - zobaczcie MENU Onkokuchnia i onkowarsztaty dla pacjentów w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym. Powstanie książka kucharska dla chorych na nowotwory, po chemio- i radioterapii DIETA NOWOTWOROWA

Sonia Badura, amazonka z Rudy Śląskiej, po mastektomii i chemioterapii miała niesamowity apetyt. - Jadłam wszystko. Sądzę, że była to taka samoobrona organizmu - opowiada kobieta.

Wczoraj w Katowicach wraz z koleżankami wzięła udział w pierwszych w Polsce kulinarnych onkowarsztatach, które w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym poprowadził mistrz śląskiej kuchni Remigiusz Rączka.

Trzeba przyznać, że przypadek pani Soni był nietypowy, bo zwykle chorzy na nowotwory, bądź pacjenci po chemio- czy radioterapii, nie mają apetytu. Odrzucają wiele dotąd ulubionych potraw bądź po prostu ze względu na umiejscowienie guza mają problemy z przełykaniem. Pojawia się mięsowstręt, bo po radioterapii zjedzenie kęsa mięsa pozostawia w ustach metaliczny smak.

Okazuje się, że utratę masy ciała odnotowuje się u 30 do nawet 70 procent pacjentów onkologicznych. Do 30 proc. z nich nie umiera z powodu choroby zasadniczej, ale z powodu niedożywienia!

Uniwersyteckie Centrum Kliniczne postanowiło rozpocząć kulinarną edukację pacjentów oraz ich rodzin, tak by nie tracili niepotrzebnych sił ważnych w trudnej walce z rakiem. Docelowo ze zgromadzonych przepisów ma powstać onkoksiążka kucharska.

Zobaczcie, jak Remigiusz Rączka gotuje dla chorych:

Po pierwsze: spełniać zachcianki
- Zasada jest taka: jeśli chory na nowotwór ma na coś apetyt, to - jak kobiecie w ciąży - trzeba spełnić wszystkie jego zachcianki, ale równocześnie dbać, by spożywał odpowiednie porcje składników odżywczych. Tu pomocą mogą być specjalne produkty żywieniowe, gotowe, przeznaczone dla chorych na raka - wyjaśnia Grzegorz Kostelecki, dietetyk z Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego.
Specjalista przestrzega, by nie wierzyć internetowym dietom lub produktom cud reklamowanym w internecie, ale o konkrety zawsze pytać specjalisty.

Pacjenci chorzy na nowotwory są szczególnie narażeni na niedożywienie. Często występujące u nich problemy z jedzeniem są spowodowane objawami niepożądanymi, takimi jak: wymioty, nudności, biegunki czy ogólnie utrata apetytu. Niekiedy spożywanie pokarmów jest niemożliwe w wyniku trudności z połykaniem lub też z powodu podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego. Dlatego dostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych bywa ogromnym problemem, a do tego jeszcze dochodzi fakt, że u pacjentów cierpiących na nowotwór wzrasta tempo przemiany materii i zapotrzebowanie na energię.

Po drugie: energia i jeszcze raz energia!
Trzeba wiedzieć, że podczas choroby nowotworowej zapotrzebowanie organizmu na białko, składniki odżywcze i energię rośnie, a zarówno sam nowotwór, jak i leczenie onkologiczne, które może zaburzyć odżywianie, sprawiają, że nie każdy chory jest w stanie pokryć dodatkowe zapotrzebowanie za pomocą tradycyjnej diety.

Zobaczcie, jak Remigiusz Rączka gotuje dla chorych:

W takiej sytuacji zaleca się stosowanie wsparcia żywieniowego, np. poprzez wzbogacanie diety lub też włączenie do diety wysokobiałkowych, wysokoenergetycznych preparatów odżywczych, równolegle z leczeniem przeciwnowotworowym.

Specjalistyczne diety to odpowiednio zbilansowane dla osób chorych preparaty przeznaczenia medycznego, które zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze oraz odpowiednią ilość energii w małej objętości. Dzięki temu można je stosować jako uzupełnienie codziennego jadłospisu i powinny być wtedy przyjmowane między posiłkami lub jako dodatek do dań. W razie potrzeby, stosowanie niektórych preparatów może w całości zastąpić też normalną dietę albo pojedyncze posiłki.

Problemy z odżywianiem powodują chudnięcie, osłabienie mięśni, pogorszenie sprawności psychoruchowej, upośledzenie odporności. U takich chorych gorzej mogą goić się rany, częściej dochodzi do rozwoju zakażeń lub innych powikłań, wydłużać się może czas pobytu w szpitalu i powrotu do zdrowia.
Na skutek m.in. niedożywienia pacjent często źle toleruje leczenie, co może wpłynąć negatywnie na proces właściwej terapii i wiązać się nawet z pogorszeniem wyników leczenia. Może to mieć kluczowe znaczenie dla uratowania chorego. Dlatego za każdym razem, kiedy mówi się o profilaktyce chorób nowotworowych, powinno się zwracać uwagę na specjalistyczne odżywianie. Nie należy też oczywiście zapominać o zdrowej diecie.

Po trzecie: kiszonki, kumin, pomidory...

Dietetyk Grzegorz Kostelecki dodaje, że chorzy na nowotwory uwielbiają kwaśne potrawy. Bardzo wskazane są wszelkie kiszonki. Przyjmuje się, że surowa cebula jest wskazana w przypadku nowotworu żołądka, a kapusta w przypadku nowotworów pęcherza. Amazonki wskazywały na dobroczynny wpływ soku z kiszonych buraków.

Naukowo wykazano też właściwości borówki amerykańskiej, którą powinni się zajadać chorzy na raka piersi, przełyku czy trzustki. Pomidory oraz domowy ketchup wesprą właściwą dietę u chorych na raka okrężnicy czy odbytnicy.

Kumin, kminek i imbir tarty muszą na co dzień znaleźć się w menu. Wczoraj mistrz Rączka ugotował pyszny barszcz biały na... maślance i w dodatku z twarożkiem. To pierwszy przepis z pierwszej onkoksiążki kucharskiej.

Zobaczcie, jak Remigiusz Rączka gotuje dla chorych:

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

R
Robert

Świadome jedzenie jest trudne, ale może przynieść niepomierne korzyści. Korzystam z ich pomocy już od pół roku, tak naprawdę od momentu zdiagnozowania. Foodwise poleciła mi lekarka. Po jakimś czasie objawy, które poważnie mi przeszkadzały zelżały, a wyniki poprawiły się o tyle ile można. Dostałem smaczne przepisy. Podrzucam artykuł https://www.foodwise.pl/zdrowa-rozrywka/dorosly/artykuly/zagadnienia-medyczne/di eta-immunomodelujaca-czyli-cudowne-immunozywienie,95

A
Administrator
To jest wątek dotyczący artykułu Co jeść, żeby pokonać raka? DIETA NOWOTWOROWA Remigiusza Rączki w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym
e
emil
tzn. kucharz alojz mo lekarstwo na raka, hurrrraa!!!! Wpierdalac.

Wybrane dla Ciebie

Papież zaapelował do pojednania tam, gdzie toczą się wojny. Pozdrowił też uczniów

Papież zaapelował do pojednania tam, gdzie toczą się wojny. Pozdrowił też uczniów

W.Kosiniak-Kamysz: Zawsze młodzi ludzie głosują przeciwko obecnej władzy

ROZMOWA
W.Kosiniak-Kamysz: Zawsze młodzi ludzie głosują przeciwko obecnej władzy

Wróć na i.pl Portal i.pl