Ile łyżeczek cukru jest w czekoladzie, a ile w jogurcie? Ile cukru zjadasz nieświadomie? Zdziwisz się! GALERIA

TK
Czekolada - uwielbiana praktycznie przez wszystkich. Tabliczka czekolady mlecznej to 7 łyżeczek cukru, natomiast biała czekolada zawiera ich nawet 11.
Czekolada - uwielbiana praktycznie przez wszystkich. Tabliczka czekolady mlecznej to 7 łyżeczek cukru, natomiast biała czekolada zawiera ich nawet 11.
Z danych Światowej Organizacji zdrowia wynika, że otyłość to jedna z najczęstszych chorób na którą zapadają ludzie, niezależnie od płci i wieku. W konsekwencji prowadzi do rozmaitych problemów zdrowotnych - szczególnie związanych z układem krążenia, powodując choroby serca, nadciśnienie, miażdżycę. Osoby otyłe są ponadto narażone na wystąpienie zawału, udaru oraz cukrzycy typu II.

Z zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że nie ilość cukru dostarczana do organizmu nie przekraczała 10% kaloryczności naszej codziennej diety. Co to znaczy?

Jeśli dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dorosłego człowieka wynosi 2500 kcal, to otrzymujemy 250 kcal, które stanowi 10% kaloryczności w kontekście cukru. Ile to łyżeczek? Ponad 12. Ile zatem łyżeczek cukru znajdziemy w produktach, które spożywamy?

ZOBACZ W GALERII 10 PRODUKTÓW, KTÓRE SĄ CUKROWYMI BOMBAMI

Czekolada - uwielbiana praktycznie przez wszystkich. Tabliczka czekolady mlecznej to 7 łyżeczek cukru, natomiast biała czekolada zawiera ich nawet 11.

Ile łyżeczek cukru jest w czekoladzie, a ile w jogurcie? Ile...

Co robić, by utrzymać dostarczanie cukru na właściwym poziomie, kiedy praktycznie każdy spożywany posiłek zawiera cukry? Przede wszystkim zachować umiar i pamiętać o konsekwencjach, które spożywanie słodkich produktów w nadmiarze ze sobą niesie.

Według szacunków Światowej Organizacji zdrowia problem otyłości do 2030 roku dotyczyć będzie ponad miliarda ludzi na całym świecie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

MECZ Z PERSPEKTYWY PSA. Wizyta psów z Fundacji Labrador

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 16

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

...

Artykół nieżetelny i śmieszny - brak standaryzowania jednostek (co to znaczy puszka coli - 250ml czy 330ml?) to ponadto nie podają konkretnych produktów sok pomarańczowy - no ale jakiej firmy czy jest to 100% sok?? nic a sam autor dał się wkręcić coca-cola jako bąba cukrowa bo w puszcze (patrz wyżej) ma 7 łyżek cukru a sam podaje że w jego soku pomarańczowym (również patrz wyżej) jest 5 łyżek na 100ml czyli w puszcze (weźmy tą 250 ml czyli mniejszą) jest 12,5 łyżki to co ma więcej cukru cola czy ten (zapewne kiepskiej jakości) sok??

podam teraz przykład RZETELNEJ informaci w Pepsi (sory nie mam coli pod ręką żeby zobaczyć) jest 11g cukry/100ml natomiast w soku pomarańczowym (100% soku tłoczonego producenta Solevita) jest 8,6g cukru na 100ml; Sok tłoczony 100% z jabłek tego samego producenta to już 9,7g cukru na 100ml

Tak podana informacja jest 100% rzetelna, a jej odbiorca może w łatwy sposób porównać (pod względem zawartości cukru) opisane produkty spożywcze. a to co szanowna redakcja tutaj przedstawiła to chłam a nie artykuł, widać że autor nie włożył w jego pisanie wysiłku a teksty tego typu nadaja się na plakaty robione przez dzieci w podstawówce :/

Sorry

G
Gość

Jeszcze do niedawna na tym samym poziomie "zła" co cukier była wymieniana sól.

Ostatnio okazuje się jednak że nie dość że ponownie zalecają jej spożycie to okazuje się że tą jodowaną należy obowiązkowo jeść.

Ile to halo było lata temu jak to masło szkodzi, a margaryny roślinne są zdrowe co okazało się bzdurą.

O tym jak naukowcy twierdzili że jedzenie jajek jest szkodliwe i powoduje różne choroby krążeniowo-sercowe też już wszyscy zapomnieli.

G
Gość
9 września, 19:24, Gość:

Cukier jest za tani dlatego pchany jest prawie do każdego produktu spożywczego by podnieść zyski!!! Cukier jest nawet m.in. w musztardzie, chrzanie tartym, majonezie, pasztecie , a nawet w parówkach. Powinien kosztować ok.10 zł!!!

10 września 2019, 19:54, Równy Szczurowaty:

Jeszcze tańszy jest aspartam itp. słodziki. Dlatego pchany jest też wszędzie, do napojów "dietetycznych". Dawniej był głównie w słodzikach dla diabetyków i w pepsi maks, teraz jest też choćby w zwykłych lekarstwach, syropach...

A jeszcze gorszy jest syrop glukozowo-fruktozowy (jedna z głównych przyczyn otyłości). Spójrzcie na skład żelków, ptasiego mleczka, cukierków, pierniczków, ciastek, płatków kukurydzianych... Ostatnio może być też stosowany podczas produkcji piwa (na szczęście musi to być zaznaczone) - tak, tak, spójrzcie na skład najnowszych partii piasta wrocławskiego, książa, desperadosa, pewnie wielu radlerów (o ile w tych radlerach nie ma aspartamu, to pewnie jest w nich syrop)...

Dziękuję, wolę cukier i wolę za to zapłacić (choć w chrzanach i keczupach nie powinno go być). Przynajmniej można to normalnie spalić, bez większych konsekwencji. Słodziki powodują raka (ale to w dalszej perspektywie), a w bliższej powodują zaburzenia w organizmie (oszukują mózg, że została dostarczona glukoza). Syropy glukozowo-fruktozowe - to już trucizna, ogłupiacze i przyczyna otyłości. Owszem, zjedzenie kilku pierniczków i wypicie piwa, produkowanego na jej bazie nie ma znaczenia, ale wszystko się kumuluje, a kto to wszystko sumuje...

Słodziki powodują też rozwolnienie (a cukier nie powoduje tego). Szczególnie zdradliwy jest sorbitol (jak się chce zamienić cukier sorbitolem to musi się być jak najbliżej ubikacji).

G
Gość

Te produkty wcale w smaku nie wydają się przesadnie słodkie. Uważam, że cukier jest lepszy niż te wszystkie słodziki, gdyż one moga powodować np. rozwolnienie (chociaż nie zawierają kalorii). Może jednak lepiej nie ograniczać zbytnio cukru (i nie truć się słodzikami), lecz zwiększyć zużycie kalorii, czyli nie praca biurowa, lecz fizyczna (czy w ogóle wymagająca ruchu). Cukier wcale nie jest trucizną - jest łatwostrawny. Owszem, jest wysokokaloryczny (i jedyną jego właściwością odżywczą są kalorie), a obecnie nasze zapotrzebowanie kaloryczne jest mniejsze niż dawniej (wszechobecna siedząca praca, która jest na pewno bardziej szkodliwa). Nie żartuję. Raz spróbowałem zastąpić cukier słodzikiem (sporo słodzę herbatę czy kawę - gorzkich i kwaśnych nie znoszę) i skutkiem słodzika była … biegunka. Wersje napojów "zero cukru" zawierają słodzik, więc na pewno są gorsze niż te z cukrem.

R
Równy Szczurowaty
9 września, 19:24, Gość:

Cukier jest za tani dlatego pchany jest prawie do każdego produktu spożywczego by podnieść zyski!!! Cukier jest nawet m.in. w musztardzie, chrzanie tartym, majonezie, pasztecie , a nawet w parówkach. Powinien kosztować ok.10 zł!!!

Jeszcze tańszy jest aspartam itp. słodziki. Dlatego pchany jest też wszędzie, do napojów "dietetycznych". Dawniej był głównie w słodzikach dla diabetyków i w pepsi maks, teraz jest też choćby w zwykłych lekarstwach, syropach...

A jeszcze gorszy jest syrop glukozowo-fruktozowy (jedna z głównych przyczyn otyłości). Spójrzcie na skład żelków, ptasiego mleczka, cukierków, pierniczków, ciastek, płatków kukurydzianych... Ostatnio może być też stosowany podczas produkcji piwa (na szczęście musi to być zaznaczone) - tak, tak, spójrzcie na skład najnowszych partii piasta wrocławskiego, książa, desperadosa, pewnie wielu radlerów (o ile w tych radlerach nie ma aspartamu, to pewnie jest w nich syrop)...

Dziękuję, wolę cukier i wolę za to zapłacić (choć w chrzanach i keczupach nie powinno go być). Przynajmniej można to normalnie spalić, bez większych konsekwencji. Słodziki powodują raka (ale to w dalszej perspektywie), a w bliższej powodują zaburzenia w organizmie (oszukują mózg, że została dostarczona glukoza). Syropy glukozowo-fruktozowe - to już trucizna, ogłupiacze i przyczyna otyłości. Owszem, zjedzenie kilku pierniczków i wypicie piwa, produkowanego na jej bazie nie ma znaczenia, ale wszystko się kumuluje, a kto to wszystko sumuje...

G
Gość
Cukier jest za tani dlatego pchany jest prawie do każdego produktu spożywczego by podnieść zyski!!! Cukier jest nawet m.in. w musztardzie, chrzanie tartym, majonezie, pasztecie , a nawet w parówkach. Powinien kosztować ok.10 zł!!!
K
K-neeball
23 maja 2018, 03:50, Ewa:

Wie ktoś z ile kalorii zawartych jest w mięsku z pieska? Takim gotowanym.

Nie wiem, ale chyba smaczniejsze i pożywniejsze jest mięsko dziewczyny, droga Ewo.

t
trza poguglac
23 maja 2018, 03:50, Ewa:

Wie ktoś z ile kalorii zawartych jest w mięsku z pieska? Takim gotowanym.

Chow chow podobno sie zjada tam w chinach

i to oznacza smaczny-smaczny

ciezka sprawa z internetami

z durnymi literkami

W
WTL
Sok pomarańczowy w 100g ma 5 łyżeczek cukru? Czyli 25g = 25% ???
W większości WIARYGODNYCH źródeł sok pomarańczowy ma 9-10 % cukru (2 łyżeczki na 100g).
Pomyłka, niedbałość, chęć zrobienia większego wrażenia?
g
gosc
ja jak pracuję to nie żrę tyle bo mnie nie stać
g
gosc
bo jak opaśluchy wpieprzają kilogramami żarcie jak małpa kit, to dobrze cholerom jak nie umieją zachować umiar.
p
pszczolka Maja
Nie wiem, skad masz takie informacje. Wlasnie miod w dyskontach poddawany jest kontroli. W koncu przy tej ilosc, jaka kupuja dyskonterzy, nie moga sobie pozwolic na podejrzenie kombinacje. Fakt - miody z roznych krajow sa mieszane - ale u kazdego producenta - czy to w Meksyku, czy Peru (w Unii a priori), prowadzone sa kontrole (zreszta w sumie nieskomlikowane - refraktometr wskazuje w sekunde jaki rodzaj cukru - bo nie wszystko, co zwie sie cukrem, jest sacharoza).
U pana Kaziutka na bazarze to juz co innego. Tu tradycja mieszania miodu z syropem sacharozowym ma dluga tradycje - przez co Polacy zapomnieli juz, jak smakuje pure miod.
P
Plynckysz
...Cukier jest wszedzie.....
To jak i Pon Boczek - tysz je wszyndzie - nawet u Ujka w pywnicy - choc ujek niy mo pywnicy!
A
A to nowość !
Miód słodzony cukrem? Takie rzeczy to tylko w dyskontach, buhaha
O
Olo
Leniwych, bo nawet im się nie chce przeczytać etykiet ze składem produktów.

P.S. Sprawdźcie ile łyżeczek cukru jest w smakowej wodzie "mineralnej" Żywca. Zdziwicie się bardzo.
Wróć na i.pl Portal i.pl