Czerwona herbata i jej właściwości
Charakteryzuje się najefektywniejszym działaniem wymiatającym wolne rodniki, a więc odpowiada za redukcję stresu oksydacyjnego. W związku z tym wykazuje właściwości opóźniające starzenie, a także utrzymujące właściwą kondycję skóry. Dodatkowo cechuje się czynnością przeciwutleniającą i jednocześnie antynowotworową. Herbata Pu erh ceniona jest głównie za wspomaganie utraty masy ciała. Dodatkowo spożycie Pu erh obniża stężenie cholesterolu we krwi, a nawet poprawia pamięć i zdolności poznawcze oraz normalizuje ciśnienie krwi. Pełni ona także funkcję ochronną przed próchnicą i moczopędną. Dzięki zawartości kofeiny, wykazuje także działanie pobudzające, a nawet przeciwzapalne, co wydaje się być skuteczne w przypadku grypy, przeziębienia, biegunek a także stanów zapalnych dziąseł czy błony śluzowej jamy ustnej.
Podsumowując, czerwona herbata:
- redukuje stres
- opóźnia procesy starzenia
- utrzymuje właściwą kondycję skóry
- ma właściwości przeciwutleniające i antynowotworowe
- pomaga schudnąć
- normalizuje cholesterol
Czerwona herbata i jej skutki uboczne
Herbata Pu erh jak większość produktów posiada także skutki uboczne, które pojawiają się po spożyciu zbyt dużej jej ilości. Ze względu na obecność w.w. kofeiny może wpływać na problemy z zasypianiem, dlatego warto spożywać ją przed południem. Dodatkowo może wpływać na wzmaganie poziomu irytacji oraz złości – niestety w tym przypadku warto przestawić się na herbatę zieloną, a czerwoną należy odstawić od razu. Kolejnym negatywnym efektem może być osłabienie kości, jest to powodem wypłukiwania wapnia przez kofeinę, zatem warto zadbać, by poziom tego pierwiastka zawsze był uzupełniony. Ponadto niekiedy zwiększa apetyt na cukier, a nawet może podnosić ciśnienie. Duże dawki herbaty mogą skutkować wymiotami, biegunką, bólami głowy, a także zawrotami. Nie zalecana jest dla kobiet ciężarnych, karmiących oraz w trakcie miesiączki czy osób z anemią, ponieważ w związku z efektem diuretycznym, wypłukuje związki mineralne z organizmu.
Czerwona herbata i odchudzanie
Podstawą odchudzania z czerwoną herbatą jest spożywanie 3-6 filiżanek naparu dziennie, po każdym posiłku. Ważne jest pić ją jedynie po posiłkach i przekąskach, ponieważ spożywana na pusty żołądek wypłukuje magnez. Posiłki powinny być w miarę regularne i nie obfitować w cukier. Herbatę pije się nie słodzoną, jednak może byc ona aromatyzowana. Zmienia to jej smak, który nie każdemu przypada do gustu.