Przepis na sok malinowy
Składniki:
2 kilogramy malin (około 8 pudełeczek)
1 szklanka cukru (gdy lubicie słodszy sok można dać 1,5 szklanki)
Przygotowanie:
Maliny wsypać do dużego, szklanego słoika, zasypać owoce cukrem a słoik nakryć gazą i przewiązać, żeby się trzymała brzegów, gumką recepturką (gaza będzie chroniła nasz sok przed owadami, które z pewnością by chciały spróbować naszego smakołyku).
Po trzech, czterech dniach maliny powinny puścić sok. Zlewamy go do garnka i przekładamy resztę cukru ze słoja (jeśli cały cukier nie zdążył się rozpuścić).
Podgrzewamy sok i mieszamy, żeby cukier się dokładnie rozpuścił. Uwaga: trzeba pilnować, żeby sok się nie zagotował. Ma być gorący, ale nie wrzący (nie straci wtedy cenny składników odżywczych).
Gorący płyn przelewamy do czystych słoiczków, zakręcamy i odwracamy denkiem do góry. Po wystudzeniu wystarczy opisać słoiki i wynieść do spiżarni. Sok na jesienno-zimowe wieczory gotowy!