Śledzik (ostatki) przypada w tym roku 5 marca. Na prywatnych czy firmowych imprezach serwowane będą potrawy ze śledzi, a czasem też z innych ryb.
A co potem? Popielec. Jutro Środa Popielcowa dawniej tzw. Wstępna Środa. Początek 40-dniowego okres Wielkiego Postu przed Wielkanocą.
CZYTAJCIE TEŻ:
Słów kilka o śląskich tradycjach
Ale wróćmy do ostatków. Śledzie będą królować. I dobrze, bo są dobre na wszystko. Nawet na depresję.
Nic dziwnego, że na początek postu nasi przodkowie wybierali śledzie. Zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3), czyli tych obniżających poziom cholesterolu we krwi i poprawiających ciśnienie tętnicze, ale też witaminy A (wzmacnia skórę, włosy i paznokcie, działa przeciwnowotworowo), D (wzmacnia kości), B – B1, B2, B6 i B12 (wzmacniają układ nerwowy). No i śledzie dostarczają nam też jodu, wapnia i białka. Mają fosfor, magnez, żelazo, fluor, siarkę, potas i mangan.
Zobaczcie:
Mikołaj Rej o śledziach:
Śledzie można przyrządzać w zalewie octowej, w oleju z cebulą, po grecku, francusku, duńsku, norwesku, kujawsku, żydowsku, turecku, skandynawsku, szwedzku, fińsku, śląsku, a nawet po egipsku, libańsku.
A oto kilka wypróbowanych przepisów na potrawy ze śledzi:
Śledzie w marchewce
- 1 kg śledzi marynowanych,
- 6 sporych marchewek,
- olej.
Śledzie pokroić w większe kawałki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić marchewkę, wymieszać i dolać tyle oleju, aby marchewka nie była sucha i nie przypalała się. Dusić do miękkości na małym ogniu, często mieszając. Następnie ostudzić. Nie doprawiać jej żadnymi przyprawami, nie solić. Układać w słoiku warstwami śledzie i marchewkę, zakryć szczelnie słoik i odstawić do lodówki.
Szwedzkie matiesy
- 8 filetów śledziowych,
- 2 jabłka,
- po 1/2 szklanki słodkiej i kwaśnej śmietany,
- 1/2 cebuli,
- 10 dag borówek ze słoiczka,
- 1/2 pęczka koperku,
- 2 kiszone ogórki,
- 1 cytryna
- po 140 ml wody mineralnej i mleka,
- sól, cukier, pieprz,
- 2 cebule.
Filety zalej wodą i mlekiem, odstaw na 3 godziny. Wykrój z jabłek po 4 ładne plasterki, skrop je sokiem z cytryny i ułóż po 2 na talerzyku. Śledzie osącz, zwiń w rulonik, ułóż na plasterkach jabłek. Śmietanę słodką ubij na sztywno, dodaj startą cebulę, resztę soku z cytryny i kwaśną śmietanę. Wymieszaj, dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Przygotowanym sosem polej śledzie, na wierzchu ułóż porcję borówek. Udekoruj krążkami cebuli, plasterkami ogórków i koperkiem. Podawaj z białym chlebem.
Śledzie w cebuli
- 0,5 kg wymoczonych w mleku płatów matiasów,
- 4 średnie cebule,
- 0,5 szklanki oleju,
- 2 łyżki keczupu,
- 1 łyżeczka vegety,
- 0,5 łyżeczki cukru i pieprz.
Śledzie pokroić na kawałki. Ułożyć w salaterce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju na słomkowy kolor. Dodać keczup i resztę przypraw. Dusić około 2 minut. Po wystudzeniu zalać ułożone w salaterce śledzie.
Śledzie po kaszubsku
- 1 kg śledzi mrożonych niesolonych,
- 1 szk. wody,
- 3/4 szk. octu,
- 1/2 szk. oleju,
- 4 cebule,
- 2 liście laurowe,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 4 ziarenka pieprzu,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka soli,
- koncentrat pomidorowy (ok. 200g)
- 1 łyżka ketchupu łagodnego.
Wszystkie składniki (oprócz śledzi ) umieścić w garnku z pokrojoną w paski cebulą i zagotować. Od momentu zagotowania gotować jeszcze 4 minuty. Następnie dodać pokrojone w dzwonki śledzie i od momentu zagotowania gotować jeszcze 6 minut. Wystudzić i podawać przystrojone zieloną pietruszką.
Szybkie śledzie korzenne
- opakowanie matiesów w oleju,
- goździki,
- ziele angielskie,
- kolendra,
- czarny pieprz,
- cynamon
Śledzie dokładnie osączyć z oleju (można użyć papierowych ręczników). ułożyć na półmisku i pokroić na równe dzwonka. W moździeżu ubić razem grubo kilka goździków, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę kolendry, kilka szczypt czarnego ziarnistego pieprzu. Śledzie posypać odrobiną cynamonu a następnie mieszanką przypraw z moździeża. Odstawić na kwadrans, podawać z kawałkami chleba lub bułki.
Śledzie „pod futrem":
- 600 gramów śledzia
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 średni burak
- 180 gramów majonezu
- 1 cebula
- 2 łyżki octu
Oczyścić i pokroić cebulę do oddzielnej miski. Zalać octem. Śledzie oczyścić ze skóry i ości, pokroić na małe kawałki.
Ugotować jajka na twardo. Marchew, ziemniaki w mundurkach i buraki musimy gotować osobno, by buraki nie zafarbowały pozostałych warzyw. Zetrzeć jajka, marchew, ziemniaki i buraczki na grubej tarce. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu lub misce w następującej kolejności: ziemniaki, śledź i cebula, jaja, marchew, buraki. Na dnie naczynia (na całej jego szerokości) umieszczamy jako pierwszą warstwę - tarte ziemniaki, które smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie układamy śledzie i marynowane cebulki, które również delikatnie smarujemy majonezem. Na to kładziemy warstwę jajek, marchwi i znów przekładamy je majonezem. Ostatnia warstwa - to buraczki, które można udekorować majonezem, pozostałymi jajkami lub ziołami. Gotową sałatkę odstawiamy do lodówki na 30-60 minut.
Smacznego!
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
500 Plus od pierwszego dziecka i "13" dla emerytów
TYDZIEŃ Magazyn reporterów Dziennika Zachodniego