Pierwsze kebaby już zjedzone
Filip Chajzer pojawił się Krakowie już w piątkowe popołudnie. Na bieżąco relacjonował na swoim Instagramie przygotowania do otwarcia. Pierwsze kebaby zaczął wydawać już wieczorem. Na jego relacjach było widać, że klienci dopisali. Za ladą obsługiwał sam prezenter.
- To już rok! Najważniejszy w moim życiu. Dziękuję tym, którzy wierzyli i dalej wierzą. Kraków ma niesamowitą energię, coś dobrego wisi tu w powietrzu. Marzyłem o tej lokalizacji, a jak się w coś wierzy z całego serca i ciężko na to pracuje, to ... nie ma siły, żeby nie wyszło. Trudny, ciężki rok, ale jeszcze nigdy w życiu nie byłam tak happy. No to skarbeńki, zapraszam dziś od 11.00 w Krakowie - pisał w sobotni poranek Chajzer.
Budka z kebabem tuż obok zabytku
Filip Chajzer, właściciel marki KREUZBERG Kebap, zapowiedział otwarcie kebabu w Krakowie już kilka tygodni temu. Nie obeszło się to bez echa z wielu powodów. Jednym z nich była lokalizacja punktu gastronomicznego. Prezenter postanowił go postawić na placu Jana Nowaka-Jeziorańskiego w centrum Krakowa. Wówczas zaczęły pojawiać się głosy, że budka będzie utrudniała ruch pieszych, a także przysłoni Pałac Wołodkowiczów.
- (…) Możemy zapewnić, że (…) foodtruck Kreuzberg zostanie ustawiony w miejscu znajdującym się poza ciągiem pieszym i w żaden sposób nie będzie zakłócał ciągów komunikacyjnych placu Jana Nowaka-Jeziorańskiego – informowała wtedy naszą redakcję dyrekcja Centrum Handlowego Galeria Krakowska.
Jak już widzimy, punkt gastronomiczny stanął w bezpośrednim sąsiedztwie Pałacu Wołodkowiczów, i rzeczywiście nie zakłóca ruchu. Jednak jeszcze w piątek, 4 kwietnia, od wielu osób usłyszeliśmy, że charakterystyczna budka mocno zaburza estetykę placu Jana Nowaka-Jeziorańskiego - szczególnie przestrzeń przy zabytkowym XIX-wiecznym pałacu - i nie pasuje do tego miejsca.
Biznes Chajzera się rozwija
Filip Chajzer, prezenter i influencer, w kwietniu 2025 roku świętuje pierwszą rocznicę otwarcia lokalu z własnym kebabem, działa na tym rynku pod marką KREUZBERG Kebap. Jak smakuje kebab "od Chajzera" można już sprawdzić w Warszawie, Łodzi i Katowicach, a od pierwszego weekendu kwietnia - także w Krakowie.