– Chociaż impreza „Zielone Świątki pod Grojcem” organizowana jest po raz pierwszy, to tak naprawdę jest nawiązaniem do wielowiekowej tradycji, albowiem w tradycji góralskiej w dniu Zielonych Świątek pali się ogniska i smaży jajecznicę – wyjaśnia Marek Regel, dyrektor Miejskiego Centrum Kultury w Żywcu, pomysłodawca imprezy.
Specjalnie na tę okazję do Żywca ze Skoczowa została sprowadzona olbrzymia patelnia, na której kucharze z restauracji „Piwiarnia Żywiecka” w Żywcu usmażyli jajecznicę z 1000 jajek.
– Proszę się jednak nie obawiać, że dla kogoś jajecznicy zabraknie. Jeśli zajdzie taka potrzeba, oczywiście zwiększymy liczbę smażonych jajek – uspokajała Teresa Krasowska z Piwiarni Żywieckiej.
Dla wszystkich wystarczyło.
Burmistrz Żywca Antoni Szlagor był jednym z kucharzy
*PIAST GLIWICE WICEMISTRZEM POLSKI
*GÓRNIK ZABRZE spadł z Ekstraklasy. Kibice nie darowali piłkarzom WIDEO
*Wielki pożar w Katowicach na zdjęciach i filmach wideo. Toksyczny dym nad miastem
*WNIOSKI I DOKUMENTY na 500 zł na dziecko w ramach Programu Rodzina 500 PLUS
*Matura 2016: Jak pisać, żeby zdać ARKUSZE + ODPOWIEDZI + TESTY
*Nowy abonament RTV, czyli opłata audiowizualna z rachunkiem za prąd ZASADY, KWOTY, ZWOLNIENIA!