Japonia wystawiła na aukcji świeże mięso płetwala błękitnego po raz pierwszy od dziesięcioleci. Cena zwala z nóg

Kazimierz Sikorski
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Świeże mięso płetwala błękitnego sprzedano na aukcji w Japonii po raz pierwszy od pięciu dekad.

Mięso z płetw wieloryba z północnego wybrzeża Japonii jest prawdziwym rarytasem. Cena kilograma tego mięsa osiągnęła na aukcji równowartość pięciu tysięcy złotych.

Tylko na trzy gatunki wielorybów można polować

Płetwale finwale to tylko jeden z trzech gatunków wielorybów, na które wolno polować, by pozyskać ich mięso do sprzedaży konsumpcyjnej w tym kraju.

Japonia wznowiła komercyjne połowy wielorybów w 2019 roku po wycofaniu się z Międzynarodowej Komisji Wielorybniczej, powołanej do życia w 1976, żeby chronić ten gatunek przez masowymi polowaniami.

Prawie półtorej tony świeżego mięsa złowionego u wybrzeży Hokkaido było dostępnych do kupienia.

Najsmaczniejsze było mięso z ogona wieloryba

Najdroższym produktem na targu było mięso z ogona, które jest uważane za wielki przysmak znany jako „onomi”.

Wielorybnictwo jest uważane za kontrowersyjną branżę, chociaż protesty przeciwko polowaniom na ten gatunek zostały stłumione w Japonii po tym, jak Tokio zmieniła tryb połowów z tych na Antarktydzie na łowy przy swoich wybrzeżach.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl