Jedz tłusto, będziesz zdrowy! Głupota? Nie! Nowe badania

Adriana Boruszewska
Adriana Boruszewska
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Pixabay
Przełomowe badania naukowców z Wrocławia. Okazuje się, że masło, tłuste sery czy śmietana, powszechnie uważane za zło gastronomiczne, chronią nas przed udarami. - Sam jestem zaskoczony - przyznaje otwarcie prof. Andrzej Szuba, szef kliniki chorób wewnętrznych w szpitalu wojskowym przy ul. Weigla, który badał nawyki żywieniowe Polaków i ludzi na całym świecie.

Wrocławscy lekarze i naukowcy wraz z naukowcami z Kanady i innych krajów z całego świata (łącznie 25 krajów) w ramach badania PURE (Population Urban Rural Epidemiological Study) badają nawyki żywieniowe tysięcy mieszkańców na całym świecie, w tym też wrocławian. Okazuje się, że wyniki są zaskakujące.

Podczas badania sprawdzano nawyki żywieniowe 2 tysiące osób we Wrocławiu oraz w okolicach, a także 135 tys. na całym świecie. Wyniki zaskoczyły samych naukowców. – O tym, że tłuszcze nienasycone są zdrowie, to już chyba wszyscy wiedzą, ale tego, że zbyt małe spożycie tłuszczów nasyconych może nam szkodzić, nie spodziewał się nikt – zaznacza prof. Andrzej Szuba, który nie ukrywa, że sam był zaskoczony.

- Wyniki te dość mocno różnią się od ogólnie przyjętych zaleceń dietetycznych. Rekomendacja WHO mówi o tym, że ilość kalorii z nasyconych kwasów tłuszczowych nie powinna przekraczać poziomu 10 proc. spożywanych dziennie kalorii. Z naszych badań wynika, że jeżeli tych kalorii z kwasów nasyconych zjemy mniej niż 10 proc., to śmiertelność wzrasta. Wiadomo, że te tłuszcze są potrzebne do funkcjonowania organizmu i wchłaniania witamin, jednak wczesniej nie stwierdzono w dużych badaniach negatywnych efektów diety ubogiej w nasycone kwasy tłuszczowe. Mało tego, większe spożycie kwasów nasyconych znajdujących się w maśle, tłustym mleku czy śmietanie wydaje się mieć działanie ochronne, np. przed udarem – tłumaczy prof. Szuba i dodaje, że to zupełnie zmienia myślenie o naszej diecie.

Lekarz nie ma jednak wątpliwości, co źle wpływa na nasze zdrowie. – Węglowodany. Im więcej kalorii w naszej diecie pochodzi z węglowodanów, tym bardziej jesteśmy narażeni na udary i zawały serca.

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego stworzyli pierwszy w naszym kraju zwalidowany kwestionariusz żywieniowy i oceniali nawyki żywieniowe wrocławian i mieszkańców podwrocławskich wsi, a potem porównywali je z nawykami żywieniowymi mieszkańców Indii czy też Ameryki Południowej.

- Z badań wynika również ciekawa rzecz dotycząca spożycia czerwonego mięsa oraz jajek. Spożycie jednego jajka dziennie mniejsza ryzyko zawału, bo trzeba pamiętać, że jaja podwyższają poziom dobrego cholesterolu w organizmie, a także zawierają wszystkie substancje niezbędne do życia. Dodatkowo w tych badania nie wykazano, że spożycie czerwonego mięsa i zawartych w nim tłuszczy działa negatywnie na zdrowie. Wręcz przeciwnie. W populacjach, tj. Argentyna, gdzie spożywa się nawet pół kilograma czerwonego mięsa dziennie na osobę, odnotowuje się mniejszy odsetek zawałów serca – zauważa prof. Szuba.

Badanie też dowiodło, że ryby wcale nie są tak zdrowie, jak się powszechnie uważa. – Nasze badanie nie wykazało ewidentnych korzyści ze spożycia ryb. Nie ulega wątpliwości, że to mięso jest zdrowe, jednak oceany są coraz bardziej zanieczyszczone. Nawet ryby złowione wokół Antarktydy zawierają w sobie rtęć. Dodatkowo też ryby hodowlane, tj. łosoś atlantycki, zawierają antybiotyki oraz inne związki potencjalnie toksyczne pochodzące z paszy– przestrzega lekarz.

Niestety Polacy w badaniu nie wypadają najlepiej. Jesteśmy piątym najbardziej otyłym narodem w Europie. - Nasze zwyczaje żywieniowe są mocno zakorzenione, jednak edukacja żywieniowa, oparta na najnowszych badaniach, prowadzona zarówno wśród młodzieży jak i dorosłych, może to zmienić - zaznacza prof. Andrzej Szuba.

Kto jest zatem najzdrowszy? Naukowcy twierdzą, że Islandczycy i Włosi.

Zobacz też

Posmakuj Dolnego Śląska - pierogi z Chrząstawy Wielkiej

IFRAME https://gazetawroclawska.pl/losowanie-grup-ms-z-kim-zagra-polska-kiedy-i-gdzie-w-tv-losowanie/ar/c2-12720240

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jedz tłusto, będziesz zdrowy! Głupota? Nie! Nowe badania - Gazeta Wrocławska

Komentarze 51

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

P
Paweł
30 listopada 2017, 20:15, Igma:

To nie kuchnia.

To zasługa słońca

1000% racja, gdyby w Polsce było takie słońce jak we Włoszech Turcji Grecji wszyscy by żyli w zdrowiu. ?

K
Kamil

Kolejna dieta "cud" wymyślona przez naukowców. Każdy powinien sam znaleźć dla siebie optymalną dietę wg. potrzeb, stylu życia, pracy itp. Ja np. w swojej umiarkowanej diecie wegetariańskiej często korzystam z soków z warzyw i owoców wg. porad terapiasokami.pl i ta dieta mi służy. Mam super zdrowie, świetnie się czuję i młodo wyglądam.

Z
Zdrowy
Dieta białkowo - tłuszczowa nie jest niczym nowym. Po prostu w naszych głowach jest zakorzenione to, że jesteśmy tłuści przez tłuszcz. Najgorszy jest cukier i węglowodany - one źle wpływają na wszystko. Węglowodany trzeba przyjmować ale w dużo mniejszych ilościach a tłuszcz nie jest szkodliwy, trzeba tylko wiedzieć jaki.
d
dietetyk
dlaczego im nie wierze? zamiast promowac diete oparta na kaszach, ziarnach, orzechach, warzywach z niewielkim dodatkiem nabialu i miesa, to teraz wciskaja ludziom ze jedzenie miesa smietany z fabryk smierci, produktow nafaszerowanych chemia i antybiotykami jest zdrowe :) ciekawe kto placil za te "badania"
E
Ewa Koch
...BO...mój znajomy nie jadł jajek przez prawie 30 lat...BO...takie były zalecenia wszystkich lekarzy od zwykłych ,Ordynatora do Pani Profesor i jeszcze do tego żadnych tłustych potraw...doprowadzili do tego , że osoba która ważyła 85 kg spadła na wadze do 43 kg (chodzący trup)...WÓWCZAS...postanowił sam(tak od siebie) , skoro ma zejść z tego świata , to na koniec chociaż sobie solidnie podje, na co będzie miał ochotę i wtedy chyba stał się cud...BO...zaczął przybierać na wadze i nabierał sił do walki o życie...żyje do dnia dzisiejszego , chociaż krzyżyk na Nim postawili w 1983 roku...obecnie waży ponad 80 kg i je wszystko na co ma ochotę...WIĘC...czasem warto się wyłamać z pod szalonych ustaleń medycyny...WIADOMOŚĆ JEST AUTENTYCZNA !!!
v
viola da braccio
Statyny to leki na których najlepiej zarabia współczesny przemysł farmaceutyczny !
x
xXx
Te "badania" na które się powołuje autor(ka) artykułu są po prostu żenujące. Wnioski są tak ogólne i metodyka tak uproszczona, że nie powinny nawet stanowić przyczynki do głębszych dyskusji jak zaplanować przyszłe badania, a co dopiero by móc wyciągać wnioski...
C
CLL
Naprawdę Pani praca z pacjentami daje podstawę do lepszych wniosków niż badanie na 135.000 uczestników w 25 krajach? Gratuluję samouwielbienia :)
m
magda
widze, że Pani redaktor nie potrafi właściwie interpretować badań i faktow, wprwadzajac tym samym opinie publiczną w bład. ZBYT MAŁE spożycie moze prowadzić do wiekszego prawdopodobeństwa udarów i zawałów. zastanówmy sie zatem czy my Polacy faktycznie spozywamy tak mało tłuszczu ziwrzęcego czyli pon. 10% kalorcznosci diety. Z tym sie nie zgdzę. większość z nas jednak je tłusto i zbyt mało weglowodanów czyli jest na odwrót niz mysli Pan "doktór", Pracuje z pacjentami już dobre 10 lat, analizuje ich jadłospisy i wiem co mówię. POZA TYM SAME badania pokazują iż spozycie tłuszczu wzrasta przy jednoczesnym spadku spozycia weglowodanów a problemu chorób sercowo naczyniowych jak był tak jest. Zawsze najlepszy jest umiar Panie doktorze. Poza tym czy Włosi faktycznie zjadają tyle tłuszczów nasyconych ???Pani redakator zachecam do nauki czytania ze zrozumieniem i uświadomienia sobie odowiedzialnści jaka na Pani ciąży. Proszenie nie manipulowac faktami i wrócić do szkoły.
T
Teo
Może i chroni przed udarem, ale sprzyja powstawaniu nowotworów jelita grubego. Czy lekarze mogą spojrzeć na człowieka całościowo, a nie tylko przez pryzmat tagmy/narządu, którymi się zajmują. Co mi po sprawnej głowie, gdy wydalac będę do woreczka z boku brzucha, jeśli w ogóle przeżyję...
w
w tym tekście
przekracza wszelkie normy przyzwoitości.
Zgroza, zgroza, zgroza
M
Małgorzata
Badania, badania... A gdzie odnośnik do badań? Jeśli powołujecie się na badania, podajcie ich źródło. Tak to każdy może napisać że dowolna bzdura jest potwierdzona badaniami. Ostatnio obserwuje się dużą propagandę mającą na celu zniesławienie ryb, a tak na prawdę nie ma ŻADNYCH badań dotyczących ich szkodliwości, natomiast masa tych potwierdzających ich zdrowotne właściwości.
I
Igma
Patrzę na te Foto i co widzę.
Coś strasznego!
Ludzie na tym zdjąciu mają tylko po cztery palce u jednej ręki,
a jeden ma dwie różne ręce.
I
Igma
Jak za króla sasa jedz pij i popuszczaj pasa.
I
Igma
Cytat:
"Kto jest zatem najzdrowszy? Naukowcy twierdzą, że Islandczycy i Włosi."

A to dlatego że,
Małżeństwa par spokrewnionych są bardzo częste.
Wróć na i.pl Portal i.pl