Międzynarodowy Dzień Pizzy. Polacy uwielbiają capricciosę [RAPORT]

mad
Krakowianie uwielbiają pizzę. Najczęściej zamawiają capricciosę.
Krakowianie uwielbiają pizzę. Najczęściej zamawiają capricciosę. pixabay.com
Krakowianie w pierwszej dziesiątce największych miłośników pizzy.

Międzynarodowy Dzień Pizzy 9 lutego

W sobotę, 9 lutego, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Polacy bezsprzecznie są fanami pizzy, również tej zamawianej z dostawą do domu.

Z danych PizzaPortal.pl wynika, że kuchnia włoska stanowi aż 61 proc. zamówień składanych za pośrednictwem serwisu. Te upodobania nie różnią jednak Polaków do mieszkańców innych państw. Włoskie danie jest jednym z najpopularniejszych na świecie, dlatego 9 lutego obchodzimy jego święto – Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji serwis PizzaPortal.pl zebrał najważniejsze statystyki dotyczące tego włoskiego przysmaku.

Pizza w Polsce od lat jest najpopularniejszym daniem zamawianym online z dostawą do domu lub biura. Potrawy kuchni włoskiej to aż 61 proc. zamówień z dostawą, a wśród nich prym wiedzie właśnie pizza.
Większymi od Polaków smakoszami pizzy okazują się być jedynie mieszkańcy Szwecji, gdzie kuchnia włoska stanowi aż 75 proc. zamówień w dostawie.

W Niemczech to 46 proc. (również tu pizza to najpopularniejsza potrawa w dostawie), w Austrii - 22 proc., w Turcji - 21 proc., w Argentynie - 20 proc, w Grecji - 18 proc, a w USA - 17 proc.

Pizza a geografia Polski

Największymi miłośnikami pizzy są mieszkańcy Trójmiasta – Sopotu, Gdańska i Gdyni. Na czwartym miejscu rankingu „Pizzomaniaków” znaleźli się łodzianie, a na kolejnych mieszkańcy Rumii, Krakowa, Poznania, Torunia, Wrocławia i Zielonej Góry.

Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jaką pizzę kochają Polacy?

Tutaj upodobania Polaków są stałe – najchętniej wybieramy capricciosę. Z danych PizzaPortal.pl wynika, że pizza ta króluje w dostawie od początku istnienia serwisu. Druga w kolejności najpopularniejszych pizz jest margherita, trzecie miejsce na podium zajmuje pepperoni.

Kolejnymi pod względem popularności są pizza hawajska, salami, mafioso, funghi, roma, supreme i wiejska. Chętnie jemy też pizzę z sosami – numerem jeden jest czosnkowy, popularne są także pomidorowy, ostry, BBQ, musztardowo-miodowy i serowy. Z dodatków najczęściej wybieramy szynkę (19 proc.), salami (15 proc.), pieczarki (14 proc.), cebulę (12 proc.), boczek (6 proc.), kebab, oliwki, czosnek i jalapeño (5 proc.).

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

F
Filip
Naprawdę straszne jest to, że Polacy boją się spróbować czegoś nowego. Zawsze wybieramy to co jest sprawdzone i już nam znane, czyli nic innego jak capricciose, hawajską albo margeritę. Jest masa restauracji, które czasami trochę przekombinują, ale mimo wszystko serwują coś nowego i przede wszystkim z dobrych produktów. W Warszawie restauracji w których znajdziemy dobrą pizze, spokojnie jest około 20 - 30. Z mojej strony mogę spokojnie zarekomendować Mąkę i Wodę, Sypką Mąkę i Masło, Otto.
A
Asia
Ciekawe, zarówno ja jak i moi znajomi często zamawiamy pizzę i właśnie zazwyczaj jest to capriccosa. Co nie zmienia faktu, że pizza najlepiej smakuje na miejscu, w restauracji, dobrze podana, prosto z pieca. Wszystkim, którzy lubią kuchnię włoską śmiało mogę zarekomendować Sypką Mąkę, Tutti Santi i Ciao Napoli.

Wybrane dla Ciebie

Papież zaapelował do pojednania tam, gdzie toczą się wojny. Pozdrowił też uczniów

Papież zaapelował do pojednania tam, gdzie toczą się wojny. Pozdrowił też uczniów

Ten sędzia poprowadzi mecz Polski. W tle przedziwna historia ze spotkania Rakowa

Ten sędzia poprowadzi mecz Polski. W tle przedziwna historia ze spotkania Rakowa

Wróć na i.pl Portal i.pl