Na jakie warzywa jest teraz sezon?
Warzywa sezonowe w lipcu:
- Bakłażan
- Botwina
- Bób
- Brokuł
- Brukiew
- Burak ćwikłowy
- Cebula
- Cebula dymka
- Cukinia
- Czosnek
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Groszek cukrowy
- Groszek zielony
- Jarmuż
- Kabaczek
- Kalafior
- Kalarepa
- Kapusta biała
- Kapusta czerwona
- Kapusta pekińska
- Karczochy
- Koper włoski
- Kukurydza
- Kurki
- Marchew
- Ogórek
- Papryka
- Patison
- Pieczarka
- Pietruszka (korzeń)
- Pomidor
- Por
- Rabarbar
- Rzodkiewka
- Sałata
- Seler (korzeń)
- Szczaw
- Szpinak
- Topinambur
- Ziemniak
Sprawdź, co może Ci się przydać
Na jakie owoce jest teraz sezon?
Owoce sezonowe w lipcu:
ZOBACZ KONIECZNIE
- Ekspresowe ciasto z rabarbarem. Pyszne i proste ciasto do kawy
- Rewelacyjne sałatki na grilla. Sprawdź 15 najlepszych przepisów
- Chrupiące i nie za tłuste placki z cukinii? Zrób je w piekarniku. Sprawdź przepis
- Surówka z kapusty pekińskiej. Przepis do zrobienia w 15 minut
- Tradycyjny chłodnik z botwiny. Odkryj najsmaczniejszy przepis
- Frytki nie tylko z ziemniaków. 8 przepisów na pyszne frytki z warzyw
To może Cię zainteresować
Charakterystyka sezonowych warzyw i owoców w lipcu
Brokuł
Brokuły to warzywa pochodzące z krajów śródziemnomorskich. Ze względu na swoje wartości prozdrowotne powinny jak najczęściej gościć w naszej diecie. Brokuły m.in. mają działanie przeciwzapalne, wzmacniają kości, poprawiają wzrok i zwalczają wolne rodniki. Warzywa te nie potrzebują dużej obróbki termicznej. Idealnie nadają się do sałatek warzywnych. Można z nich przygotować także pyszną zupę krem, dodać do dań rybnych, dań z makaronem, ryżem czy zapiekanek. Ze względu na dużą zawartość błonnika świetnie nadają się dla osób na diecie.
Sprawdź koniecznie
Brukiew
Brukiew pochodzi ze Szwecji. To roślina należąca do rodziny kapustowatych. Brukiew jest bardzo zdrowa, zawiera m. in. witaminy C, A, D, E, K. Z brukwii można zrobić prostą surówkę, chrupiące chipsy i pożywną zupę. Można też ugotować ją na parze, dodać do marynat lub zrobić z niej puree. W Finlandii często podaje się brukiew pieczoną z daniami mięsnymi. Uprawia się ją w strefach klimatu umiarkowanego i chłodnych jako warzywo i roślinę pastewną. Warto wiedzieć, że na na przykład na Podbeskidziu brukiew ma regionalną nazwę karpiel, zamiennie używaną z kwaki.
Burak ćwikłowy
Burak ćwikłowy pochodzi z Europy Wschodniej. Był już uprawiany w czasach starożytnych w celach spożywczych i leczniczych. Jest bardzo zdrowy. Jest cennym źródłem m. in. witamin z grupy B i C oraz żelaza. Burak ćwikłowy znakomicie sprawdza się do przygotowania ćwikły, zupy-krem, barszczu czerwonego i koktajlu. Warto też przygotowywać go pieczonego z piekarnika albo jako zdrowszą wersję chipsów. Warto wiedzieć, że Polska jest największym producentem buraka ćwikłowego w Europie Środkowej.
Cebula
Cebula to popularne warzywo, które pochodzi z Azji. Jest bardzo ceniona za swoje właściwości odżywcze i zdrowotne. Przede wszstkim zawiera duże ilości witaminy C, ale również siarki i cukru. Z cebuli można zrobić wiele potraw, między innymi francuską zupę cebulową. Warto ją też dodać do zapiekanki ziemniaczanej, świetnie sprawdzi się jako przekąska w formie krążków cebulowych lub faszerowana i pieczona. W okresie jesienno-zimowym z cebuli często robi się domowe syropy, które wzmacniają odporność. W starożytnym Egipcie cebula była symbolem życia wiecznego.
Czosnek
Czosnek pochodzi z Azji Środkowej. Jest bardzo ceniony nie tylko ze wzglęcu na swoje właściwości smakowe, ale też zdrowotne. Czosnek zawiera między innymi witaminy: C, A, PP, z grupy B, a także magnez, fosfor i żelazo. Czosnek to składnik wielu dań. Można dodać go do marynaty, zupy, używać do kanapek, grzanek, sałatek, zapiekanek, dań makaronowych, sosów lub przyrządzić pastę z pieczonego czosnku. Czosnek wchodzi w skład francuskiego bouquet garni, czyli bukietu ziół używanego do aromatyzowania zup.
Fasola
Fasola pochodzi z Ameryki Południowej. Warzywo to należy do rodziny bobowatych i ma wiele właściwości odżywczych. Jest między innymi cennym źródłem białka oraz witamin A, E i K. Zawiera też sporo błonnika i mało cukrów prostych. Z fasoli można zrobić zupę fasolową, ziemniaczane puree lub rodzaj wegańskiego smarowdła nazywanego "smalczykiem". Chętnie jest stosowana w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Fasola ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być podawana osobom zmagającym się z cukrzycą.
Sprawdź koniecznie
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Południowej. Fasolka szparagowa to źródło witaminy C, A, z grupy B i beta-karotenu. Fasolka szparagowa to świetny składnik zupy jarzynowej. Może być gotowana (w tym na parze) i podana z masłem i bułką tartą. Fasolka szparagowa to także pyszny dodatek do pieczonego lub smażonego mięsa. Święto fasoli obchodzone jest w Zakliczynie, w Małopolsce.
Groszek zielony
Groszek zielony pochodzi z Azji, Europy i niektórych rejonów Afryki. Jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Wpływa pozytywnie na pracę jelit, chroni przed miażdżycą obniża poziom „złego” cholesterolu i opóźnia proces starzenia. W kuchni groszek zielony wykorzystywany jest jako dodatek do sałatek, surówek i sosów. Można z niego przygotować także zupę lub utrzeć na puree z dodatkiem śmietany i czarnego pieprzu. Zielony groszek należy do rodziny bobowatych i jest jedną z najdłużej uprawianych roślin na świecie.
Jarmuż
Jarmuż znany jest od czasów starożytnej Grecji. W jarmużu znajduje się między innymi witamina C, K i witaminy z grupy B. Jarmuż świetnie nadaje się do koktajlu, jako alternatywa wobec chipsów ziemniaczanych, jako składnik zdrowej sałatki lub zupy-krem. Z racji osiągania różnych kolorów jest uprawiany jako roślina ozdobna.
Kabaczek
Kabaczek to roślina pochodząca z Włoch. Pod względem botanicznym warzywo pochodzi od dyni zwyczajnej. Kabaczek jest źródłem cennych witamin i minerałów. Wśród nich można wymienić witaminy z grupy B, PP i C. Warto też wspomnieć o betakarotenie i kwasie foliowym. Kabaczek jest też warzywem niskokalorycznym. W 100 gramach ma jedynie 20 kalorii. Kabaczka można smażyć, piec, używać jako składnik gulaszu, leczo lub robić z niego zapiekankę. Kabaczek to także znakomite warzywo do zrobienia placków na słodko i na słono. Kabaczek jest lekko słodki, więc może być składnikiem zdrowych ciast. Wiele osób zauważa podobieństwo kabaczka do cukinii. Niektórzy zauważają, że jest to ta sama roślina tylko kabaczki są wyrośnięte. Główną różnicą między kabaczkiem a cukinią jest kolor. Kabaczki są najczęściej żółte i mają kształt maczugi. A cukinie zielone i wygląd przypominający ogórka.
Kapusta biała
Kapusta biała pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego i popularnie nazywana jest kapustą głowiastą. Posiada wiele właściwości odżywczych i prozdrowotnych. To między innymi bogate źródło witamin A, C, E i K. Zawiera również błonnik, potas, żelazo, wapń i kwas foliowy. Kapustę białą można jeść w różnej formie: surowej, gotowanej, smażonej, duszonej lub kiszonej. Przygotowuje się z niej między innymi bigos, kapuśniak czy zapiekankę. Warzywo to można również faszerować i podać np. na obiad jako gołąbki. Znana była już w starożytnym Rzymie.
Sprawdź koniecznie
Kapusta czerwona
Kapusta czerwona pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Kapusta czerwona to bogate źródło witaminy A,C,K, D i E. Z czerwonej kapusty powstaje tradycyjna modro kapusta, która jest dodatkiem do klusek śląskich i rolady wołowej. W pozostałych częściach Polski popularna jest surówka z czerwonej kapusty. Czerwona kapusta to niskokaloryczne warzywo.
Kapusta pekińska
Kapusta pekińska pochodzi z Chin. Ma wiele wartości prozdrowotnych. Stanowi cenne źródło witaminy C, A, K i witamin z grupy B, a także beta-karotenu, potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Wpływa pozytywnie m.in. na wzrok, układ nerwowy i wzmacnia odporność. W kuchni najczęściej wykorzystuje się kapustę pekińską do przyrządzania sałatek i surówek, dodaje do zup lub wyciska z niej sok. Kapusta pekińska nadaje się także idealnie do duszenia i zasmażania. Mimo, że kapusta pekińska ma wiele wartości odżywczych, unikać jej powinny ososby chorujące na niedoczynność tarczycy, ze względu na zawarty w niej związek progoitryny, która zaburza wchłanianie jodu.
Karczochy
Karczochy pochodzą z krajów śródziemnomorskich. Warzywa to cenione są ze względu na smak, a także cenne wartości odżywcze m.in. regulują pracę wątroby i nerek, pomagają na problemy trawienne, opóźniają proces starzenia, i są sprzymierzeńcem w walce z cukrzycą. W kuchni karczochy wykorzystywane są do potraw gotowanych i pieczonych. Można je podać w formie sałatki z sosem winegret, jako nadzienie do pierożków empanadas czy zapieczone w sosie serowym. Warto pamiętać, by oprawiony karczoch skropić cytryną, ponieważ warzywo szybko czarnieje.
Koper włoski
Koper włoski, inaczej fenkuł pochodzi z krajów śródziemnomorskich i zaliczany jest do roślin selerowatych. Ma wiele właściwości leczniczych m.in. pomaga w leczeniu kaszlu, wzdęć i przy kolce u niemowląt. Działa wykrztuśnie, przeciwgorączkowo, bakteriobójczo i wspiera pracę układu pokarmowego. Oprócz właściwości leczniczych koper włoski ceniony jest ze względu na unikalny smak, zbliżony do anyżku. Można stosować go jako dodatek do zup, sosów, sałatek, a także usmażyć na patelni i podać jako przekąskę. Warto wiedzieć, że koper włoski można pić również w formie herbatki lub stosować jako olejek do inhalacji.
Kukurydza
Kukurydza pochodzi z Meksyku i należy do zbóż. Zawiera dużo polifenoli i ma silne działanie antyoksydacyjne. Dostarcza nam wiele błonnika pokarmowego, pomaga regulować poziom insuliny, wpływa pozytywnie na układ krwionośny, poprawia pracę jelit i działa jak probiotyk. W kuchni ma szerokie zastosowanie. Można ją gotować, smażyć, przygotować z niej zupę krem, chowder, placki kukurydziane czy dodać do sałatki. Jako produkt bezglutenowy może być wykorzystywane jako mąką do wypieku ciast i ciasteczek. Z ziaren kukurydzy przygotowuje się także słynny popcorn.
Sprawdź koniecznie
Kurki
Kurki to grzyby o właściwiej nazwie pieprznik jadalny, występujące niemal na wszystkich kontynentach. W Polsce są bardzo popularne, rosną w lasach liściastych i iglastych. Kurki posiadają wiele cennych witamin i składników mineralnych m.in. witamina B1,B6, D, kwas foliowy, żelazo, wapń i potas. Są źródłem beta-karotenu. Grzyby należy oczyścić przed spożyciem. Można je suszyć, marynować, a także świeże dodać do sosów do mięs, makaronu czy ryżu. Ciekawym pomysłem jest dodanie kurek do jajecznicy. Należy je wówczas podsmażyć na maśle przed dodaniem jajek.
Marchew
Marchew pochodzi z Azji. Marchew jest znakomitym źrodłem beta-karoten, witaminy A, B, E i K. Marchew to uniwersalne warzywo. Może być z niej przyrządzona surówka, zupa, lub ciasto. To składnik domowego rosołu, a także produkt do zrobienia zdrowych chipsów. Świetnie smakuje pieczona z odrobiną oliwy i soku pomarańczowego. Pierwotnie miała kolor fioletowy.
Papryka
Papryka to popularne warzywo pochodzące z Ameryki Południowej i Centralnej. Należy do rodziny psiankowatych. Ma wiele odmian, które różnią się wyglądem, smakiem i poziomem ostrości. Ceniona jest za swoje właściwości zdrowotne. Ma duże ilości witaminy A, a także C, E, kwasu foliowego, wapnia i potasu. Można z niej przygotować sałatki, przekąski, pasty kanapkowe, nadaję się do potraw duszonych, pieczonych i smażonych, a także do przetworów. Papryka jest jednym z podstawowych składników kuchni węgierskiej, gdzie nazywana jest „czerwonym złotem”.
Patison
Patison to odmiana dyni pochodząca z Ameryki Północnej. Posiada łagodny smak i charakterystyczny płaski kształt z karbowaną krawędzią. Patisony mogą mieć kolor biały, zielony lub żółty. Stanowią źródło witaminy C, A, B6, kwasu foliowego, magnezu i potasu. Dostarczają wiele cennego błonnika i wpływają pozytywnie na pracę serca. Można je gotować, piec, smażyć, a nawet grilować. Popularne są sałatki z patisonem i przetwory. Ze względu na dużą zawartość szczawianów nie powinny ich spożywać osoby z chorobami nerek lub pęcherzyka żółciowego.
Pieczarka
Pieczarka pochodzi z najprawdopodobniej z Chin, ale z łątwością rozpowszechniła się w Europie. Pieczarka bogata jest w witaminy z grupy B, a także białko, witaminę C, kwas foliowy i fosfor. Pieczarki to znakomity produkt do wykorzystania w kuchni. Można zrobić z jej pomocą zupę pieczarkowa, pasztet, a także sos pieczarkowy do kaszy gryczanej. Pieczarki nadają się do zjedzenia na surowo. Szczególnie jako dodatek na kanapkach.
Sprawdź koniecznie
Pietruszka (korzeń)
Pietruszka pochodzi z Europy Południowej, Wysp Kanaryjskich, Tunezji, Maroka i Algierii. Korzeń pietruszki zawiera witaminy A, B, C, E i K, a także wapń, żelazo, fosfor. Korzeń pietruszki świetnie smakuje pieczony wraz z innymi warzywami korzeniowymi. Pietruszkę można użyć do zupy krem z białych warzyw. A także zmieksować na pastę kanapkową. Sok z pietruszki może być użyty do zwalczania chorób nerek i pobudza wydzielanie śliny.
Pomidor
Pomidor pochodzi z Ameryki Południowej, a dzięki wyprawie Krzysztofa Kolumba został sprowadzony do Europy. To znakomite źródło potasu, witaminy C, witaminy K oraz likopenu. Pomidor to uniwersalne warzywo. Najczęściej przygotowuje się z niego zupę pomidorową, sosy, sałatki i przerabia na sok. Plastry pomifora urozmaicają kanapki. Ponadto przecier z pomidora to zaskakujący dodatek do sosów. Pomidory należą do rodziny psiankowatych, czyli tej samej, co ziemniaki. Według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług pomidor jest warzywem, chociaż z naukowego punktu widzenia to owoc (bo powstaje z kwiatów i zawiera nasiona).
Por
Por pochodzi z Azji Mniejszej (rodzina czosnkowe). Początki uprawy notuje się w starożytnym Egipcie. Uprawiano ją też w Grecji i Rzymie. W Polsce pojawił się w średniowieczu. Por jest bardzo zdrowy. Zawiera między innymi witaminy K, B6, C oraz żelazo, magnez i kwas foliowy. Świetnie sprawdzi się jako składnik surówek, sałatek, zupy-krem, a także sosów. Por w medycynie naturalnej używany jest jako składnik syropu na kaszel. Jako ciekawostkę warto dodać, że jest jednym z symboli narodowych Walii.
Rabarbar
Rabarbar pochodzi z terenów Azji, a także spotkać go można był ona terenach europejskich. Najczęściej w Bułgarii i południowej Rosji. Łodygi rabarbaru są bogatym źródłem witamin C, E i A. Dzięki spożyciu rabarbaru uzupełniamy w organizmie niedobór potasu i fosforu. Rabarbar służy do robienia kompotu, konfitury, dżemu, ciast, lodów, a także może być składnikiem domowych tarty na kruchym spodzie. Inną spotykaną nazwą na rabarbar jest rzewień. Potraw z rabarbarem powinny unikać osoby cierpiące na kamicę nerkową, bo rabarbar wypłukuje niewielkie ilości wapnia.
Rzodkiewka
Rzodkiewka pochodzi z Azji. Rzodkiewki to znakomite źródło siarki, witaminy C, K i witaminy B6. Zawiera także wapń, magnez i sód. Rzodkiewki to znakomity dodatek do kanapek. Warzywo można kisić, dodawać do sałatek, a nawet smażyć.
Sprawdź koniecznie
Sałata
Sałata chętnie uprawiana była już w czasach starożytnej Grecji i Rzymu. Dobrze przyjęła się w Azji i w Europie, gdzie była dziko rosnącą rośliną. Liście sałaty są źródłem kwasu foliowego, żelaza, potasu i witamin z grupy B, witaminy C i E. Sałata jest warzywem, które najczęściej dodaje się jako składnik kanapek i sałatek. Sałatę można też dodawać jako składnik koktajli. Sałata jest też bazą do zrobienia zupy sałacianki. Sałata jest źródłem błonnika, który przyspiesza pracę jelit. Wstawiając głąb sałaty do miski z wodą ponownie wyrosną.
Szczaw
Szczaw wyrasta bez większych problemów na całym świecie. Dziko rośnie w całej Europie, w większości terenów azjatyckich i w Afryce Północnej. Szczaw jest znakomitym źródłem witaminy C, witaminy A i witamin z grupy B. Ponadto szczaw oferuje moc substancji odżywczych, między innymi żelazo, magnez, potas, miedź, cynk. Liście szczawiu można konserwować, kisić, używać do sałatek, koktajli i do zup. Liście szczawiu są bogatym źródłem szczawianów. Kwas szczawiowy odpowiedzialny jest za wypłukiwanie wapnia z organizmu. Przy spożyciu powinny uważać na niego kobiety w ciąży i dzieci.
Szpinak
Szpinak przywędrował do pozostałych zakątków świata najprawdopodobniej z Azji południowo-zachodniej. Liście szpinaku są świetnym źródłem takich składników jak witamina A,E i K oraz witamin z grupy B. Liście szpinaku są świetnym dodatkiem do kanapek. Można je dodawać do koktajli, do sałatek, do zup. Podsmażony szpinak sprawdza się jako farsz do naleśników, sos do makaronu lub składnik zapiekanek. Liście szpinaku można też dodawać jako składnik zielonej szakszuki. Szpinak jest warzywem lekkostrawnym. W 100 gramach warzywa znajduje się około 20 kalorii.
Agrest
Agrest pochodzi z terenów Europy i Azji. Spotkać go można także w Afryce Północnej. Agrest to bogate źródło witaminy C, E i A. Owoc ma mnóstwo witamin z grupy B. Owoce agrestu mają też wiele substancji odżywczych, takich jak potas, magnez i wapń. Agrest jest owocem o średniej kaloryczności. Na 100 gram ma około 40 kalorii. Agrest jest składnikiem kompotów, dżemów, konfitur, a także używa się go do pieczenia mięsa. Agrest jest także używany do pieczenia ciast i muffinek. Największym producentem agrestu na świecie są Niemcy. Oni eksportują największe ilości tego owocu.
Sprawdź koniecznie
Borówka amerykańska
Borówka amerykańska pochodzi z Ameryki Północnej i jest nieco większe od czarnej jagody. Jej owoce są słodkie i pełne składników odżywczych. Zawierają m.in. witaminy A, B, C, E oraz PP, a także potas, cynk i żelazo. Są cennym źródłem antyoksydantów. W kuchni borówkę amerykańską można wykorzystać na kilka sposobów np. do przygotowania lodów, deserów, ciast, kremów, a także sałatek czy sosów do mięsa. Można dodać je do jogurtu, owsianki czy galeretki. Bardzo popularny jest chutnej z borówki amerykańskiej, czyli łagodny lub pikantny oddatek do potraw.
Brzoskwinie
Brzoskwinie pochodzą z Dalekiego Wschodu, prawdopodobnie z Chin. To słodkie, pestkowe owoce, o cennych wartościach prozdrowotnych. Składają się w 90% z wody, mają działanie moczopędne, oczyszczają organizm z toksyn, zwiększają produkcję czerwonych krwinek, pomagają zwalczać zmęczenie i zawroty głowy. W kuchni można je wykorzystać zarówno do dań słodkich i wytrawnych. Brzoskwinie idealnie nadają się na soki, kompoty, dżemy, przeciery, lody. Można dodać je do ciast, a także do pieczonego mięsa, szaszłyków drobiowych, czy sałatki z kurczakiem. Owoce mają niski indeks glikemiczny (35) i mogą być spożywane przez cukrzyków.
Czereśnie
Czereśnie pochodzą z terenów Azji Zachodniej. To pestkowe, słodkie owoce, bogate w witaminę C, potas, jod, magnez i błonnik pokarmowy. Czereśnie są źródłem przeciwutleniaczy, regulują pracę układu pokarmowego i poprawiają wygląd skóry. Najzdrowsze są na surowo. By przedłużyć ich świeżość możemy je wydrylować i zamrozić. Owoce sprawdzą sie także do przygotowania przetworów jak dżemy, konfitury. Można dodać je do deserów lub użyć jako dekorację ciast i tortów. Z czereśni przyrządza się także likiery i syropy, a także marynuje w occie i podaje jako dodatek do pasztetów i mięs.
Jagody
Jagody to owoce pochodzące z Azji, Europy i Ameryki Północnej. Można je znaleźć w większości lasów, w zacienionych miejscach. Jagody są skarbnicą witamin i składników odżywczych. Pomagają w takich dolegliwościach jak biegunka i zatrucia pokarmowe. Są źródłem przeciwutleniaczy, a także zmniejszają stężenie cukru we krwi. Najpopularniejszym sposobem wykorzystania jagód w kuchni jest przygotowywanie z nich soków i owoców. Jagody świetnie smakują w deserach i ciastach np. drożdżówkach i tartach. Co ciekawe dawniej jagody nadają się idealnie do mrożenia, więc można cieszyć się nimi cały rok.
Maliny
Maliny pochodzą z Grecji. W Polsce cieszą się dużą popularnością. Mają słodki smak, są źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Maliny działają przeciwwirusowo, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Owoce malin najlepiej jeść na surowo. W kuchni mają szerokie zastosowanie. Można przygotować z nich soki, kompoty, syropy, lody, desery, a także upiec z nimi ciasta i drożdżówki. Maliny nadają się idealnie do przetworów, nalewek, a nawet sosów do mięs. Oprócz samych owoców, warto wykorzystać także młode liście malin, które nadają się do przygotowania zdrowego naparu.
Sprawdź koniecznie
Mirabelki
Mirabelki to odmiana śliwy domowej, pochodząca z Azji. Jej owoce mają żółty kolor i słodki miąższ. Stanowią źródło witamin z gruby B, witaminy A, C, E oraz fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Zaletą mirabelek jest także duża zawartość błonnika pokarmowego. W kuchni wykorzystywane są do przyrządzania orzeźwiających kompotów i zup owocowych, a także ciast, deserów i sosów do mięsa. Popularne są także nalewki, wina i likiery z mirabelek. Dzięki zawartości pektyn owoce te nadają się idealnie do przyrządzania dżemów, konfitur czy galaretek.
Morele
Morele pochodzą z Azji. To pestkowe owoce, wyglądem przypominające małą brzoskwinie, o pomarańczowym miąższu i lekko słodkim smaku. Są pożywne i bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Zawierają m.in. witaminy A, E, C, potas, beta-karoten. W kuchni można wykorzystać morele na wiele sposobów. Bardzo popularne jest ciasto ucierane z morelami, tarty morelowe i ciasteczka. Można z nich także przygotować konfitury lub dodać do sałatek. Po wysuszeniu można dodać je np. do musli. Bardzo ciekawie smakuje mięso drobiowe lub wieprzowe duszone w morelach.
Morwa
Morwa pochodzi z Azji Wschodniej. To drobne, lekko słodkie owoce, których kolor zależy od gatunku. Najpopularniejsza jest morwa biała. Właściwości zdrowotne tych owoców to m.in. obniżenie poziomu cukru we krwi, zmniejszenie prawdopodobieństwa zachorowania na miażdżycę, działanie bakteriobójcze i antywirusowe, a także wspomaganie odchudzania. Najczęściej zjada się je na surowo, lub przygotowuje z nich sok wyciskany lub kompot oraz dżemy i syropy. Owoce można wykorzystać także w deserach, jako dodatek do lodów, galaretek i kremów. Owoce morwy są bardzo delikatne i najlepiej wykorzystać je od razu lub zamrozić.
Porzeczka biała
Biała porzeczka pochodzi z Ameryki Północnej. Należy do rodziny agrestowatych, ma kwaśne owoce o białej barwie. Zawiera dużo białka, błonnika, węglowodanów, oraz znaczne ilości kwasu glutaminowego i asparaginowego. Stanowi także źródło witaminy A, C, E, witamin z grupy B oraz fosforu, potasu, sodu, żelaza i magnezu. Można ją jeść na świeżo lub przygotować z niej ciasta, dżemy, nalewki, soki. Biała porzeczka to owoc idealny dla alergików. Jest odmianą czerwonej porzeczki, ale nie posiada barwników, które często wywołują alergie pokarmowe.
Porzeczka czarna
Czarna porzeczka pochodzi z obszarów Europy i Azji. Należy do rodziny agrestowatych. Jej kwaskowate owoce pełne są cennych dla naszego zdrowia witamin i składników mineralnych. Jest silnym przeciwutleniaczem, ma działanie moczopędne, korzystnie wpływa na wzrok i na regenerację skóry, pomaga w leczeniu stanów zapalnych i wrzodów żołądka. Owoce najlepiej zjadać świeże, jako dodatek do deserów, lodów czy koktajli lub przygotować z nich ciasta, nalewki czy sosy do mięs. Z nasion czarnej porzeczki przygotowuje się także cenny olej. Można go dodać np. do sałatki czy zupy krem.
Sprawdź koniecznie
Porzeczka czerwona
Czerwona porzeczka pochodzi z Europy Zachodniej. Należy do rodziny agrestowatych, ma kwaśny smak i wiele wartości zdrowotnych. Stanowi źródło witaminy C, potasu, fosforu, wapnia i przeciwutleniaczy. Wzmacnia odporność organizmu, ma działanie przeciwzapalne i wpływa pozytywnie na układ pokarmowy. W kuchni można ją wykorzystać na wiele sposobów np. w ciastach, deserach, sokach, a także zrobić z niej dżem. Spożywanie czerwonej porzeczki polecane jest m.in. kobietom w ciąży. Owoce te pomagają w zwalczaniu problemów gastrycznych.
Poziomki
Poziomki pochodzą z Europy i Azji. Te niewielkie owoce mają wiele prozdrowotnych właściwości, są niskokaloryczne i stanowią cenne źródło witamin C, E, PP i witamin z grupy B. Poziomki m.in. działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo, poprawiają odporność, wspomagają pracę wątroby i pracę jelit. Najlepiej jeść je na surowo, w deserach, lodach lub sałatkach owocowych. Można także dodać je do ciast, kremów, czy przygotować z nich przetwory. Co ciekawe oprócz owoców, można wykorzystać także liście poziomki np. do zrobienia zdrowego naparu, pomocnego w zwalczaniu stanów zapalnych.
Truskawki
Truskawki pochodzą z terenów obu Ameryk. Sadzonki zostały przywiezione do Europy, które dobrze się przyjęły. Truskawki to znakomite źródło witaminy C i potasu. Truskawki używa się w przepisach na konfitury, kompoty i dżemy. Z truskawek gotuje się zupy owocowe. Dojrzałe truskawki można użyć do deseru Eton mess. Truskawki doskonale łączą się z wytrawnymi składnikami w sałatkach. Można połączyć je ze szparagami, arbuzem, kurczakiem lub serami pleśniowymi. Truskawki to także skłądnik ciast i deserów. Owoce truskawki pochodzą od poziomki.
Wiśnie
Wiśnia pochodzi z Azji Mniejszej. To owoc pestkowy, lekko kwaśny, stanowiący źródło wielu cennych dla naszego organizmu składników mineralnych i witamin. Zawiera m.in. witaminę C, A B2, potas, miedź, cynk, żelazo i mangan. Wiśnie cenione są za smak i uniwersalność. Można z nich zrobić przetwory, soki, dżemy, a także upiec z nich ciasto, czy nawet zrobić sos do mięsa. Co ciekawe większość osób nie zdaje sobie sprawy, że oprócz pysznego miąższu wiśni, można wykorzystać także jej pełne wartości zdrowotnych pestki i szypułki np. do sporządzenia leczniczych wywarów czy nalewek.
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?