Świąteczne dekoracje z suszonych owoców. Najmodniejsze ozdoby na choinkę. Zobacz, jak suszyć owoce na Boże Narodzenie

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Aromatyczne cytrusy warto wykorzystać do zrobienia pięknych dekoracji na Boże Narodzenie. Wystarczy puścić wodze fantazji, a każda z ozdób będzie wyjątkowa.
Aromatyczne cytrusy warto wykorzystać do zrobienia pięknych dekoracji na Boże Narodzenie. Wystarczy puścić wodze fantazji, a każda z ozdób będzie wyjątkowa. Pixabay.com
Naturalne i ekologiczne ozdoby to najmodniejszy trend na tegoroczne święta. Aromatyczne pomarańcze, grejpfruty i cytryny to piękna klasyczna dekoracja na Boże Narodzenie. Suszonymi owocami możemy modnie ozdobić choinkę, gwiazdkowe prezenty, bożonarodzeniowe wieńce i świąteczne stroiki. Sprawdź, jak suszyć cytrusy w domu. Zobacz, jak zrobić aromatyczne i piękne świąteczne dekoracje.

Spis treści

Świąteczne dekoracje na choi. Jak przygotować plastry cytrusów na Boże Narodzenie?

Ekologiczne dekoracje na Boże Narodzenie wróciły do łask i wiele osób upiększa nimi w grudniu dom. Pięknie pachnące świąteczne ozdoby z cytrusów własnej roboty, które były kiedyś hitem, znowu są na czasie. Takie dekoracje DIY nie tylko są nietuzinkowe i aromatyczne, ale też ekologiczne i tanie. Warto więc zaopatrzyć się dojrzałe pomarańcze i cytryny oraz przygotować – ostry nóż, deskę do krojenia, papierowy ręcznik oraz papier do wypieków.

Najpierw dokładnie umyjmy i wyparzmy cytrusy, w następnie pokrójmy je na plastry o gr. ok. 5-6 mm (wzdłuż ich przekroju). Jeśli plastry będą za cienkie, to podczas suszenia mogą stracić kształt i popękać. Zbyt grube kawałki długo będą się suszyć i nie przepuszczą światła lampek choinkowych. Każdy plaster dokładnie osuszmy za pomocą papierowego ręcznika i cytrusy już są przygotowane do suszenia.

Jak suszyć plastry owoce do świątecznych dekoracji? Przygotuj efektowne ozdoby choinkowe

Plastry pomarańczy i cytryn możemy wysuszyć w suszarce do warzyw czy owoców, ale większość z nas nie ma takiego sprzętu w domu, więc skorzystajmy z domowych sposobów:

  • suszenie pomarańczy na grzejniku – wystarczy ułożyć plastry na kaloryferze na papierze do pieczenia, a już po kilku dniach możemy cieszyć się pięknie wysuszonymi owocami. Podczas suszenia w domu będzie unosił się magiczny cytrusowy aromat, który wykreuje w domu świąteczny nastrój. Codziennie odwracajmy plastry na drugą stronę, żeby wysuszyły się równomiernie. Ta metoda ma jednak dwie kluczowe wady – suszenie trwa dosyć długo i mało plastrów mieści się na górnej powierzchni grzejnika;
  • suszenie cytrusów w piekarniku – jeśli chcemy wykorzystać funkcję termoobiegu, to podgrzejmy urządzenie do temperatury ok. 70-75 stopni Celsjusza. W tradycyjnym trybie nagrzejmy piekarni do 100 stopni Celsjusza. Ułóżmy plasterki owoców na papierze do pieczenia na blaszce i umieśćmy ją w piekarniku na ok. 3-3,5 godziny. Warto lekko uchylić drzwiczki, żeby uzyskać lepszy efekt suszenia. Co kilkanaście minut powinniśmy ostrożnie obrócić cytrusy na drugą stronę;
  • suszenie pomarańczy w kuchence mikrofalowej – to najmniej popularna metoda, bo obarczona ryzykiem, że cytrusy szybko zrobią się brązowe, ale za to błyskawiczna. Wystarczy ułożyć na talerzy kilka warstw papieru do pieczenia, na nim umieścić pomarańcze i przykryć kilkoma arkuszami od góry. Teraz włączamy urządzenie na 2 minuty na najmniejszą moc. Po tym czasie przekładamy plastry na drugą stronę, wkładamy między warstwy papieru i ponownie włączamy mikrofalówkę. Po kilku minutach owoce powinny być wysuszone.

Dom i nieruchomości

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Suszone plastry cytrusów możemy wykorzystać jako dekoracyjne elementy świątecznych ozdób. Doskonale się sprawdzą jako zawieszki choinkowe, dekoracyjny akcent przy świątecznych prezentach czy w bożonarodzeniowych stroikach na stół, komodę czy parapet.

Jak zrobić bożonarodzeniowe dekoracje z grejpfrutowej i pomarańczowej skórki? To łatwizna!

Do przygotowania świątecznych ozdób warto wykorzystać same skórki pomarańczy czy zielonych grejpfrutów, które pozostały nam po obraniu owoców. Taka samodzielnie przygotowana dekoracja z cytrusowej skórki pięknie się będzie prezentowała na bożonarodzeniowym drzewku.

Tak krok po kroku zrobisz świąteczną ozdobę z pomarańczowej skórki:

  1. Umyte i wyparzone owoce obieramy tak, żeby niej uszkodzić ich skórek. Najlepiej naciąć owoc wokół jego obwodu i ostrożnie wydobyć ze środka cytrusowy miąższ.
  2. Oczyśćmy skórki, delikatnie usuwając resztki miąższu i osuszmy je papierowym ręcznikiem.
  3. Teraz rozłóżmy ją na papierze do pieczenia i umieśćmy na grzejniku, już po kilku dniach skórka powinna się dobrze wysuszyć. Możemy też zrobić to w piekarniku lub kuchence mikrofalowej, ale musimy pamiętać, żeby na bieżąco monitorować suszenie, żeby skórka nie zbrązowiała.
  4. Skórka jest gotowa, kiedy jest tak twarda i przy naciskaniu się kruszy.

Teraz wystarczy wyciąć ze skórek świąteczne kształty, zamocować jutowy sznurek i ozdoby choinkowe gotowe. Dumnie będą się prezentowały na świątecznym drzewku choinki ze skórek zielonych grejpfrutów czy pomarańczowe gwiazdki ze skórek pomarańczy.

Nastrojowe światło w domu i ogrodzie
Polecjaka Google News - RegioDom

Wybrane dla Ciebie

Burze, deszcze, wiatr. Groźnie może być w całym kraju

Burze, deszcze, wiatr. Groźnie może być w całym kraju

W jakim stanie jest mężczyzna, który w Krakowie zabarykadował się z bronią?

AKTUALIZACJA
W jakim stanie jest mężczyzna, który w Krakowie zabarykadował się z bronią?

Wróć na i.pl Portal i.pl