
Restaurator Iván Suárez pobił rekord Guinnessa. Kupił ponad dwukilogramowy krąg hiszpańskiego sera Cabrales za 30 tysięcy euro. Ser został sprzedany na jednej z aukcji internetowych. Kupiony ser stał się oficjalnie najdroższym serem na świecie.
Wcześniej serowar Guillermo Pendas, który wyprodukował ów produkt, wygrał 51. konkurs serów Las Arenas.
Byliśmy świadomi jakości naszego sera, ale wiedzieliśmy również, że konkurencja będzie mocna – mówił w wywiadzie.
Jak powstał najdroższy ser świata? Dojrzewał w jaskini
Najdroższy ser na świecie został wyprodukowany w fabryce Los Puertos. Przechowywano go w chłodnej temperaturze około 7 stopni Celsjusza, w jaskini położonej 1400 metrów pod ziemią. Dojrzewał około osiem miesięcy. Iván Suárez jest właścicielem lokalu El Llagar de Colloto w Asturii. Do niego należał także poprzedni rekord. W 2019 roku kupił ser za około 20 500 euro.
Ser Cabrales - takiego gatunku jest ser rekordzista - powstaje z surowego mleka krowiego lub mieszanki mleka krowiego, owczego i koziego. Dojrzewa w jaskini. Zwyczajowa cena sera tego rodzaju sięga ok. 35-40 euro za kilogram.
Źródło: guinnessworldrecords.com
lena