Biesiada przy pysznie zastawionym stole to nie tylko okazja do zaspokojenia apetytu i rozpieszczenia podniebienia, ale przede wszystkim możliwość sprezentowania czegoś bezcennego – wspólnie spędzonego czasu i rozmowy oraz pielęgnowania więzi rodzinnych. Dla babci i dziadka, bez wątpienia rozmiłowanych w tradycyjnej polskiej kuchni, wyśmienitą propozycją stanie się aromatyczny gulasz z miękkimi kąskami duszonego mięsa wieprzowego w kremowym i delikatnym sosie.
Klasyczny gulasz z karczku z serkiem topionym kremowym (przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK)
Składniki:
– 500 g karczku wieprzowego,
– 3 łyżki oleju rzepakowego,
– cebula,
– łyżka mąki pszennej,
– 500 ml wody,
– 2 ząbki czosnku,
– 300 g serka topionego kremowego,
– 2–3 gałązki natki pietruszki,
– łyżeczka majeranku,
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Karczek pokroić w grube plastry, a następnie w paski i podsmażyć na rozgrzanym oleju w rondelku na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy i ona zamieni kolor na złoty, dodać mąkę i nie przerywać smażenia.
Całość dokładnie wymieszać. Następnie zalać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać majeranek, rozdrobniony czosnek i serki topione. Zagotować i w razie potrzeby skorygować gęstość sosu przegotowaną wodą. Gotowy gulasz udekorować listkami natki pietruszki.
Smacznego!
Źródło: MSM Mońki