Ostrzeżenie GIS z 18.05: „Stek z krokodyla”, 250 g, mrożony. Czy masz to w domu?

Redakcja online
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wykrycie bakterii Salmonella w jednej partii produktu „Stek z krokodyla”, 250 g, mrożony
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wykrycie bakterii Salmonella w jednej partii produktu „Stek z krokodyla”, 250 g, mrożony Główny Inspektorat Sanitarny
Sprawdzamy regularnie ogłoszenia GIS. We wtorek, 18.05 pojawiło się nowe ostrzeżenie - Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wykrycie bakterii Salmonella w jednej partii produktu „Stek z krokodyla”, 250 g, mrożony. Dla bezpieczeństwa swojego i swoich bliskich zapoznaj się z nim. GIS ostrzega zawsze przed stosowaniem określonych produktów lub ich partii, przeczytaj dokładnie zalecenia.

Ostrzeżenie GIS 18.05: „Stek z krokodyla”, 250 g, mrożony

Zagrożenie

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w określonej poniżej partii produktu „Stek z krokodyla”, 250 g, mrożony, wykryto bakterie Salmonella.
Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktów:

  • Nazwa produktu: „Stek z krokodyla”, 250 g, mrożony

  • Numer partii: 2501113
    Numer artykułu: 733270
    Najlepiej spożyć przed: 18.03.2023
    Dystrybutor: Tender Meat Sp. z o.o., ul. Wolności 21 09-100 Płońsk

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Inspekcja Weterynaryjna ustaliła, że firma Tender Meat Sp. z o.o. sprzedała odbiorcom w Polsce całą partię wskazaną w tym komunikacie. Informacje o odbiorcach zostały przekazane organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej w celu monitorowania wycofania produktu z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

To powinno Cię zainteresować

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Okazje

Wybory 2025. Zwycięstwo Nawrockiego, wysoka frekwencja

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Wulgarne „Na ch...” Sabalenki. Stoicki spokój Gauff. Czy „Świątek zgarnęłaby trofeum”

Wulgarne „Na ch...” Sabalenki. Stoicki spokój Gauff. Czy „Świątek zgarnęłaby trofeum”

Kandydat na prezydenta postrzelony przez zamachowca

Kandydat na prezydenta postrzelony przez zamachowca

Wróć na i.pl Portal i.pl