W skrócie:
Mieszkańcy różnych krajów od wieków mają swoje sposoby na upały. W Polsce od dawien dawna zajadamy się chłodnikami. Najczęściej jest to popularna i pyszna botwinka na kefirze, maślance lub zsiadłym mleku. Nasi sąsiedzi ze Wschodu lubują się z kolei w wyśmienitym chłodniku z ogórków, który można przyrządzać na wiele sposobów. Z kolei Hiszpanie zajadają się gazapacho lub salmorejo. Prawdopodobnie znasz popularne gazpacho, które jest pyszną zupą na zimno z pomidorów, papryki i ogórków. Dziś podam ci przepis na siostrzane danie z gorącej Andaluzji. Jego podstawą także są dojrzałe pomidory. Salmorejo jest jednak bardziej pożywne niż gazpacho, ponieważ Andaluzyjczycy dodają do niego szynkę, a często również jajko. Całość jest niezwykle prosta do przygotowania i bardzo smaczna. Idealnie sprawdzi się na sycący obiad w upalny dzień.
Pamiętaj o tym, że siłą najprostszych dań są dobrej jakości składniki. Dlatego użyj do salmorejo dojrzałych pomidorów (np. malinowych) oraz oliwy z pierwszego tłoczenia.
Salmorejo – przepis na chłodnik z pomidorów z szynką
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
6 dużych, dojrzałych pomidorów,
3-4 kromki pieczywa (może być czerstwe),
3 ząbki czosnku,
6 łyżek dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia,
2 łyżki octu winnego,
pół łyżeczki cukru,
szczypta soli i pieprzu,
kilka plastrów szynki (najlepiej hiszpańskiej serrano),
4 jajka (opcjonalnie).
Jak zrobić salmorejo, chłodnik z pomidorów?
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam na małe kawałki. Posoliłam.
Pieczywo pokroiłam na małe kawałki, dodałam do pomidorów, odstawiłam na pół godziny. Pomidory w tym czasie puszczają sok, a pieczywo mięknie.
Przełożyłam pomidory z pieczywem do naczynia blendera, dodałam czosnek i zmiksowałam całość na gładką, gęstą zupę.
Doprawiłam do smaku cukrem, solą i pieprzem. Dodałam ocet, a na końcu oliwę z oliwek. Wstawiłam salmorejo na 2 godziny do lodówki.
Jajka ugotowałam na twardo, zostawiłam do przestygnięcia.
Pokroiłam szynkę.
Wyjęłam salmorejo z lodówki, przelałam na talerze, udekorowałam szynką oraz pokrojonym w kostkę jajkiem. Skropiłam oliwą.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?