Festiwal Śląskie Smaki to najważniejsza kulinarna impreza w naszym regionie, organizowana co roku przez Śląską Organizację Turystyczną. Wydarzenie przyciąga fanów dobrej, ale też lokalnej i regionalnej kuchni. Tym razem smakosze na 13. edycję "Śląskich Smaków" zjechali 17 czerwca do Pszczyny.
- Co ciekawe - po raz pierwszy Festiwal wraca w miejsce, w którym odbył się już kilka lat temu. To kulinarne wydarzenie gościło w Pszczynie w 2009 roku – przypominają organizatorzy wydarzenia.
Pszczyna dla "Śląskich Smaków" to lokalizacja doskonała, bo słynie z kuchni myśliwskiej, wywodzącej się z dawnego Księstwa Pszczyńskiego. A właśnie miejsce Festiwalu ma być inspiracją dla uczestników konkursu kulinarnego – głównego motywu imprezy.
ZOBACZCIE ZDJĘCIA
- Od lat, konkurs budzi wiele emocji, przede wszystkim ze względu na fakt, że wystartować może w nim każdy: profesjonalista, uczeń szkoły gastronomicznej czy amator. Wszyscy walczą o Złote Durszlaki i tytuł Eksperta Śląskich Smaków w swojej kategorii – wyjaśniają organizatorzy. Te kulinarne zmagania może obserwować i podziwiać każdy odwiedzający festiwal. Nie inaczej było w Parku Zamkowym w Pszczynie.
Konkurs to jednak nie tylko spore emocje, dobra zabawa, ale też okazja do przypomnienia dawnych, często zapomnianych, regionalnych przepisów.
Tradycyjnie już w trakcie wydarzenia odbywają się również pokazy kulinarne zawodowców. W tym roku kucharze mieli się zmierzyć z tradycjami kulinarnymi charakterystycznymi dla Pszczyny, a do Bitwy Smaków „Dzik kontra jeleń” wytypowani zostali Remigiusz Rączka – Szef kuchni w Restauracji „Rączka gotuje” i prowadzący program kulinarny o tym samym tytule oraz Marek Furczyk – Szef kuchni i właściciel Punktu G-astronomicznego w Pszczynie.
Festiwal Śląskie Smaki to jednak impreza nie tylko kulinarna. W trakcie wydarzenia odbywają się również koncerty, pokazy taneczne, a także konkursy i zabawy dla dzieci.
Impreza trwa do wieczora. O godz. 19. zaplanowano koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE: