Śledzie po kaszubsku. Przepis na słodko-kwaśne śledzie z cebulką i rodzynkami. Najlepszy przepis na świąteczne śledzie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i cebulką. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i cebulką. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Śledzie po kaszubsku to śledzie w pomidorowym słodko-kwaśnym sosie. Proponuję zrobić je z cebulką i rodzynkami, a doprawić ostrą papryką, cynamonem i zielem angielskim. Możesz przygotować je na święta Bożego Narodzenia, imieniny, czy spotkanie ze znajomymi. Wypróbuj przepis na śledzie po kaszubsku.

W skrócie:

Śledzie po kaszubsku to jedna z moich ulubionych potraw na Wigilię i Boże Narodzenie. Ich czerwony kolor, słodkie rodzynki i piękny aromat korzennych przypraw od razu wprawia wszystkich w świąteczny nastrój. Sprawdzą się także na każdą inną okazję, jak imieniny czy spotkania z bliskimi.

Przygotowanie śledzi po kaszubsku będzie znacznie szybsze i łatwiejsze, jeśli zamiast śledzi z solanki (które wymagają płukania i moczenia w wodzie i mleku) wybierzesz gotowe filety w oleju.

Przepis na śledzie po kaszubsku

czas przygotowania: ok. 30 minut + moczenie śledzi
porcja dla ok. 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych,
  • 3 duże cebule ( czerwone lub zwykłe),
  • pół szklanki rodzynek,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki ostrej papryki lub chili,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 150 ml wody,
  • 200 ml mleka – do moczenia śledzi.

Jak zrobić śledzie po kaszubsku?

  1. Filety śledziowe wypłucz w zimnej wodzie, zalej wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz zmień wodę, dodaj mleko i odstaw na około godzinę (czas moczenia śledzi zależy od tego, jak bardzo są słone)
  2. Śledzie wyjmij z mleka, opłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  4. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę (podsmaż, aż zacznie błyszczeć).
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy, odrobinę wody (ok. 150 ml), przyprawy i rodzynki, wszystko wymieszaj i podduś na małym ogniu przez ok. 10 minut, do odpowiedniej miękkości cebulki. Wystudź.
  6. Przełóż śledzie do salaterki i układaj warstwowo z pomidorowo-cebulowym sosem. Jeśli chcesz je przechować dłużej, to ułóż je warstwami w słoiku i schowaj do lodówki.
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i cebulką. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Śledzie po kaszubsku. Przepis na słodko-kwaśne śledzie z ceb...

Zobacz przepisy świąteczne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Śledzie po kaszubsku. Przepis na słodko-kwaśne śledzie z cebulką i rodzynkami. Najlepszy przepis na świąteczne śledzie - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl