Trzy osoby nie żyją po wypiciu koktajli mlecznych
Do tragicznego w skutkach zaniechania doszło w popularnej restauracji Frugals w mieście Tacoma w stanie Waszyngton. W okresie między 27 lutego a 22 lipca, po skorzystaniu z jej usług, sześć osób trafiło do szpitala, z czego trzy zmarły. U wszystkich pacjentów badania potwierdziły skażenie bakterią Listerii.
Okazało się, że powodem zakażenia były mleczne koktajle spożyte w restauracji. Departament Zdrowia stanu Waszyngton poinformował, że powodem pojawienia się groźnej bakterii w milkshake'ach były nieodpowiednio wyczyszczone maszyny do lodów.
Oświadczenie restauracji: Jesteśmy załamani
Głęboki żal w związku z zaistniałą sytuacją wyraziła w wydanym oświadczeniu restauracja. "Jesteśmy załamani" – podkreślono.
Kierownictwo lokalu dodało jednocześnie: "Jesteśmy zobowiązani do wprowadzenia wszelkich zmian, które uznamy za konieczne, aby utrzymać wysoki standard naszej działalności i zapobiec ponownemu wystąpieniu takiej sytuacji".
Listeria. Bakteria groźniejsza niż samolnella
Listeria to jeden z najbardziej zjadliwych patogenów przenoszonych przez żywność. Szacuje się, że 20-30 proc. przypadków zakażenie nią kończy się śmiercią. W Stanach Zjednoczonych jest ona odpowiedzialna za około 2500 zachorowań i 500 zgonów rocznie. Oznacza to, że jest bardziej śmiertelna niż salmonella.
Nie każde zakażenie bakterią kończy się jednak wywoływaną przez nią chorobą, czyli listeriozą. Ta dotyka przede wszystkim osoby starsze, z obniżoną odpornością, a także kobiety w ciąży.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuj i.pl!

dś