Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Martyna Jaros
Martyna Jaros
Sprawdź, które pokarmy (zgodnie z obecnym stanem wiedzy) są najbardziej zasobne w związki o działaniu wspomagającym funkcjonowanie układu odpornościowego! Pamiętaj, że niedobory tych składników osłabiają odporność, przez co organizm jest podatny na infekcje. Dbaj o ich spożycie nie tylko w sezonie jesienno-zimowym, a przez cały rok!Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Sprawdź, które pokarmy (zgodnie z obecnym stanem wiedzy) są najbardziej zasobne w związki o działaniu wspomagającym funkcjonowanie układu odpornościowego! Pamiętaj, że niedobory tych składników osłabiają odporność, przez co organizm jest podatny na infekcje. Dbaj o ich spożycie nie tylko w sezonie jesienno-zimowym, a przez cały rok!Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Chinnapong/GettyImages
Co jeść by nie chorować? To pytanie, które pojawia się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy sezon chorobowy trwa w najlepsze. W jaki sposób zatem pomóc swojemu organizmowi? Sięgaj po jedzenie bogate w witaminy, związki mineralne, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe. Poznaj pokarmy, które są zasobne w związki wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego!

Co jeść, by nie chorować? Sięgnij po produkty, które wzmacniają odporność

Funkcją układu odpornościowego jest ochrona organizmu przed czynnikami zewnętrznymi, które mogą powodować choroby i infekcje. Za sprawą spożywania żywności dostarczającej konkretne składniki odżywcze, można:

  • wzmacniać naturalną barierę ochronną np. błony śluzowe przewodu pokarmowego,
  • wpływać na aktywność komórek obronnych organizmu np. limfocyty, makrofagi,
  • w pewnym stopniu ograniczać nasilenie stanu zapalnego.

Badania nad wpływem składników pokarmowych, takich jak witaminy, związki mineralne, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe, na działanie układu odpornościowego to temat stosunkowo świeży. Wynika jednak z nich jasno - po pewne produkty warto sięgać regularnie nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Przeczytaj w galerii zdjęć, co warto dodać do swojego codziennego jadłospisu, by poprawić swój stan zdrowia oraz samopoczucie.

Zobacz także: Przepis na koktajl z jarmużu na wzmocnienie odporności

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty - Strona Zdrowia

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mietek Szurpit
? ja dodatkowo piję soki z pigwy lub moje ulubione wody z witaminami i minerałami DrWitt, zima wtedy nie straszna ?
k
kronos

Po pierwsze kiszonki, czyli naturalne probiotyki. W razie potrzeby, poza sezonem czy przy wskazaniach, dodatkowo suplementacja np. estabiomem. Znaczna część naszej odporności zależy od funkcjonowania flory jelitowej, o czym wciąż zapominamy.

R
Roberta
29 lutego, 16:39, Emil:

ja na zdrowy organizm ograniczam tłuszcze nienasycone :P mam patelnie z dnem groszkowym np i nie uzywam tak duzo tłuszczu do smazenia ")

jakiej firmy jest ta patelnia z dnem groszkowym ?

E
Emil

ja na zdrowy organizm ograniczam tłuszcze nienasycone :P mam patelnie z dnem groszkowym np i nie uzywam tak duzo tłuszczu do smazenia ")

Wróć na i.pl Portal i.pl