Przygotowania do komunii przypominają niekiedy przygotowania do ślubu. Wybór białej sukienki i butów, przygotowanie wianka, rozesłanie zaproszeń, organizacja sali, przywitanie gości, uroczysty obiad. W grę wchodzi niekiedy także sesja zdjęciowa. Trudno nie zauważyć podobieństw tych dwóch uroczystości. Biorąc pod uwagę skalę wydarzenia, wybór odpowiedniego tortu na komunię nie jest łatwym zadaniem. Podobnie jak przed ślubem niekiedy odbywają się próby wykonania ciasta lub degustacja tortów z różnych cukierni. Najlepiej zorganizować się odpowiednio wcześnie. Odłożenie kwestii wyboru tortu na komunię na ostatnią chwilę może skończyć się katastrofą.
ZOBACZ TAKŻE:
Życzenia komunijne, czyli czego życzyć dziecku, które idzie do pierwszej komunii świętej?
Pierwsza komunia święta to wydarzenie stresujące zarówno dla dziecka jak i rodziców. Nie dodawaj sobie zmartwień tortem na komunię.

Tort na komunię dla dziewczynki
Klasyczny tort na komunię dla dziewczynki będzie biały. Może być udekorowany ozdobnymi kwiatami czy innymi elementami pasującymi do powagi uroczystości (książeczka do modlitwy, eucharystia, różaniec itp). Wielkość tortu dostosuj do ilości zaproszonych gości. Nie ma sensu wybierać wielopoziomowego tortu dla kilkunastu gości.
Tort na komunię dla chłopca
Czym różnią się torty dla chłopców od tych dla dziewczynek? Najczęściej dodatkami. Torty dla chłopców ozdabiane są np. ciemną czekoladą. Kolorystycznie bliżej im do kolorów ziemi i nieba niż kwiatów. Paleta kolorystyczna przechodzi przez brązy i beże, granaty i niebieskości. Torty na komunię dla chłopców mają mniej dodatków, są za to tak samo smaczne. Smak tortu warto skonsultować z dzieckiem, które będzie w centrum wydarzeń komunijnych okoliczności.

Okrutne morderstwo w Białymstoku! Bili, kopali i dusili kablem
Tort na komunię cena
Zdarza się tak, że w natłoku spraw do załatwienia nie ma czasu na samodzielne wykonanie tortu. Wtedy z pomocą przychodzą cukiernie, które w okresie komunijnym oferują szeroki zakres ciast i tortów na komunijny stół. Torty zakupione w cukierni na pewno będą profesjonalnie wykonane i udekorowane. Wybierając zakup tortu pamiętaj o wcześniejszych testach smaku. Tort na komunię ma być tym wymarzonym, nie tylko pod względem estetycznym, ale też smakowym.
Ceny za tort na komunię zaczynają się od 69 złotych. Najbardziej wymyślne formy komunijnego tortu mogą kosztować nawet 250 zł. Cena tortu różni się w zależności od wielkości, bogactwa składników.
Przed wyborem wymarzonego tortu na komunię należy brać pod uwagę fakt, że jest to tylko niewielka część całej ceremonii. Goście zgromadzeni na pierwszej komunii skupieni będą na uroczystościach religijnych, w kościele. Zjedzenie tortu będzie jedną z części celebracji tego dnia. Z jednej więc strony nie warto wydawać na tort dużej kwoty, z drugiej należy wybrać ciasto, które podtrzyma wagę wydarzenia.
Sukienki komunijne. Jak dawniej wyglądały? Tak ubierano dzie...
PRZECZYTAJ TEŻ:
Komunia na rękę, czyli sposób biskupa z Kalisza na walkę z żółtaczką pokarmową
Tort na komunię książka
Wzór tortu, który jest chętnie wykorzystywany w czasie pierwszych komunii świętych to otwarta księga. W Internecie nie brakuje instrukcji jak taki tort samodzielnie wykonać w domu. Jak się okazuje nie jest to tak trudne jak się wydaje. Przed dzieckiem, które przyjęło pierwszą komunię świętą otwiera się nowy rozdział w życiu kościoła, co symbolizować może tort na komunię książka.
Tort na komunię przepis – śmietankowy, czekoladowy
Dwa najpopularniejsze rodzaje tortów na komunię to: śmietankowy i czekoladowy. Sprawdzone smaki gwarantują zadowolenie komunijnych gości. Torty na komunię podawane są zwykle do popołudniowej kawy czy herbaty. Torty nie mogą być zbyt słodkie. Najlepiej przed pierwszą komunią wykonać próbną wersję tortu. Jego przygotowanie i wybór może być ciekawym doświadczeniem dla całej rodziny.
Tort na komunię przepisy – 2 najpopularniejsze torty

Tort śmietankowy
Składniki
Biszkopt:
- 4 jajka
- 170g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 80g mąki ziemniaczanej
- 80g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- Sok z połowy cytryny
Masa:
- 2 opakowania masy śmietankowej do tortów
- 1000ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Połowę wymierzonej porcji cukru pudru i cukier wanilinowy wsyp do żółtek i utrzyj na puszystą masę. Przesiane mąki zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij z pozostałą porcją cukru pudru na sztywną pianę i dodaj do utartych żółtek. Delikatnie wymieszaj całość, po trochu dodawaj mąki z proszkiem do pieczenia. Okrągłą blachę o średnicy 26 cm wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Równomiernie wyłóż ciasto.
Pieczenie:
Wstaw biszkopt do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 45 minut w temperaturze 170 st.C.
Dekoracja:
Ciasto po upieczeniu powinno zostać wychłodzone. Następnie pokrój biszkopt poziomo na trzy części i nasącz przygotowanym ponczem. Ubij mikserem 1000 ml mocno schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 %. Pod koniec ubijania, zgodnie z zapisami na opakowaniu, dodaj zawartość masy śmietankowej. Delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Gotową masą przełóż poszczególne części tortu. Wierzch ozdób wybranymi cukrowymi elementami dekoracyjnymi.

Tort czekoladowy
Składniki
Biszkopt:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 5 dużych jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki octu winnego
- 35g ciemnego kakao
- szczypta soli
Krem:
- 200g prawdziwego masła
- 80g cukru pudru
- 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 330g śmietany 30%
- 1 łyżka ciemnego kakao
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dosypując cukier dalej ubijaj gęstą pianę. Idealna piana z białek to najważniejszy etap przygotowywania biszkoptu. W osobnej misce do żółtek dodaj proszek do pieczenia i ocet a następnie energicznie wymieszaj całość łyżką. Żółtka powinny się spienić i ubić na jasną, kremową pianę. Żółtka delikatnie połącz z białkami. Mąkę i kakao przesiej do miski i wymieszaj by powstała jednolita masa. Stopniowo i bardzo delikatnie połącz suche składniki z masą jajeczną. Na tym etapie odstaw mikser i skorzystaj z drewnianej łyżki.
Pieczenie:
Przygotuj tortownicę – dno okrągłej blachy wyłóż papierem do pieczenia, pozostawiając „suche” boki. Przełóż masę biszkoptową do tortownicy i wygładź powierzchnię ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka. Ciasto po wyjęciu z piekarnika należy ostudzić.
Krem czekoladowy:
Ubij kremówkę i odstaw aby nabrała temperatury pokojowej. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie przestudzić. Wszystkie składniki kremu w momencie łączenia powinny mieć zbliżoną temperaturę, co zapobiega zwarzeniu kremu. Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę. Ciągle ucierając stopniowo dodaj przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę. Następnie dodawaj po łyżce śmietany aż krem stanie się puszysty.
Dekoracja:
Przestudzony biszkopt pokrój poziomo na 3 bądź 4 części. Każdą część posmaruj kremem. Wierzch i boki tortu posmaruj obficie tym samym kremem i dowolnie ozdób jadalnymi dekoracjami. Przed podaniem tort należy schłodzić.
POLECAMY:
Kryminalna Wielkopolska
Wszystko o Lechu Poznań [NEWSY, TRANSFERY]
Strona Kobiet [ZDJĘCIA]
Strefa biznesu
Agroturystyka w Wielkopolsce
Quizy - Sprawdź się!