Wyrośnięty placek ze śliwkami na dużą blachę. Poznaj przepis na maślane ciasto pachnące cynamonem. Ten wypiek to smak dzieciństwa

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy placek ze śliwkami można udekorować kruszonką, cukrem pudrem, lukrem albo cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem.
Domowy placek ze śliwkami można udekorować kruszonką, cukrem pudrem, lukrem albo cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Anna Daniluk
Obłędnie pachnący cynamonem placek ze śliwkami to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Delikatne i puszyste ciasto drożdżowe jest lekkie jak chmurka. Śliwki do placka drożdżowego nie muszą być bardzo dojrzałe. Zmiękną w trakcie pieczenia. Zobacz niezawodny przepis na placek drożdżowy ze śliwkami.

W skrócie

Placek ze śliwkami to sezonowe ciasto kojarzące się z końcem lata i początkiem jesieni. Właśnie wtedy można piec puszyste ciasto drożdżowe z ułożonymi na wierzchu połówkami śliwek bez pestek. Placek drożdżowy ze śliwkami dzięki użyciu korzennych przypraw w trakcie pieczenia dostarcza domową aromaterapię. Zapach pieczonego ciasta drożdżowego z cukrem cynamonowym sprawi, że w domu zrobi się przytulnie, a domownicy będą z niecierpliwością czekać na swoją porcję. Ciasto na domowy placek ze śliwkami można zagnieść ręcznie lub przy pomocy robota planetarnego wyposażonego w hak do ciasta drożdżowego.

Placek ze śliwkami – przepis na ciasto drożdżowe

Liczba porcji: na 10 – 15 osób.
Czas przygotowania: 30 minut przygotowania + 1,5 godziny wyrastania ciasta + 20 – 25 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g wody + 20 g mąki,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 40 g cukru,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • 210 g mleka,
  • 80 g masła,
  • 3 g soli,
  • około 15 śliwek.

Cukier cynamonowy:

  • 20 g cukru trzcinowego,
  • 5 g mielonego cynamonu.

Do posmarowania:

  • 1 jajko,
  • 10 ml mleka.

Jak zrobić placek ze śliwkami?

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie z wody i mąki należy zrobić rodzaj zasmażki, dzięki której ciasto będzie dłużej świeże i zachowa wilgotność. Gdy zacznie przypominać konsystencją budyniu, trzeba odstawić go do wystudzenia.
  2. Następnie mleko z cukrem i masłem należy podgrzewać w garnku, aż tłuszcz się rozpuści. Gotową mieszaninę należy odstawić do wystygnięcia. Można przyspieszyć schładzanie, wkładając rondelek do miski z zimną wodą z dodatkiem lodu.
  3. W misce robota kuchennego należy umieścić przesianą mąkę i suszone drożdże. Na małych obrotach należy wymieszać składniki. W trakcie mieszania należy dosypać sól, dodać wystudzony „budyń”, dolać wystudzone słodkie mleko z masłem.
  4. Po minucie mieszania można zwiększyć obroty i dodać rozkłócone jedno jajko z żółtkiem. Całość należy mieszać przez około 3 minuty, aby rozwinęła się siatka glutenowa w cieście.
  5. Następnie z misy robota należy wybrać ciasto i uformować je w zwartą kulę na omączonej stolnicy lub blacie kuchennym.
  6. Ciasto należy przełożyć do szklanej miski oprószonej delikatnie mąką i odstawić do wyrośnięcia na maksimum półtorej godziny.
  7. Ciasto powinno podwoić objętość.
  8. Następnie blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej ciasto.
  9. Śliwki należy umyć, przekroić na pół lub w ćwiartki, usunąć pestki i ułożyć na wierzchu ciasta skórką do dołu.
  10. Na śliwkach należy równomiernie rozsypać cukier cynamonowy i posmarować z wierzchu jajkiem rozkłóconym z mlekiem.
  11. Placek drożdżowy ze śliwkami należy piec w piekarniku rozgrzanym do 190° Celsjusza przez około 20 – 25 minut. Do momentu aż wierzch będzie zarumieniony, a wbita wykałaczka w środek ciasta pozostanie sucha.

Czytaj także:

Placek ze śliwkami na dużą blachę

Z tej proporcji wychodzi duża blacha ciasta. Można ją piec w formie o wymiarze 24 × 40 cm. Ciasto można podzielić na równe części i piec w dwóch keksówkach, zrobić z nich drożdżówki ze śliwkami albo upiec małe babeczki drożdżowe ze śliwkami.

Czytaj także: Drożdżówki z pistacjami. Przepis na ciasto drożdżowe z pastą pistacjową

Sposób podania placka ze śliwkami

Gotowy placek drożdżowy ze śliwkami można podawać do kubka gorącego kakao, filiżanki świeżo zaparzonej kawy lub z rozgrzewającą herbatą. Smak placka ze śliwkami można podbić podając do niego domową czekośliwkę lub tradycyjne powidła śliwkowe. Zamiast cukru cynamonowego do placka śliwkowego można zastosować tradycyjną kruszonkę, albo posypać ciasto płatkami migdałowymi. Będzie to dodatkowa dekoracja dla apetycznego ciasta.

Zobacz także inne przepisy ze śliwkami ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyrośnięty placek ze śliwkami na dużą blachę. Poznaj przepis na maślane ciasto pachnące cynamonem. Ten wypiek to smak dzieciństwa - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl