Ziemia Brańska Gospoda - dawna restauracja Quatro
Restauracja Ziemia Brańska Gospoda ma teraz słynąć z dań kuchni podlaskiej. Czy okaże się to sposobem na sukces? Czas pokaże. Początki nie były jednak łatwe.
Pani Dorota otworzyła w Barańsku własną restaurację pod nazwą Quatro. Samodzielnie zaprojektowała beżowo-biały wystrój oraz ułożyła menu. Do założenia własnego biznesu zmusiła ją sytuacja - po tragicznej śmierci męża w wypadku samochodowym musiała jakoś utrzymać siebie i dzieci. Problem w tym, że prowadzenie lokalu na wschodzie Polski nie jest proste. W Quatro obsługuje się jedynie imprezy okolicznościowe. Choć pani Dorota pracowała całe dnie, a w kuchni wykorzystywała tradycyjne przepisy oraz lokalne produkty, sytuacja nie poprawiała się. Goście nie doceniali podawanych tu dań.
Na ratunek przyjechała Magda Gessler. Zmieniła nie tylko wystrój, nazwę, ale i menu.
Danie dnia w restauracji Ziemia Brańska Gospoda kosztuje codziennie 15 złotych. Każdego dnia można zjeść co innego. Co na przykład?
- Sałatka Ziemska Magdy Gessler z kurkami w galaretce z nóżek oblana sosem vinegrette
- Rosół z kulebiakiem
- Kotlet mielony z pajdą chleba
- Kotlety schabowe ("sexy schab")
- Policzki wołowe w sosie winnym z puree ziemniaczano-pietruszkowym
- Naleśniki z powidłami i gorącą czekoladą