W „Dzienniku ustaw” ukazało się rozporządzenie Rady Ministrów, dotyczące dalszego funkcjonowania lokali gastronomicznych.
Czytamy w nim, że do odwołania zamknięte pozostaną podmioty, których działalność polega na „przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu”.
Lokale gastronomiczne w dalszym ciągu mogą oferować posiłki na wynos.
Zgodnie z rozporządzeniem, dopuszczalne jest przygotowywanie i podawanie żywności i napojów „przeznaczonych do spożycia przez pasażerów po zajęciu miejsca siedzącego w pociągach objętych obowiązkową rezerwacją miejsc”.
Polska w czerwonej strefie
Od 24 października cała Polska objęta została tzw. czerwoną strefą. Jedno z zapowiedzianych obostrzeń dotyczyło właśnie pubów i kawiarni. - Nie będą one mogły prowadzić działalności jak do tej pory. Będą jedynie dania na wynos – mówił wówczas premier Mateusz Morawiecki. Jak dodał takie rozwiązanie przewidziane jest na najbliższe dwa tygodnie, ale może zostać przedłużone.
