Spis treści
Modny trend w kuchni: postaw na cienki blat
Podczas wykańczania i remontu kuchni kluczowym jej elementem jest zaprojektowanie zabudowy meblowej. Wielką wagę przykładamy do doboru kolorystyki i rodzajów frontów oraz sposobu ich otwieranie. Dużo czasu poświęcamy również na znalezienie płyty grzewczej, lodówki, zlewu, baterii kuchennej czy też mikrofali i piekarnika. Nie możemy jednak zapominać o blacie, który jest bardzo istotnym elementem w strefie gotowania.
Dobrze dobrany blat kuchenny jest kluczowy dla efektu całej kuchennej aranżacji. Bardzo istotna jest nie tylko jego powierzchnia robocza i wysokość dostosowana do wzrostu domowników, ale równie ważny jest materiał i grubość płyty, z której go wykonamy. W nowoczesnych projektach kuchni najlepszym wyborem jest cienki blat, który są subtelne i sprawiają, że wnętrze bardziej przypomina elegancki salon, niż tradycyjną kuchnię. Tego typu subtelna powierzchnia robocza nie dominuje w strefie gotowania i jest równie praktyczna i trwała, jak jej grubsze, dobrze nam znane odpowiedniki.
Cienki blat w kuchni: co to naprawdę oznacza?
Tradycyjne i dobrze nam znane kuchenne blaty mają grubość od 2,8 do 4 cm. Wynika ona nie tylko ze specyfiki konkretnych materiałów, ale również ich przeznaczania. Odpowiednia grubość sprawia, że kuchenny blat jest wytrzymały i możemy w nim bezpiecznie osadzić płytę grzewczą czy zlew.
Wraz z rozwojem technologii pojawił się coraz większy wybór nowoczesnych blatów, które mogą być zdecydowanie cieńsze, od swoich tradycyjnych odpowiedników przy zachowaniu takich samych, a nawet lepszych parametrów użytkowych. Cienkie blaty często są nazywane blatami fit czy też blatami slim i mają grubość zaledwie ok. 1-1,2 cm.
Blat do kuchni w wersji slim – co mamy do wyboru?
Blaty kuchenne w wersji fit mogą być wykonane z wytrzymałych materiałów, m.in.:
- cienkie blaty z konglomeratów kwarcowych, wytwarzany z kwarcu i granitu z dodatkiem żywicy poliestrowej;
- blaty slim wykonane ze sprasowanego papieru melaminowego;
W obu wariantach cienkie blaty są odporne na uszkodzenia mechaniczne, wysoką temperaturę i kontakt z wodą, czyli ich parametry nie są gorsze od klasycznych dwa razy grubszych blatów kuchennych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?