Kolejny etap odmrażania gospodarki od 30.05.2020 r. Zmiany w handlu i gastronomii
30 maja 2020 roku kończą się limity klientów w sklepach i gości lokali gastronomicznych. W ramach trzeciego etapu odmrażania gospodarki od 18 maja w lokalu mogła być jedna osoba na 4 metry kwadratowe. Od soboty 30 maja nie trzeba będzie kontrolować liczby osób w lokalu. Należy jednak:
- zachowywać odległości pomiędzy stolikami,
- dezynfekować ręce wchodząc do lokalu
w przypadku kelnerów i pozostałej obsługi (np. kasjerzy) zaleca się:
- noszenie maseczek oraz rękawiczek,
- lub każdorazową dezynfekcję rąk po wykonanej usłudze.
Zniesienie ograniczeń dotyczącego limitu klientów obejmie także sklepy.
Nowe zasady dla gastronomii od 30.05.2020 r. Pytania i odpowiedzi
Gdzie można spożyć posiłek?
Można zarówno wewnątrz lokalu, jak i w ogródku gastronomicznym na zewnątrz.
Czy nadal będzie można wybrać się do restauracji wyłącznie z rodziną lub domownikami?
Nie. Można wybrać się do lokalu ze znajomymi niezależnie od stopnia znajomości. Ważna jest odległość między stolikami:
- powinny być 2 m odległości,
- blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika,
- blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika,
- goście siedzący przy osobnych stolikach muszą zachować dystans co najmniej 1,5 metra.
Czy w lokalach także będzie można odsłonić twarz?
Dopiero po zajęciu miejsca przy stoliku. Wcześniej – tak jak w innych przestrzeniach zamkniętych – wciąż trzeba mieć zasłonięte nos i usta.
Czy można składać zamówienia przy barze?
Nie. Wciąż wyłączone z użycia mają być przestrzenie samoobsługowe, w tym bary sałatkowe, bufety oraz dozowniki do samodzielnego nalewania napojów.
Jak ma wyglądać dezynfekcja stolików i przestrzeni w lokalach?
Wymagana jest każdorazowa dezynfekcja stolika po zakończeniu obsługi gości lokalu gastronomicznego przy danym stoliku.
Po zakończonej dezynfekcji stolik powinien zostać oznaczony napisem: „zdezynfekowano”. Minimum co 15 minut należy dezynfekować powierzchnie wspólne, z którymi stykają się klienci (z wyłączeniem podłogi).
Uwaga! W punktach gastronomicznych nadal musi być zachowana odpowiednia odległość między stolikami. A klienci zanim usiądą do stolika, muszą mieć założone maseczki. Obowiązują również nadal wszystkie wytyczne sanitarne – m.in. dezynfekcja rąk i stolików
Gdańsk: Strefy gastronomiczne w galeriach handlowych otwarte...
Nowe zasady dla handlu od 30.05.2020 r. Pytania i odpowiedzi
Czy w sklepach też nie będzie trzeba zasłaniać twarzy?
Nie. W sklepie, na targu i na poczcie nadal jest obowiązek zasłaniania nosa i ust. A w sklepie także obowiązkowa dezynfekcja rąk lub noszenie rękawiczek.
Jak wiele osób będzie mogło przebywać w sklepie?
Tutaj ograniczenia liczbowe ani powierzchniowe nie będą obowiązywać Ważne będzie jednak zachowanie wzajemnego dystansu.
Co jeszcze zmienia się od 30.05.2020 r.
Przy zachowaniu bezpieczeństwa sanitarnego będzie można korzystać z:
- sal zabaw,
- siłowni,
- kin,
- klubów fitness.
Najnowsze informacje z regionu o zagrożeniu koronawirusem!
