Domowe przetwory z ogórków na zimę. Te przepisy na kiszonki i marynaty warto znać! Sprawdź, jak łatwo zrobić ogórki kiszone i korniszony

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Zimowe przetwory z ogórków to element obowiązkowy w każdej dobrze zaopatrzonej spiżarni. Sprawdź, jak łatwo zrobić marynaty i ogórkowe kiszonki.
Zimowe przetwory z ogórków to element obowiązkowy w każdej dobrze zaopatrzonej spiżarni. Sprawdź, jak łatwo zrobić marynaty i ogórkowe kiszonki. yelenayemchuk/123RF.com
Przetwory z ogórków gruntowych to element obowiązkowy w dobrze zaopatrzonej domowej spiżarni. Pyszne kiszonki i marynaty świetnie się sprawdzają jako surówka do obiadu, dodatek do kanapki i imprezowa przekąska. W sieci znajdziemy mnóstwo inspiracji na zimowe przetwory z ogórków w różnych ciekawych smakach. Podsuwamy kilka sprawdzonych przepisów, które już teraz warto wykorzystać w kuchni. Sezon na ogórki trwa w najlepsze, sprawdź, jak łatwo możesz przygotować w domu pyszne przetwory.

Spis treści

W czym przygotować domowe przetwory z ogórków?

Do zrobienia kiszonek i marynat z ogórków na zimę najlepiej się sprawdzą słoiki o pojemności 900 ml. Jeśli przygotujemy przetwory w dużym słoju lub beczce i powinie nam się noga (np. pojawi się pleśń), stracimy całe zimowe zapasy tych pyszności. Wybierajmy klasyczne słoje do przetworów, żeby w razie uszkodzenia uszczelki czy pokrywki łatwo można było je wymienić na nowe.

Najlepsze są pojemniki z solidnego transparentnego szkła, które ułatwiają monitorowanie kondycji domowych przetworów. Słoiki powinny się szczelnie zamykać, a szkło nie może być wyszczerbione. Możemy zdecydować się na tradycyjne naczynia z zakręcaną pokrywką albo bardziej efektowne i praktyczne weki z gumową uszczelką. Podczas procesu fermentacji czasem trzeba wypuścić gaz, który kumuluje się w słoju, jeśli ogórki są w wekach, jego nadmiar wydostanie się przez uszczelkę, w tradycyjnych naczyniach musimy lekko odkręcić pokrywkę.

Jakie produkty najlepiej sprawdzą się do zimowych przetworów z ogórków?

Najsmaczniejsze są ogórki gruntowe, które są zerwane tuż przed umieszczeniem ich w marynatach i kiszonkach. Najlepiej kupować warzywa ze sprawdzonych źródeł (np. od znajomych czy z gospodarstw ekologicznych), dzięki temu nie będą nafaszerowane szkodliwą dla zdrowia chemią. Ogórki powinny być twarde, niewielkie i mocno zielone, bez widocznych plam oraz uszkodzeń na skórce. Do domowych przetworów najlepiej się sprawdzi filtrowana woda i klasyczna sól kamienna. Naczynia na kiszonki i marynaty muszą być dobrze umyte i wyparzone.

Sprawdzony przepis na ogórki małosolne własnej roboty. Pyszne ogórki kiszone w słoikach na zimę

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 4 l wody,
  • 4 łyżki soli,
  • korzeń chrzanu,
  • 6 niedużych ząbków czosnku,
  • kilka gałązek kopru włoskiego,
  • liście wiśni, winogron lub dębu,
  • ziarna gorczycy,
  • ziarna pieprzu.

Przygotowanie: do garnka z wodą wsypujemy sól, całość zagotowujemy i czekamy, aż woda całkowicie wystygnie. Do wcześniej wymytych i wyparzonych słoików wkładamy kawałek korzenia chrzanu, ząbek czosnku, łodyżkę kopru, ziarna gorczycy, pieprz i liść dębu, porzeczki lub winogrona. W kolejnym kroku układamy ściśle w słoiku dokładnie umyte ogórki i wlewamy wcześniej przygotowaną zalewę, zostawiając na górze ok. 1,5 cm wolnego miejsca. Następnie mocno zamykamy wszystkie słoiki i odwrócone do góry dnem układamy na kuchennym blacie. Przez kilka dni słoiki z ogórkami powinny się znajdować w jasnym i ciepłym miejscu, gdy woda zacznie robić się mętna trzeba umieścić kiszonki w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu.

Już po kilku dniach możemy pałaszować pyszne ogórki małosolne własnej roboty, bo właśnie krótko kiszone warzywa tak nazywamy. Ogórki kiszone będą gotowe po ok. trzech tygodniach.

Sprawdzony przepis na chrupiące ogórki konserwowe. Pyszne ogórki w occie na zimę

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 szklanki octu,
  • 2 litry wody,
  • 150 g cukru,
  • 2 płaskie łyżki soli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • korzeń chrzanu,
  • kilka gałązek kopru,
  • liście laurowe,
  • ziarna ziela angielskie, czarnego pieprzu i gorczycy.

Przygotowanie marynowanych ogórków krok po kroku:

  1. Do garnka z wodą wrzucamy ok. 10 liści laurowych, kilkanaście ziaren ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu i całość zagotowujemy.
  2. W kolejnym kroku do wywaru dodajemy cukier i sól, a następnie ponownie doprowadzamy zalewę do wrzenia. Gotujemy ją pod pokrywką na niewielkiej mocy palnika przez kilkanaście minut.
  3. Po tym czasie wyłączamy płytę grzewczą i zdejmujemy garnek.
  4. Do wody dolewamy ocet, całość dokładnie mieszamy i czekamy, aż zalewa wystygnie.
  5. Obieramy cebulę, marchew, ząbki czosnku i chrzan.
  6. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę na cienkie plasterki, a czosnek i korzeń chrzanu na mniejsze kawałki.
  7. Na dnie umytych i wyparzonych słoików układamy pokrojone warzywa, gałązkę kopru i kilkanaście ziaren gorczycy
  8. W kolejnym kroku układamy ciasno w słojach wymyte ogórki i dodajemy zalewę. Na górze powinniśmy zostawić ok. 1-1,5 wolnego miejsca.
  9. Każdy słoik dokładnie zamykamy i umieszczamy w szerokim rondlu wyściełanym bawełnianą ścierką. Naczynia nie powinny się ze sobą stykać. Do garnka wlewamy wodę do poziomy, żeby słoiki wystawały na kilka centymetrów ponad powierzchnię wody. Gotujemy słoiki z woda przez ok. 8 minut na małej mocy palnika.
  10. Po wyjęciu z garna ustawiamy marynaty na kuchennym blacie pokrywami do dołu.
  11. Po kilkunastu godzinach można umieści zimowe przetwory z ogórków w spiżarni lub innym suchym i zacienionym miejscu, gdzie będziemy je przechowywali. Smacznego!

Najlepszy przepis na pikantną ogórkową marynatę z chili

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 800 m wody,
  • 350 ml octu,
  • 400 g cukru,
  • 60 g soli,
  • 8 łyżek oleju,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 2 łyżeczki chili w proszku,
  • kilka liści laurowych,
  • ziarna ziela angielskiego i pieprzu.

Przygotowanie: umyte ogórki kroimy w grube plasterki lub wzdłuż na połówki. Po umieszczeniu ich w garnku posypujemy je przygotowaną solą, delikatnie mieszamy i przykrywamy pokrywką, zostawiając niewielką szparę. Po kilku godzinach ogórki powinny puścić sok. Co jakiś czas warto przemieszać ogórki, żeby sól szybciej się rozpuściła. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Do garnka z wodą dodajemy ocet, cukier, olej, pół łyżeczki pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego oraz dwa liście laurowe i całość zagotowujemy. W kolejnym kroku delikatnie odlewamy sok z ogórków, posypujemy je chili i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku. Całość zalewamy przygotowaną zalewą, a po ok. 1-2 godzinach przekładamy ogórki do słoików i wlewamy płyn, tak, żeby na górze zostawić ok. 1,5-2 cm od rantu naczynia. Dokładnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez ok. 8 minut, podobnie jak tradycyjne korniszony. Ogórki z chili osiągają pełnie smaku już po kilku tygodniach od ich. Smacznego!

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Idealne na upały, do domu lub biura!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Domowe przetwory z ogórków na zimę. Te przepisy na kiszonki i marynaty warto znać! Sprawdź, jak łatwo zrobić ogórki kiszone i korniszony - RegioDom.pl

Wróć na i.pl Portal i.pl