W poprzedzający Środę Popielcową (w tym roku przypada ona 14 lutego) czwartek najadali się na zapas. Stąd przyzwolenie na jedzenie w dużych ilościach rzeczy tłustych i sycących.
Warto pamiętać, że pączki średniowieczne nie były potrawą słodką. Nadziewano je bowiem wtedy mięsem, boczkiem i słoniną. Dopiero wiek XVI przyniósł zmianę w ich recepturze . Pączki okrągłe, jakie znamy dzisiaj, zaczęto piec dopiero dwa stulecia później - w wieku XVIII- bo wtedy właśnie zaczęto do ich produkcji używać drożdży.
Sprawdź: PĄCZKI Z PIEKARNIKA: Przepis na pączki pieczone BEZ TŁUSZCZU
Pączek - w zależności od tego, czym jest wypełniony - ma od 250 do 350 kalorii . Ale według tradycji jednego zjeść trzeba. Kto tego nie zrobi, naraża się, zgodnie z dawnym przesądem, na utratę szczęścia.
Zobacz: Wszystko, co trzeba wiedzieć o pączkach. Jak spalić nadmiar kalorii po tłustym czwartku?
Źródło: Agencja TVN/x-news