Na straganach był wielki wybór lokalnych produktów, zdrowych i smacznych.
Wystawcy oferowali pyszne zakwasy z marchwi, selera, buraków, przeróżne kiszone warzywa, przetwory z cukinii, pomidorów, papryki. Były też zupy, tarty, ciasta, wędliny, soki, kawa, zioła, miody, wina i sery. A do tego wyroby ceramiczne - miseczki, kubeczki, talerze, patery, doniczki oraz dziergane serwetki i łapacze snów. Była również biżuteria z "zaklętymi" w żywicy suszonymi kwiatami.
Eko Targ to także okazja do pozbycia się elektrośmieci, zepsutych urządzeń elektrycznych. Do gminnego kontenera mieszkańcy przynosili stare, zużyte komputery, mikrofalówki, była nawet zmywarka i inne urządzenia domowe, które już przestały pełnię swoje role. A do tego odbierano zużyte baterie. Za oddanie takich elektrośmieci można było uzyskać roślinę kwiatki do ogrodu lub do domu.
Poza tym były warsztaty dla dzieci z sadzenia kwiatów, które przeprowadzała firma - współtworząca targ ekologiczny. A dla ludzi z zacięciem artystycznym były warsztaty ceramiczne. Uczestniczyli w nim m.in. członkowie hiszpańskiej delegacji, która uczestniczyła w programie Erasmus. Natomiast mieszkańcy Zabierzowa nie zrobili tłumu ekologicznym targu - mimo różnorodności na stoiskach i świetnej pogody.
Show na scenie za to robił Andrzej Polan, pasjonat gotowania. Opowiadał o swoich przygodach z różnymi smakami, poznawaniem potraw od dzieciństwa, gotował zupę, piekł ciasto drożdżowe. A na koniec każdej z trzech części kulinarnego show pod sceną na zabierzowskim Rynku ustawiały się kolejki na degustację tego co mistrz kuchni przygotował.
Festiwal kulinarny z pysznościami. Popisy pań z KGW. Wspania...
- Diabli Dół i Boża Wola. Nazwy małopolskich wsi, o których nie słyszeliście!
- Urok Ojcowskiego Parku Narodowego zimową porą. Tunel oszronionych drzew i sanie
- Najpiękniejsze zabytki powiatu krakowskiego wraz z gospodyniami trafiły do kalendarza
- Strefa aktywności gospodarczej w Miękini została otwarta. Firmy już kupują działki
- Na podium rankingu małopolskich gmin nieustająco Wielka Wieś i Zielonki
- Nietoperzowy Szlak. Nowa atrakcja turystyczna pod Krakowem
Wzrósł koszt produkcji wędlin
