Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed mrożonymi warzywami. Można się zarazić bakterią Listeria monocytogenes

(red.)
Pixabay
Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw należy ugotować przed spożyciem. W przeciwnym razie można zarazić się bakterią Listeria monocytogenes.

Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy ugotować przed spożyciem. Dotyczy to również sytuacji, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów.

Należy zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu.

Zobacz również: Choroba wiecznego głodu. Ludzie, którzy nigdy się nie najadają

Źródło: Dzień Dobry TVN

Uważaj na mrożoną kukurydzę

Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach. Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.

Jak wykazały przeprowadzone analizy w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii wycofano ze sprzedaży wybrane partie mrożonek. - Do 15 czerwca 2018 roku zanotowano 47 przypadków zakażenia bakterią Listeria monocytogenes. Dziewięć z nich było śmiertelnych - poinformował Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Czym jest listerioza

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.

Jak dochodzi do zakażenia?

Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Objawy

  • U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy

.

Zapobieganie zakażeniu i leczenie listeriozy

Głównie polega na zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt, przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności. Należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety. W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.

Wróć na i.pl Portal i.pl