Herbatka z lilaka - smakuje karmelem i oczyszcza wątrobę

wmk
Facebook/ Herbiness
Z tej popularnej rośliny, możemy zrobić pyszną i zdrową herbatkę. Lilak bardzo często mylony z bzem, to powszechnie znana i lubiana roślina ozdobna. Napar z lilaka nie dość, że wspaniale smakuje, jest także zbawienny dla naszej wątroby.

Jego kwiaty zawierają syringinę, składnik biochemiczny o udowodnionym działaniu hepaprotekcyjnym czyli chroniącym miąższ wątroby. Zdrowa wątroba to sprawny organizm. Jej niewydolność jest przyczyną wielu problemów zdrowotnych zarówno o podłożu odpornościowym, krążeniowym jak i metabolicznym. Wątroba odgrywa także istotną rolę w odtruwaniu organizmu. Od jej sprawnego działania zależy nie tylko nasze zdrowie, ale i uroda. Większość chorób skórnych związana jest waśnie z nieprawidłowym działaniem tego narządu. Niewydolna wątroba, nie jest w stanie usuwać toksyn, czego skutkiem jest choćby pogorszenie stanu skóry i włosów. Na szczęście natura obdarzyła nas sporym asortymentem do wspomagania pracy wątroby. Jednym z nich jest właśnie napar z lilaka. Herbatka z "bzu" jest banalnie prosta w przygotowaniu. Nie zawiera teiny, występującej w klasycznych herbatach, poprawia trawienie i odpręża. Po ususzeniu kwiatów i sporządzeniu naparu uzyskamy bursztynowy napój z delikatną nutą karmelu. Zdrowie i relaks w czystej postaci. Poniżej przedstawiamy sposób na sporządzenie herbatki.

Przepis zaczerpnięty z "H E R B I N E S S - ziołowy posmak życia":

1.Zbierz kwiaty lilaka, kolor i odmiana bez znaczenia. Kwiaty mają być suche, bez liści. Mogą być mocno rozwinięte lub jeszcze w pączkach.

2.Umieść kwiaty w słoju, ubij mocno – w litrowym słoju mieści się naprawdę spory bukiet.

3.Zamknij szczelnie słój z kwiatami i odstaw w ciepłe miejsce, aż kwiaty stracą kolor (staną się prawie białe). W temperaturze około 35 stopni proces przebiega w czasie około 12 godzin, w temperaturze 45 stopni wystarczą 2 godziny. Posiadacze przypiecków, pieców i kominków dobrze wiedzą, skąd się bierze takie temperatury w maju. Jeśli nie należysz do grona ogniowych szczęśliwców – wykorzystaj piekarnik, na upały nie ma co liczyć.

4.Wyjmij kwiaty ze słoja – w kontakcie z powietrzem natychmiast zbrązowieją. Czuć już zapach karmelu.

5.Wysusz – gotowe.

Stosować płaską łyżeczkę na filiżankę napoju.

Żródło: herbiness.com

Wybrane dla Ciebie

Sojusznicy nie pomagają kandydatom. „Cóż szkodzi obiecać?”

Sojusznicy nie pomagają kandydatom. „Cóż szkodzi obiecać?”

Nareszcie! Godzina czarnkowa znika ze szkół. Nowacka podjęła decyzję

Nareszcie! Godzina czarnkowa znika ze szkół. Nowacka podjęła decyzję

Wróć na i.pl Portal i.pl