Kompostowanie w mieszkaniu. Jak zrobić kompostownik na balkonie?
Kompostowanie w ogrodzie jest podstawową umiejętnością każdego szanującego się ogrodnika – przesypanie grządek lub rabatek powstałym w kompostowniku humusem, znacząco wpływa na zdrowie i wzrost roślin. Na kompostownik decyduje się coraz więcej osób mieszkających w miastach. Założenie go na balkonie lub w kuchni nie jest skomplikowane.
Chcesz zrobić swój kompostownik domowy? Co powinieneś wiedzieć?
- Właściwie prowadzony nie wydziela żadnych nieprzyjemnych odorów.
- Można zakupić gotowy kompostownik (często są to zgrabne obiekty stworzone przez profesjonalnych projektantów) lub wykonać go samemu – np. z plastikowego pojemnika z Ikei. W internecie z łatwością znajdziemy odpowiednie instrukcje.
- Samodzielne wykonanie domowego kompostowniku nie powinno nas kosztować więcej niż ok. 80 złotych.
- Najlepiej, aby domowy kompostownik posiadał kranik, który umożliwi odprowadzenie wilgoci.
Co należy wiedzieć o kompoście? Zobacz film:
Kompostowanie przy pomocy dżdżownic. Jak dbać o kompostownik?
Jeśli chcemy przyspieszyć proces kompostowania, powinniśmy się zaopatrzyć w dżdżownice – możemy je zakupić w sklepie wędkarskim, skorzystać z oferty na stronie z ogłoszeniami lub popytać o nie w ekologicznych grupach na Facebooku.
Niewykluczone, że ktoś będzie chciał się podzielić własnymi.
Dżdżownice to pracowite i bezproblemowe istoty. Szybko dostrzeżemy, że warunki w kompostowniku im nie odpowiadają, bo będą próbowały z niego uciec. W przypadku dobrych warunków ucieczki zdarzają się bardzo sporadycznie.
Ważne, aby kompostownik zabezpieczyć zarówno przed nadmiernym słońcem, jak i przed mrozami. Jest to szczególnie istotne w wypadku kompostowników balkonowych.
Nawóz z kompostu. Kiedy pojawi się humus?
- Pierwszego humusu możemy się spodziewać po kilku miesiącach kompostowania.
- Jeszcze szybciej uzyskamy odciek, czyli żyzny płyn, który po rozcieńczeniu stanowi znakomity naturalny nawóz.
- Do kompostownika warto wrzucać materiały, które rozłożą się wolniej, a które będą rozluźniać kompost – łupinki orzechów, rozdrobnioną korę, trociny i drobne gałęzie. Ważne, aby wcześniej je rozdrobnić.
- Do kompostownika domowego warto wrzucać niedrukowany karton, zwłaszcza jeżeli zbiera się tam nadmierna wilgoć.
Czego nie wyrzucamy do kompostownika?
Niektóre składniki kompostu należy odpowiednio przygotować do kompostowania lub stosować w umiarze. Skórki cytrusów należy przepłukać przed wrzuceniem do kompostownika. Należy unikać także nadmiernie słonych produktów. W wypadku kompostowników ogrodowych, można wyrzucać popiół drzewny, ale należy wziąć pod uwagę, że w dużej ilości niekorzystnie wpływa na rozkład materiału organicznego. A czego nie wolno absolutnie wrzucać?
- Resztek mięsa i ryb, w tym kości,
- niedopałków papierosów,
- zainfekowanych roślin,
- dużych ilości oleju po smażeniu,
- zużytych podpasek, pieluch, chusteczek higienicznych,
- resztek nabiału,
- resztek marynat octowych,
- zadrukowanego papieru,
- chwastów z dojrzałymi nasionami.
Przejdź do galerii, aby zobaczyć, jakie odpadki znakomicie nadają się do kompostowania:
Jak oszczędzić na śmieciach? Wypróbuj kompostowanie - nawet ...
