Dlaczego porządne czyszczenie opiekacza jest takie ważne?
Opiekacz do kanapek często musi znieść naprawdę dużo – choć brzmi to zabawnie, to tak naprawdę tosty z serem i sosami bywają jednymi z najbardziej brudzących posiłków. Przypalone resztki sera i okruchy potrafią nagrzewać się aż do 300 stopni i intensywnie przypalać, co powoduje nieprzyjemny zapach – wchodzi on również w jedzenie.
Mówiąc wprost, nie jest to zdrowe – zjadanie przypalonych resztek, które przyklejają się do nowo przygotowanych posiłków, jest niekorzystne dla przewodu pokarmowego. Ponadto sprawiają one, że opiekacz traci swoją moc i wydajność, a nawet może się uszkodzić.
W skrajnych przypadkach istnieje ryzyko zapłonu takich resztek, co może być zwyczajnie niebezpieczne.
Jak krok po kroku czyścić opiekacz
Po pierwsze, opiekacz należy odłączyć od prądu i całkowicie wystudzić – czyszczenie na gorąco może uszkodzić sprzęt, a Ty możesz się poparzyć. Następnie warto usunąć największe resztki za pomocą drewnianej czy silikonowej szpatułki (metalowe akcesoria mogą porysować powierzchnię płytek), ewentualnie przetrzeć na sucho z pomocą ręcznika papierowego.
Jeżeli płytki są wyjmowane, umyj je pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń albo w zmywarce, jeżeli producent zaleca taki sposób czyszczenia. Nie używaj druciaków ani ostrych myjek czy gąbek – to także może uszkodzić wierzchnią warstwę.
W przypadku gdy płytki są zintegrowane, umyj je gąbką z płynem, następnie przetrzyj wodą, nie dopuść jednak do tego, by elektronika we wnętrzu opiekacza została zmoczona. Jeżeli zabrudzenia są uporczywe, możesz spróbować także mieszaniny octu, wody i sody oczyszczonej, którą należy nałożyć na płytki i zostawić na kilkanaście minut, następnie zetrzeć gąbką.
Najczęściej popełniane błędy przy czyszczeniu opiekacza
Najczęściej popełnianym błędem jest skrobanie przypalonych resztek na siłę, ostrymi narzędziami, np. nożem – niszczy to płytki, które przestają spełniać swoją funkcję, a jedzenie zaczyna do nich przywierać.
Inny błąd to używanie zbyt dużej ilości wody do mycia innych części opiekacza, np. obudowy – istnieje ryzyko zwarcia i uszkodzenia sprzętu. Ponadto mycie urządzenia na gorąco, podczas gdy całkiem nie wystygło, oznacza zarówno możliwość poparzenia się, jak i podgrzewania substancji, których grzać się nie powinno. Mowa, na przykład, o detergentach służących do odtłuszczania – należy ich używać wyłącznie na wystudzonym sprzęcie.
Podpowiadamy, że jeżeli przygotowujesz coś, co zostawia dużo trudnych do usunięcia, przypalonych resztek, możesz skorzystać z papieru do pieczenia. Wystarczy wyłożyć nim płytki i dopiero na tym umieścić wybrane produkty, następnie papier można po prostu wyrzucić!