Jak prawidłowo czyścić opiekacz, aby go nie uszkodzić?

Artykuł sponsorowany EMPIK
Wielu osobom znany jest problem czyszczenia opiekacza, szczególnie dlatego, że przygotowujemy w nim najczęściej tosty, panini czy kanapki z serem i sosami, przez co płytki mocno się brudzą. Podpowiadamy, jak skutecznie czyścić taki sprzęt, by go nie uszkodzić.

Dlaczego porządne czyszczenie opiekacza jest takie ważne?

Opiekacz do kanapek często musi znieść naprawdę dużo – choć brzmi to zabawnie, to tak naprawdę tosty z serem i sosami bywają jednymi z najbardziej brudzących posiłków. Przypalone resztki sera i okruchy potrafią nagrzewać się aż do 300 stopni i intensywnie przypalać, co powoduje nieprzyjemny zapach – wchodzi on również w jedzenie.

Mówiąc wprost, nie jest to zdrowe – zjadanie przypalonych resztek, które przyklejają się do nowo przygotowanych posiłków, jest niekorzystne dla przewodu pokarmowego. Ponadto sprawiają one, że opiekacz traci swoją moc i wydajność, a nawet może się uszkodzić.

W skrajnych przypadkach istnieje ryzyko zapłonu takich resztek, co może być zwyczajnie niebezpieczne.

Jak krok po kroku czyścić opiekacz

Po pierwsze, opiekacz należy odłączyć od prądu i całkowicie wystudzić – czyszczenie na gorąco może uszkodzić sprzęt, a Ty możesz się poparzyć. Następnie warto usunąć największe resztki za pomocą drewnianej czy silikonowej szpatułki (metalowe akcesoria mogą porysować powierzchnię płytek), ewentualnie przetrzeć na sucho z pomocą ręcznika papierowego.

Jeżeli płytki są wyjmowane, umyj je pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń albo w zmywarce, jeżeli producent zaleca taki sposób czyszczenia. Nie używaj druciaków ani ostrych myjek czy gąbek – to także może uszkodzić wierzchnią warstwę.

W przypadku gdy płytki są zintegrowane, umyj je gąbką z płynem, następnie przetrzyj wodą, nie dopuść jednak do tego, by elektronika we wnętrzu opiekacza została zmoczona. Jeżeli zabrudzenia są uporczywe, możesz spróbować także mieszaniny octu, wody i sody oczyszczonej, którą należy nałożyć na płytki i zostawić na kilkanaście minut, następnie zetrzeć gąbką.

Najczęściej popełniane błędy przy czyszczeniu opiekacza

Najczęściej popełnianym błędem jest skrobanie przypalonych resztek na siłę, ostrymi narzędziami, np. nożem – niszczy to płytki, które przestają spełniać swoją funkcję, a jedzenie zaczyna do nich przywierać.

Inny błąd to używanie zbyt dużej ilości wody do mycia innych części opiekacza, np. obudowy – istnieje ryzyko zwarcia i uszkodzenia sprzętu. Ponadto mycie urządzenia na gorąco, podczas gdy całkiem nie wystygło, oznacza zarówno możliwość poparzenia się, jak i podgrzewania substancji, których grzać się nie powinno. Mowa, na przykład, o detergentach służących do odtłuszczania – należy ich używać wyłącznie na wystudzonym sprzęcie.

Podpowiadamy, że jeżeli przygotowujesz coś, co zostawia dużo trudnych do usunięcia, przypalonych resztek, możesz skorzystać z papieru do pieczenia. Wystarczy wyłożyć nim płytki i dopiero na tym umieścić wybrane produkty, następnie papier można po prostu wyrzucić!

Wróć na i.pl Portal i.pl