Jak się okazuje, barszcz Sosnowskiego to bardzo popularna roślina. - Pochodzi z Kaukazu. W latach 50-70 stosowano ją nawet jako paszę dla bydła. Dziś roślina, ze względu na swoje toksyczne właściwości, objęta jest prawnym zakazem hodowli, rozmnażania i sprzedaży na terenie Polski - informuje Ryszard Sawicki z Ogrodu Botanicznego w Lublinie.
Jak rozpoznać barszcz Sosnowskiego
Wyglądem przypomina przerośnięty koper, osiąga od 1 do 4 metrów wysokości. Ma grubą, bruzdowatą łodygę, u góry zieloną, ku dołowi zwykle pokryta purpurowymi plamkami. Liście (do 150 cm) składają się z dość szerokich i przeważnie tępo zakończonych odcinków. Wzdłuż brzegu blaszki liściowej znajdują się krótkie, zaokrąglone ząbki. Kwiaty zebrane w gęsty i duży baldach o średnicy do 50 cm, składający się z 30-75 baldaszków wyrastających na krótko owłosionych promieniach.
Jak się przed nim chronić
Należy unikać bezpośredniego kontaktu z tą rośliną. W razie konieczności należy chronić skórę, ubierając się szczelnie, najlepiej w strój z materiałów syntetycznych, wodoodpornych, w tym rękawice z długimi rękawami. Materiały z włókien naturalnych (bawełniane, lniane) wchłaniają sok i są penetrowane przez włoski roślin. Jeżeli doszło do kontaktu z rośliną, należy niezwłocznie i dokładnie obmyć skórę wodą z mydłem i unikać ekspozycji podrażnionych miejsc na światło słoneczne przynajmniej przez 48 godzin. Objawy zapalne zmniejsza zastosowanie miejscowo maści (kremów) kortykosteroidowych.
Nasze serwisy:
Serwis gospodarczy - Wybierz Lublin
Serwis turystyczny - Perły i Perełki Lubelszczyzny
Serwis dla fanów spottingu i lotnictwa - Samoloty nad Lubelszczyzną
Miasto widziane z samolotu - Lublin z lotu ptaka
Nasze filmy - Puls Polski