Jakie warzywa i owoce mają najmniej pestycydów? Oto Czysta Piętnastka. Tu jest najmniej chemii [29.04.2025]

Elżbieta Węgrzyn
Opracowanie:
Wideo
od 7 lat
W czym są pestycydy, a gdzie nie ma pestycydów? Warzywa i owoce kupujemy w trosce o zdrowie rodziny i jej zbilansowaną dietę. Warto jest śledzić najnowsze raporty dotyczące badań owoców i warzyw, jeden z cyklicznych takich poradników od 20 lat przygotowuje niezależna organizacja Environmental Working Group (EWG). Sprawdziliśmy, które warzywa i owoce w ich badaniach wypadły najlepiej - oto najnowsza "Czysta Piętnastka".

Owoce i warzywa bez pestycydów, czyli "Czysta Piętnastka"

Najbardziej pryskane owoce i warzywa - w czym są pestycydy?

Jedzenie owoców i warzyw kojarzy nam się ze zdrowiem i zróżnicowaną dietą, jednak masowa produkcja żywności sprawia, że pewniki te tracą sens bez odpowiedniej kontroli. Doniesienia z kontroli zawartości pestycydów w próbkach warzyw i owoców od 2004 roku bada Environmental Working Group (EWG), czyli amerykańska organizacja non-profit, a jej celem jest ochrona zdrowia ludzkiego i środowiska.

- Każdy – dorośli i dzieci – powinien jeść więcej owoców i warzyw, niezależnie od tego, czy są ekologiczne, czy nie. Ale konsumenci zaniepokojeni narażeniem na pestycydy mogą skorzystać z zestawu materiałów w Przewodniku zakupowym EWG dotyczącym pestycydów w produktach, aby dokonać najlepszych wyborów dla siebie i swoich rodzin – mówi Alexa Friedman, naukowiec przez wiele lat związana z EWG.

W ostatnim raporcie "Przewodniku dla konsumenta" z 2024 roku oparto się opiera się na danych gromadzonych przez Departament Rolnictwa i Agencji ds. Żywności i Leków Stanów Zjednoczonych (USDA).

Co ustalono?

  • Przebadano 47 510 próbkach 46 owoców i warzyw.

  • Owoce i warzywa z próbek były obrane lub szorowane i myte przed ich przetestowaniem, jednak nawet po tych krokach testy wykryły ślady 254 pestycydów.

  • ​​75 proc. wszystkich owoców i warzyw poddanych próbie zawierało pozostałości potencjalnie szkodliwych pestycydów.

  • W przypadku produktów z "Brudnej Dwunastki", czyli najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców, aż 95 proc. próbek zawierało pestycydy. Było to 209 różnych środków.

Jakie owoce i warzywa mają najmniej pestycydów?

- Nowe badania sugerują, że wiele powszechnie stosowanych fungicydów może zaburzać ludzki układ hormonalny. Potrzebne są jednak dalsze dowody, aby lepiej zrozumieć ryzyko, jakie one — i wszystkie pestycydy — stwarzają dla ludzi, szczególnie dzieci — mówi dr Alexis Temkin, toksykolog EWG.

Związki pestycydów z nasileniem zmian mutagennych, wad wrodzonych i nowotworów są już szeroko opisywane. Podobnie jak zaburzanie gospodarki hormonalnej i enzymatycznej organizmu, jak również powiązanie z przyczynami chorób układu oddechowego, trawiennego, limfatycznego oraz skórnych.

Dlatego "Przewodniku dla konsumenta" zawarto również "Czystą Piętnastkę"™, czyli listę owoców i warzyw z bardzo niskimi lub zerowymi pozostałościami pestycydów.

W ostatnim badaniu:

  • prawie 65 procent próbek owoców i warzyw Czystej Piętnastki EWG z 2024 r. nie zawierało żadnych wykrywalnych pozostałości pestycydów.

  • Spośród 46 różnych warzyw i owoców uwzględnionych w analizie, poza wzmiankowaną "Czystą Piętnastką" oraz listą „Brudnej Dwunastki”, wyodrębniono też owoce i warzywa, w których próbkach było znacznie mniej niż w tej drugiej grupie, jednak więcej niż w tej pierwszej. Było to 19 owoców o warzyw, m.in.: kalafior, banany, ziemniaki, śliwki czy ziemniaki.

Pyszne i zdrowe? A dla kogo nie?

Owoce i warzywa bez pestycydów, czyli "Czysta Piętnastka" 2024 - tu jest najmniej chemii

W naszej galerii znajdziecie listę wszystkich warzyw i owoców, które miały podczas badań najmniej pestycydów i znalazły się na liście "Czystej Piętnastki".

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl