Owoce i warzywa bez pestycydów, czyli "Czysta Piętnastka"
Najbardziej pryskane owoce i warzywa - w czym są pestycydy?
Jedzenie owoców i warzyw kojarzy nam się ze zdrowiem i zróżnicowaną dietą, jednak masowa produkcja żywności sprawia, że pewniki te tracą sens bez odpowiedniej kontroli. Doniesienia z kontroli zawartości pestycydów w próbkach warzyw i owoców od 2004 roku bada Environmental Working Group (EWG), czyli amerykańska organizacja non-profit, a jej celem jest ochrona zdrowia ludzkiego i środowiska.
- Każdy – dorośli i dzieci – powinien jeść więcej owoców i warzyw, niezależnie od tego, czy są ekologiczne, czy nie. Ale konsumenci zaniepokojeni narażeniem na pestycydy mogą skorzystać z zestawu materiałów w Przewodniku zakupowym EWG dotyczącym pestycydów w produktach, aby dokonać najlepszych wyborów dla siebie i swoich rodzin – mówi Alexa Friedman, naukowiec przez wiele lat związana z EWG.
W ostatnim raporcie "Przewodniku dla konsumenta" z 2024 roku oparto się opiera się na danych gromadzonych przez Departament Rolnictwa i Agencji ds. Żywności i Leków Stanów Zjednoczonych (USDA).
Co ustalono?
Przebadano 47 510 próbkach 46 owoców i warzyw.
Owoce i warzywa z próbek były obrane lub szorowane i myte przed ich przetestowaniem, jednak nawet po tych krokach testy wykryły ślady 254 pestycydów.
75 proc. wszystkich owoców i warzyw poddanych próbie zawierało pozostałości potencjalnie szkodliwych pestycydów.
W przypadku produktów z "Brudnej Dwunastki", czyli najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców, aż 95 proc. próbek zawierało pestycydy. Było to 209 różnych środków.
Jakie owoce i warzywa mają najmniej pestycydów?
- Nowe badania sugerują, że wiele powszechnie stosowanych fungicydów może zaburzać ludzki układ hormonalny. Potrzebne są jednak dalsze dowody, aby lepiej zrozumieć ryzyko, jakie one — i wszystkie pestycydy — stwarzają dla ludzi, szczególnie dzieci — mówi dr Alexis Temkin, toksykolog EWG.
Związki pestycydów z nasileniem zmian mutagennych, wad wrodzonych i nowotworów są już szeroko opisywane. Podobnie jak zaburzanie gospodarki hormonalnej i enzymatycznej organizmu, jak również powiązanie z przyczynami chorób układu oddechowego, trawiennego, limfatycznego oraz skórnych.
Dlatego "Przewodniku dla konsumenta" zawarto również "Czystą Piętnastkę"™, czyli listę owoców i warzyw z bardzo niskimi lub zerowymi pozostałościami pestycydów.
W ostatnim badaniu:
prawie 65 procent próbek owoców i warzyw Czystej Piętnastki EWG z 2024 r. nie zawierało żadnych wykrywalnych pozostałości pestycydów.
Spośród 46 różnych warzyw i owoców uwzględnionych w analizie, poza wzmiankowaną "Czystą Piętnastką" oraz listą „Brudnej Dwunastki”, wyodrębniono też owoce i warzywa, w których próbkach było znacznie mniej niż w tej drugiej grupie, jednak więcej niż w tej pierwszej. Było to 19 owoców o warzyw, m.in.: kalafior, banany, ziemniaki, śliwki czy ziemniaki.
Pyszne i zdrowe? A dla kogo nie?
Owoce i warzywa bez pestycydów, czyli "Czysta Piętnastka" 2024 - tu jest najmniej chemii
W naszej galerii znajdziecie listę wszystkich warzyw i owoców, które miały podczas badań najmniej pestycydów i znalazły się na liście "Czystej Piętnastki".