18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Kuchenne rewolucje: Jak cieszynianie chcieli otruć Magdę Gessler

Katarzyna Pachelska
Magda Gessler na planie siódmego sezonu "Kuchennych rewolucji"
Magda Gessler na planie siódmego sezonu "Kuchennych rewolucji" Mat. Pras.
Drugi odcinek nowej, siódmej, serii "Kuchennych rewolucji", który TVN wyemitował w czwartek 7 marca, rozgrywał się w Cieszynie, w Cieszyńskim Browarze Mieszczańskim. Było wiele emocji, płacz kucharza i wstyd właścicieli. Plus kilka soczystych przekleństw z ust Magdy Gessler

Cieszyński Browar Mieszczański dołączył do licznego grona restauracji, które przeszły Kuchenne Rewolucje. Zaczęło się gorzej niż źle, Magdzie Gessler smakowało tylko ciemne piwo Koźlak uwarzone przez właścicielkę. Reszta - czyli kilka dań, pływała w okropnej jakości tłuszczu. Plus na smalcu (zamrożonym) Gessler wykryła pleśń. Nic, co ugotował 21-letni szef kuchni Damian, nie nadawało się do jedzenia. Kucharz tłumaczył się, że właściciele - 35-letnia Monika i 37-letni Fryderyk, oszczędzają na czym się da. Magdy Gessler to nie przekonało.

Restauratorka porwała Damiana na drugą stronę granicy, do czeskiego Cieszyna, do tamtejszej tradycyjnej knajpy. Tam Damian tłumaczył, że to Monika zajmuje się wszystkimi sprawami oraz domem i dziećmi, bo pan Fryderyk rezyduje na co dzień w Rybniku, a Monice prawie nie pomaga. Mówił, że pracuje 6 dni w tygodniu, zarabiając 1500 zł na rękę. Właściciele, którzy zjawili się później w czeskim Cieszynie, tłumaczyli, że należy zatrudnić kolejnego, profesjonalnego, kucharza.

Magda Gessler, jak zwykle, wymyśliła, że restauracja będzie serwować lokalne, śląsko-góralskie potrawy, z piwem w roli głównej. Karta ma być przetłumaczona na czeski, węgierski i niemiecki. Ma być ciemno, ostro i pysznie.

Ten odcinek "Kuchennych rewolucji" był nagrywany w listopadzie zeszłego roku. W tym czasie Magda Gessler otwierała też swoją restaurację Kryształowa w Katowicach. Na otwarcie lokalu przy Warszawskiej przyjechała prosto z planu, z Cieszyna. Do gości ubranych elegancko wyszła w błękitnym sweterku z białym łosiem na piersi i w dżinsach. W tym ubraniu widzimy ją też w cieszyńskich "Kuchennych rewolucjach".

Pierwsza kolacja powstawała w bólach. - K...., ruszajcie się, przecież nie zdążymy - pokrzykiwała Magda Gessler. Szef kuchni nie radził sobie z organizacją pracy swojej i innych. Śliwki w boczku wyszły na miasto, by zachęcić klientów do odwiedzenia Browaru.

Browar zmienił wystrój na czarno-czerwony. Pojawiły się lustra i obrazy na ścianach. Serwowano zupę piwną, kurczak z farszem orzechowym i piwny deser.

Po kilku tygodniach Magda Gessler przybyła na inspekcję. O rosole powiedziała: Zajebisty. Kurczaka oceniła jako za bardzo wysuszony. Lokalowi przybył też nowy szef kuchni. - Cieszyn ma szansę na posiadanie cudownej, miejscowej restauracji. Z tego coś będzie - podsumowała.

Czy byliście w Cieszyńskim Browarze Mieszczańskim po rewolucjach? Co myślicie o tym lokalu? Warto pojechać do Cieszyna i tam wstąpić? Czekamy na opinie.

Zobacz nową rewolucję: Sielska Zagroda - Nowy Dwór Gdański



*Slash w Katowicach! Spodek oszalał [SENSACYJNE ZDJĘCIA i WIDEO]
*Hajmat, hanysy, gorole, powstania śląskie, godka! [Śląski Słownik Pojęć Kontrowersyjnych]
*Ranking szkół nauki jazdy 2013
*Poznaj tajemnicę abdykacji papieża Benedykta XVI

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kuchenne rewolucje: Jak cieszynianie chcieli otruć Magdę Gessler - Dziennik Zachodni

Komentarze 11

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
A.B.
Od dłuższego czasu się zastanawiam kto i dlaczego tę babę tak mocno lansuje?
s
struty konsument
jest mi wszystko jedno kto prowadzi ten program -podoba mi sie to że robia z tym syfem porzadek ,Ja po obiedzie w jednej restauracji o mało zycia nie straciłam ,.sprzątac te brudy i pokazywać jak to nas karmia -popieram
K
Katarzyna.Pachelska
Szanowny panie. Byłam zaproszona do Kryształowej na konferencję prasową, a nie oficjalne przyjęcie z okazji otwarcia. Cieszę się, że widział pan Magdę Gessler w innej niż sweter kreacji na otwarciu Kryształowej. Ja nie widziałam, a na zdjęciach jest też uwiecznione, jak wita gości w sweterku z reniferem. Wydaje mi się, że jako gospodyni powinna jednak założyć coś bardziej odpowiedniego na powitanie gości.
p
p
... i pado, że żur na drugi dzień jest do wylania! ona mo chyba nadupcone w gowie...
F
Farsz
Niy moga paczec na te babsko...niych stoi przi swoich gorach...a niy paczy komu innymu.W zyciu bych niy poszed do lod nij restauracji.!
Ś
Ślązak
w Czechach jest dopiero żarcie i picie, i za lepszo cena! w rzyci mom wos!
S
Sanepid
jest od kontroli i likwidacji brudów i syfu - ten medialny chłam p.Gesler jest nastawiony na zarabianie kasy a nie pokazywanie jaki syf jest w barach mlecznych.
P
Pszczyniok.
Nie masz racji,te brudy,ten syf,ktory pani Gesler pokazuje publicznie powoduje ze odechciewa sie jesc w takich lokalach. Chociarz przyznaje Ci racje ze w niektorych odcinkach przegiela troche pale..
Z
Zgred
Początkowo oglądałem kilka odcinków z panią Gesler. Wyciągnąłem z tego jeden wniosek: nigdy nie iść do restauracji, czy lokalu, której tknęła sie reka tej pani! Byłabu dla mnie wiarygodna, gdyby sama SKUTECZNIE zarządzała jednym! powtarzam jednym lokalem.
Apel do restauratorów: chcecie działac, mieć zadowolonych konsumentów (którzy przyszli cos zjeść) - nie zapraszajcie tej pani!!!!
J
Jan
Pani Redaktor zapewne była dla kolacji dla mediów i o ile dobrze widziałem na zdjęciach, zbyt odświętnie również ubrana nie była. Śledzę Pani artykuły dot. Kryształowej i Magdy Gessler od pewnego czasu i wydaje mi się, że czas już skończyć te pojękiwania. Może nie powinna Pani zajmować się tą tematyką? No i co najważniejsze, do swoich Gości, którzy przyszli tłumnie na otwarcie, Pani Magda wyszła w zupełnie innym stroju. Tak, tak, pomknęła się przebrać! Niespodzianka, prawda? I cały "hejt" do kosza...
G
Gość
Panią Magdę Gessler zapraszamy do Pekinu tam francuskie pieski żerom z ulicy to co im ciepną na gleba - merdają kikutami ogonków i są zadowolone że coś mają do żarcia
Wróć na i.pl Portal i.pl