Cudawianki w Krakowie w "Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler (odc.2, sezon 17) 01.03.2018 rok
Opis odcinka w TVN. Konflikt matki i córki i śmierdzący szef kuchni?
Kraków to miasto, które, jak mogłoby się wydawać, jest gwarancją sukcesu dla restauracji. Być może to właśnie ośmieliło Alinę, która miała już dosyć prowadzenia firmy produkującej rękodzieło i postanowiła otworzyć własną restaurację. Obdarzona zmysłem artystycznym Alina, zawsze lubiła wydawać dla znajomych przyjęcia, które nie tylko wyróżniały się oryginalną dekoracją stołu, ale też smacznym i zdrowym jedzeniem.
Kiedy znalazła lokal w pobliżu plant z urokliwym ogrodem nie wahała się ani chwili i wbrew protestom najbliższych, a także swojej dorosłej córki Danusi, otworzyła restaurację „Cuda wianki”.
Cudawianki w Krakowie. Menu i wystrój
Wystrój lokalu i oryginalne menu, w którym są i steki, i zupy kremy, a nawet domowy chleb, stworzyła Alina osobiście. Włożyła w to wiele starań, ale restauracja okazała się niewypałem. Latem ogród przyciąga co prawda gości, ale poza sezonem restauracja świeci pustkami, a Alina co miesiąc zamartwia się, czy wystarczy pieniędzy na pensje dla pracowników.
Nic dziwnego, że od córki, słyszy ciągłe wyrzuty, bo to jej czarne wizje, a nie wielkie plany Aliny okazały się rzeczywistością. Danusię denerwuje to, że jej mama nie ma głowy do niczego innego, cały jej czas i uwagę pochłaniają sprawy i problemy związane z restauracją. Owszem, chociaż sama studiuje, to stara się pomóc w prowadzeniu restauracji, żeby ograniczyć koszty. Chociaż to cenna pomoc, to jednak niewiele zmienia trudną sytuację „Cudów wianków” .
Sama Alina nie wie, co mogłaby zrobić, żeby przyciągnąć gości, a Danusia nie szczędzi jej słów krytyki. Dlatego zdesperowana właścicielka restauracji zdecydowała się poprosić o pomoc Magdę Gessler.
Właścicielka restauracji"Cudawianki":
Najbardziej boli porażka
Magda Gessler odkrywa problemy krakowskiej restauracji. Jednym z nich może być... szef kuchni. "Powinien czuć zapach potraw, a śmierdzi potem".
Cuda Wianki (Kiełbasa i sznurek) w "Kuchennych Rewolucjach" na player.pl
W internecie odcinek dostępny już od środy 28.02.2018 r.. Na antenie TVN można go będzie zobaczyć w czwartek, 1 marca o godz. 20:55.
Menu "Kiełbasa i sznurek"(dawne Cudawianki) w Krakowie. Restauracja po Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler
Magda Gessler zapowiada odcinek z restauracją "Cudawianki" ("Kiełbasa i sznurek"). "Czy to będzie najbardziej ognista rewolucja?"
Kiełbasa i sznurek w Krakowie - opinie
Bardzo klimatyczne miejsce, sala z kominkiem bardzo sympatyczna szczególnie kiedy pogoda nie dopisuje.
Ciekawy pomysł z przystawkami z Kleparza, rzeczywiście wszystko bardzo świeże i smaczne.
Pierwszy zarzut: dopiero przy rachunku wyszło, że kromeczka chleba do przystawek to 3.15 zł, dobrze, że nie zamówiłam koszyczka bo koszt wyszedłby większy niż za danie główne.
Drugi zarzut: ziemniaki w żurku- katastrofa, ugotowane chyba 2 dni wcześniej, zepsuły smak całkiem niezłego żurku.
Barszcz czerwony bardzo oryginalny. Kurczak bardzo smaczny (ale znów te ziemniaki tym razem pieczone ale z podobnym przedwczorajszym smakiem).
"Wspaniałe jedzenie lecz za wysokie ceny .Bigos,maczanka 30 zł(za to w hawełce jest zupa,drugie,ciastko) .Przy tak wysokich cenach zawsze bedzie mało klientów ,nikt tyle prawie nie da,i przez brak klientów upadnie restauracja bo koszty wkładu przewyższa zysk, a szkoda zmarnować tak wielkiej szansy jaka Pani Magda dała.Ale krakusy centusie sa zawsze i tym uporem zmarnuja wszystko."
Wspaniała restauracja. Dziś zamówiłam obiad przez Krakowskie smaki i w było w nim widać pasję kucharza. Smak obłędny. Tak trzymać!
Po prostu pyszka! Wszystko tutaj pachnie zmianami, w kieliszkach znajdują się natomiast same winne wspaniałości. Nazwa nie może odstraszać wegetarian!
Kiełbasa i sznurek w Krakowie - menu
Menu po "Kuchennych Rewolucjach". Magda Gessler w "Kiełbasa i sznurek poleca galicyjskie smaki:
- Bigos na bogato
- Maczankę Krakowską
- Kiełbasę zaparzaną z garnka
![Kuchenne Rewolucje w Krakowie. Cudawianki to Kiełbasa i sznurek. Najbardziej ognista rewolucja? [odcinek 2, sezon 17] 1.03.2018 r.](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/0a/2e/5a98065d81e46_p.jpg?1519912542)
"Kiełbasa i sznurek" MENU - co można zjeść w restauracji po "Kuchennych Rewolucjach"?
Magda Gessler o „Kuchennych rewolucjach”: Mamy 67% udanych rewolucji, to wielki sukces dla całej polskiej gastronomii:
(źródło: TVN/ x-news)