Spis treści
Każda gospodyni ma w swojej kuchni mąkę, najczęściej pszenną. Na jej bazie powstają chrupiące bochenki chleba, tradycyjne pierogi lub kluski, a czasem nawet dania zagranicznych kuchni, np. pizza. Już niedługo może pojawić się nie tylko rewolucja na rynku, ale także w sposobie myślenia. Żywność na bazie świerszczy? To nie żart.
Proszek ze świerszczy do produkcji żywności. Jedna firma z pozwoleniem
Do tej pory świerszcze kojarzyły nam się z brązowymi owadami o dość długich czułkach. Niektórzy prowadzili ich hodowlę, były też pokarmem dla zwierząt. Od tego roku staną się segmentem przemysłu spożywczego.
Unia Europejska rozporządzeniem 2023/5 z dnia 3 stycznia br. zezwoliła na wprowadzenie do obrotu produktów na bazie proszku ze świerszczy domowych (Acheta domesticus). Firma, która zajmie się wytwarzaniem takiej żywności, to Cricket One Co. Ltd. Co ciekawe, to jedyna firma z 5-letnim pozwoleniem na wykorzystanie sproszkowanych owadów. Jeśli wyroby z mąki przyjmą się wśród społeczeństwa, niewykluczone, że kolejni producenci będą inwestować w świerszcze.
Te produkty z mąki ze świerszczy już niedługo trafią na sklepowe półki
Rozporządzenie zawiera listę produktów, które mogą być wytwarzane na bazie mąki ze świerszczy. Znalazły się na niej:
- wieloziarniste chleby, bułki,
- paluszki chlebowe, krakersy,
- batony zbożowe,
- suche mieszanki do wypieków,
- ciasteczka, herbatniki,
- suche produkty makaronowe,
- sosy,
- przetworzone produkty ziemniaczane,
- dania warzywne,
- pizza,
- serwatka w proszku,
- analogi mięsne,
- zupy i koncentraty zup, także w proszku,
- przekąski z mąki kukurydzianej,
- napoje podobne do piwa,
- wyroby czekoladowe,
- orzechy i nasiona oleiste,
- przekąski inne niż chipsy,
- przetwory mięsne.
Zapis wprowadzający do obrotu wspomniane produkty wejdzie w życie 24 stycznia 2023 r.
Źródło: KE
