Czegoś takiego jeszcze nie było
To śmiały krok, w Chorwacji jeszcze nikt nie oferował w ogólnodostępnej sprzedaży żywności, która powstała na bazie owadów - informują chorwackie media. Kaufland wykonał odważny i duży krok naprzód - podkreślają dziennikarze. Co już można kupić w sklepach Kauflandu w Chorwacji? Asortyment jest duży.
Na półkach marketu żywność z owadów. Co można kupić?
Produkty na bazie owadów to między innymi te produkty:
- świerszcze usmażone na chrupiąco z przyprawami i naturalnymi aromatami,
- proteinowe przekąski z owadów,
- burgery ze świerszczy,
- świerszcze w marynacie,
- świerszcze z chilli,
- falafele lub bolognese z mąką proteinową z owadów,
- krakersy z proteinową mąką z owadów,
- proteinowe ciastka o smaku brązowego cukru, czekolady i migdałów,
- świerszcze w białej czekoladzie.
Tyle kosztuje seks w Polsce. Zobacz raport firmy Sedlak&Sedlak
Hasła reklamujące żywność z owadów
Żywność trafiła do sklepów pod hasłem „Owady - najsmaczniejszy test odwagi na świecie”.
Inne hasła reklamowe z gazetki promującej oryginalną żywność, brzmią: "Zamiast frytek chrup świerszcze. Zamiast kebaba, zjedz burgera z owadów".
Menu z owadów bardziej ekologiczna niż tradycyjna dieta
Kaufland podkreśla, że produkty z owadów są pełnowartościowe, smaczne, zdrowie, a ich przyrządzenie jest bardziej ekologiczne niż żywności z tradycyjnego mięsa. Produkcja 1 kilograma pokarmu z owadów wymaga 1 litra wody i emituje 1 gram dwutlenku węgla, podczas gdy 1 kilograma wołowiny potrzebuje - bagatela - 22.000 litrów wody przy emisji dwutlenku węgla wynoszącej 2850 gramów.
Więcej białka w mniejszej gramaturze mięsa
Kaufland przypomina, że 100 gramów czerwonego mięsa zawiera 19,4 gramów białka, podczas gdy ta sama ilość świerszczy daje ludzkiemu organizmowi 69 gramów białka.
Żywność z owadów to nasza przyszłość?
Zwolennicy produkcji żywności z owadów twierdzą, że jest to przyszłość w kwestii żywienia ludzi, a także produkcji, która ma znacznie mniej szkodliwy wpływ na środowisko i dostarcza znacznie więcej białka i witamin do organizmu ludzkiego niż zwykła dieta mięsna.

