Spis treści
Makaron z jagodami z tego przepisu możesz przyrządzać przez cały rok. W sezonie ze świeżych jagód, a w pozostałe miesiące – z mrożonych. Będzie smakował tak samo dobrze i przypominał o lecie. Wiele osób obawia się jedzenia surowych jagód, a konkretnie choroby, którą można się przez nie zarazić, czyli bąblownicy. Jest na to metoda. Jagody możemy jeść bez obaw, jeśli poddamy je obróbce termicznej. Tak właśnie robię, przygotowując mój makaron z jagodami i śmietaną. Sos jagodowy gotuję i podaję na ciepło do makaronu. Jest wyborny.
Jeśli kupujesz jagody z pewnego źródła i dobrze je umyjesz, to możesz spokojnie zjeść je na surowo. Makaron z jagodami świetnie smakuje również na zimno. W takim przypadku makaron należy ugotować, a potem ostudzić. Potem wystarczy już tylko zmieszać surowe jagody z cukrem i śmietaną, bez podgrzewania.
Makaron z jagodami i śmietaną – przepis na obiad na słodko
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
300-400 g jagód,
150 g śmietanki 30%,
150 g śmietany 18%,
2 płaskie łyżki cukru pudru,
szczypta cynamonu,
250 g ulubionego makaronu.
Jak zrobić makaron z jagodami na ciepło?
Makaron ugotowałam al dente, według przepisu na opakowaniu.
Do rondelka wlałam oba rodzaje śmietany i podgrzałam.
Do śmietany dodałam cukier puder, cynamon i jagody. Gotowałam 5 minut.
Odcedziłam makaron i przełożyłam na talerze.
Makaron polałam jagodowym sosem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?