PRZEPISY NA NALEWKI: dzisiaj wraca moda na nalewki, a do tego można je robić cały rok. Teraz na przykład jest czas na gruszkówkę, tarninówkę, nalewkę z żurawiny czy z orzechów laskowych. Wszystkie są smaczne i zdrowe.
Jeśli ktoś zdecyduje się na zrobienie nalewki, musi... uzbroić się w cierpliwość. Ich znawcy twierdzą, że leżakowanie nalewek jest jedną z większych tajemnic. W praktyce sprawa wygląda tak, że nalewki muszą spokojnie postać co najmniej dwa, trzy miesiące, a bywa, że pół roku czy nawet rok.
W dawnej Rzeczpospolitej nalewki były niezmiernie popularne. Nie było dworku szlacheckiego, w którym nie robiłoby się nalewki z owoców czy ziół. Szczególnie popularne były na Kresach, a każdy gospodarz miał własne przepisy. Recepty przekazywane z pokolenia na pokolenie, często zachowały się do naszych czasów. Dzisiaj w domach robi się więc tradycyjną wiśniówkę, tarninówkę, gruszkówkę, piołunówkę, żurawinówkę, nalewkę ze śliw, moreli, czarnej porzeczki czy z orzechów.
Warto wiedzieć, że nalewki mają lecznicze działanie i tak były traktowane w szlacheckich domach. Nalewka z orzechów włoskich jest świetna na wszelkie żołądkowe dolegliwości, a nalewki z miodu stosowano na przeziębienia. Nalewkę z bursztynu polecano na bóle głowy, nacierano nią skronie. Z kolei na reumatyzm stosowano imbirówkę, a na kaszel nalewkę z pędów sosny. Nawet tę ostatnią można zrobić w domu.
Nie da się ukryć, że oprócz tradycyjnych nalewek, coraz więcej pojawia się niezwykłych, jak pomarańczowo-kawowa czy ogórkowa albo czosnkowa. Producentom nalewek nie brakuje pomysłów, kolejne swoje nalewki nazywają wyszukanymi nazwami.
Nalewki - porady:
- owoce pestkowe trzeba wydrylować, zwykle tylko część owoców pozostawia się w całości. Wydzielający się z pestek kwas pruski jest niezdrowy i zagłusza smak owoców
- jeśli owoce zalejemy wódką, a nie spirytusem, nalewka będzie mieć ładny kolor i intensywny aromat
- trzeba pamiętać o filtrowaniu nalewek, gdyż na dnie naczyń pojawia się osad. Zwykle cedzi się je przez podwójne filtry do kawy wprost do butelek
- nalewki i likiery owocowe oraz ziołowe są tym lepsze, im dłużej leżakują. Przepyszne są dopiero po 3-4 latach dojrzewania.
- nalewki powinny być przechowywane w dobrze zakorkowanych szklanych butelkach, w chłodnym i ciemnym miejscu
- nalewek nie można sporządzać w plastikowych butelkach.
Przepisy na nalewki:
Nalewka z aronii przepis. Zobacz, jak zrobić nalewkę z aronii
Składniki nalewki z aronii
• 1 kg owoców
• 1 l spirytusu
• 50 dag cukru
Sposób przygotowania nalewki z aronii: Owoce trzeba zalać spirytusem i odstawić na cztery tygodnie. Następnie zlewamy nalewkę, a pozostałe owoce zasypujemy cukrem.
Pozostawiamy w słoju do całkowitego rozpuszczenia cukru, a od czasu do czasu potrząsamy nim. Robimy tak przez tydzień.
Następnie płyn odsączamy i łączymy z nalewką. Nalewka jest dobra po około sześciu miesiącach.
Smorodinówka przepis. Zobacz, jak zrobić smorodinówkę
Składniki smorodinówki
• 1,5 kg czarnych porzeczek
• 1,5 l wódki czystej
• 300 ml spirytusu
• 30 dag cukru
Sposób przygotowania smorodinówki: Owoce umyć i oczyścić z szypułek. Włożyć do słoja, przesypać cukrem. Słój zamykamy i ustawiamy na miesiąc w nasłonecznionym miejscu. Następnie sok zlewamy i wstawiamy do lodówki na trzy tygodnie, owoce w słoju zalewamy wódką i odstawiamy na ten sam czas. Po trzech tygodniach nalewkę przelewamy do innego słoja i mieszamy z odstawionym wcześniej sokiem. Dodajemy spirytus, słój zamykamy i odstawiamy na dwa miesiące. Potem nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy na trzy miesiące.
Nalewka z owoców dzikiej róży przepis. Zobacz, jak zrobić nalewkę z owoców dzikiej róży
Składniki nalewki z owoców dzikiej róży
• 1 kg owoców dzikiej róży
• 0,75 l spirytusu
• 0,5 l wódki czystej 40–proc.
• 0,5 l miodu
• 2 szklanki wody
• 5-6 goździków
• 1 łyżeczka suszonej mięty
Sposób przygotowania nalewki z owoców dzikiej róży: Owoce róży, lekko przymrożone, trzeba umyć i nakłuć, zalać spirytusem, dodać goździki i miętę. Słój szczelnie zamknąć i pozostawić w ciepłym miejscu na pięć tygodni. Słojem często potrząsać. Następnie zlać nalewkę, z owoców róży wycisnąć sok, przecedzić i połączyć z nalewką.
Miód zagotować z wodą, ostudzić i dodać wódkę. Całość połączyć z nalewką. Rozlać do butelek i odstawić na 2-3 miesiące.
Nalewka z orzechów włoskich przepis: Zobacz, jak zrobić nalewkę z orzechów włoskich
Składniki nalewki z orzechów włoskich
• 1/2 kg niedojrzałych orzechów włoskich w zielonych łupinach
• 10-15 dag cukru
• 250 ml wódki
• 250 ml spirytusu
Sposób przygotowania nalewki z orzechów włoskich: Orzechy z łupinami pokroić. Ułożyć w słoiku i przesypać cukrem. Odstawić na kilka dni, aby orzechy puściły sok. Następnie dodać alkohol i odstawić na 2-3 tygodnie. Odcedzić nalewkę przez gazę i zlać do butelek. Można dodać wanilię.
Domowy jarzębiak przepis. Zobacz, jak zrobić domowego jarzębiaka
Składniki:
• 1 kg owoców jarzębiny
• 4 szklanki spirytusu
• 25 dag cukru (do 40 dag, jeśli ma być słodsze)
• 2-3 szklanki wody
Sposób przygotowania: Owoce odgoryczyć (wsypać na niewielką ilość wrzącej wody, gotować kilka minut). Osączyć na sicie. Zostawić na 2-3 godziny aż dobrze obeschną. Wsypać do słoja. Zalać spirytusem. Pozostawić w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu na 4-6 tygodni. Potem zlać płyn do butelek, zakorkować.
Pozostałe (po odlaniu spirytusu) w słoju owoce zalać gorącym syropem z wody i cukru. Pozostawić na 2 tygodnie. Po tym czasie połączyć nalewkę spirytusową z syropem (tym, którym zalaliśmy owoce) i zostawić na 2-3 miesiące.
Nalewka z żurawiny przepis. Zobacz, jak zrobić nalewkę z żurawiny
Składniki nalewki z żurawiny:
• 6 szklanek żurawin
• 1 l wódki
• 0,5 l spirytusu
• 3 szklanki cukru
• laska wanilii
• 3-5 goździków
Sposób przygotowania nalewki z żurawiny: Żurawiny dobrze zgnieść, zalać 1 l wódki, odstawić na tydzień. Następnie wycisnąć przez lnianą szmatkę. Z wywaru odlać szklankę, wlać do garnka, dodać trzy szklanki cukru, laskę wanilii, goździki. Gotować na małym ogniu aż się roztopi cukier. Wystudzić, wlać do pozostałej wódki i dodać 0,5 l spirytusu.
Nalewka z wiśni, przepis. Jak zrobić smaczną nalewkę wiśniową?
Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Zobacz najlepszy przepis na wiśniówkę
Wiśniówka PRZEPIS - najlepszy przepis na wiśniówkę:
Przepis na nalewkę wiśniową -
Składniki
Na każdy kilogram wiśni dodać:
• jeden kilogram cukru,
• 0,5 kilograma spirytusu
• 0,5 litra wódki.
Sposób przygotowania: wiśnie zalać spirytusem i zostawić na trzy tygodnie. Po trzech tygodniach odlać roztwór soku z wiśni ze spirytusem, a wiśnie zasypać cukrem i znów odstawić na trzy tygodnie, od czasu do czasu mieszając, żeby cukier ładnie wymieszał się z owocami.
Po trzech tygodnika znów odlać sok i zalać wiśnie wódką i znowu zostawić na trzy tygodnie. Po upływie trzech tygodni wiśnie odcedzić, wszystkie trzy roztwory razem wymieszać i zostawić jeszcze na kilka dni, żeby się ładnie połączyły.
I jeszcze staropolski przepis na żurawinówkę biłgorajską
Składniki
• żurawina 1 l
• cukier 3/4 kg
• woda źródlana 1 l
• śliwowica kieliszek
• spirytus 0,75 l
• miód 0,5 l
Żurawinowe jagody na bagnach uzbieraj, kiedy mróz pierwszy je lekko zwarzy. Do domu przynieś, na misę rzuć i na kuchni postaw, niechaj przywiędną. Dalej do butla rzuć, spirytusem zalej, wody przegotowanej dolej i na 3 tygodnie spokój daj.
Potem syropu cukrowego z miodem dodaj, śliwowicą zapraw i na pół roku daj odpocząć, niech się wybornie maceruje. A gdy to nastąpi przez muślin cedź i do butelek rozlej. Krzepko zakorkuj i lakiem oznacz.
Używaj z umiarem jako lekarstwa przedniego na uderzenia gorącości do głowy i krwi przepływu regulację skuteczną.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Zobacz najważniejsze wydarzenia minionego tygodnia w programie TyDZień
Piknik w Parku Śląskim pod hasłem "Łączymy pokolenia"