W niedzielę, 15 września, Polska po raz dwunasty świętowała Narodowy Dzień Sportu. To wyjątkowe wydarzenie, które łączy aktywność fizyczną z promowaniem zdrowego odżywiania. Centralnym punktem obchodów był piknik na błoniach PGE Narodowego w Warszawie, gdzie specjalna strefa owoców i warzyw przyciągała tłumy odwiedzających.
Krystyna Radkowska, prezes Fundacji Zwalcz Nudę, organizatora wydarzenia, wyjaśniła:
– Celem powołania Narodowego Dnia Sportu jest promocja aktywności fizycznej, a także zdrowego stylu życia. Dla producentów polskich, wspaniałych owoców to okazja, by popularyzować prosty fakt: warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy w każdym posiłku.
Jabłka jako naturalny towarzysz aktywności fizycznej
Sadownicy i sportowcy podkreślali, że dobra forma zaczyna się w kuchni, a jabłko to naturalny towarzysz aktywności fizycznej. Podczas pikniku sadownicy dzielili się swoją wiedzą, organizując pokazy kulinarne i warsztaty dla dzieci, aby lepiej przybliżyć polskie jabłka. Dr Tomasz Lipa, sadownik i przewodniczący Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych, mówił:
– Jabłko to lekka, zdrowa i wartościowa przekąska. Jabłko jest pierwszym owocem, który podaje się małym dzieciom. Chcemy przypomnieć, że każdy powinien zjeść minimum jedno jabłko dziennie i tym samym dbać o swoje zdrowie.
Wspólna inicjatywa polskich sadowników
Kampania „Jedno jabłko dziennie” zjednoczyła polskich sadowników. Projekt realizowany jest przez Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych, Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Związek Sadowników RP, Stowarzyszenie „Unia Owocowa” oraz Stowarzyszenie Sady Grójeckie.
Paweł Myziak, członek Zrzeszenia Producentów Papryki RP i Warzywnego Core Teamu, wyjaśnił:
– Sadownicy jako branża biorą odpowiedzialność za zdrowie Polaków. Brzmi patetycznie, ale to prawda: widzimy wdzierającą się na polskie stoły przetworzoną żywność, która jest szkodliwa. W zamian proponujemy zdrowe jedzenie. Mamy ogromną ilość polskich smaków i chcemy docierać z nimi do rodaków.
Rekord Polski w jednoczesnym jedzeniu jabłek
Podczas pikniku odbyła się próba pobicia rekordu Polski w kategorii „Najwięcej osób jedzących jabłka jednocześnie”. Wspólna akcja wielu środowisk producentów polskich owoców zgromadziła setki uczestników. Każdy otrzymał indywidualny numer i jedno jabłko – odmiany Gala, Golden Delicious lub Szampion – do skonsumowania w ciągu 5 minut. Do pobicia rekordowego wyniku (783 osób) zabrakło niewielu, bo ok. 150 amatorów jabłek.
Dr Tomasz Lipa podkreślał: – Każdy z nas powinien jeść minimum jedno jabłko dziennie. Powiedzenie „jedzenie jabłek pozwala uniknąć wizyt u lekarza” to jedno z haseł, które ma promować prozdrowotną akcję polskich sadowników.
Polska produkcja jabłek
Polska produkuje rocznie około 100 kg jabłek na głowę statystycznego Polaka, ale każdy z nas zjada zaledwie 12 kg tego owocu rocznie. Poprawienie tego stanu rzeczy jest jednym z zadań sektora sadowniczego. Paweł Myziak mówił:
– Są sposoby na poprawienie świadomości prozdrowotnej rodaków, np. poprzez sport. Promujemy akcję „Jedz jedno jabłko dziennie”, gdyż wiemy, iż gramy o zdrowie Polaków i musimy tę walkę wygrać. To będzie długa walka, ale jesteśmy w stanie ostatecznie zwyciężyć.
Źródło informacji: PAP MediaRoom
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!
Źródło: