Potrawy na Walentynki 2019. Jakie potrawy na święto zakochanych? TOP 10
gp
Ognista (czyt. pikantna) zupa z czerwonej papryki i pomidorówSkładniki:1/2 kg czerwonej papryki1 kartonik pomidorów krojonych bez skórki2 marchewki2 papryczki chili2 cebule3 ząbki czosnku1 litr bulionu warzywnegoświeża bazylia lub oreganoSposób przygotowania: Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na plastry. Papryczki chili posiekać dość grubo, cebule posiekać na dość grube piórka, marchewki umyć, obrać i pokroić w słupki, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki włożyć do garnka. Dodać bulion warzywny oraz pomidory z kartonika. Gdy papryka i marchewki zmiękną, wyjąć wszystkie warzywa, a wywar odstawić. Wyjęte warzywa dokładnie zblendować, tak, by uzyskać warzywne puree, do którego dodamy wywar. Całość przełożyć do garnka i kilka minut podgrzewać na małym ogniu.Przed podaniem zupę posypać posiekaną bazylią lub oregano. Podawać w kokilkach lub miseczkach w kształcie serc. Zupę możemy serwować z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa
Potrawy na Walentynki 2019: Jak wynika z ubiegło rocznych badań, Polacy są romantykami, bo aż 81 proc. ankietowanych zadeklarowało, że obchodzi dzień zakochanych. Choć dla jednych to jest marketingowy chwyt zza oceanu (24 proc.), dla prawie połowy to jednak święto miłości, które warto celebrować (48 proc.) - wynikało z badania przeprowadzonego przez serwis Prezentmarzeń. Jak? Chociażby przy stole. Uroczysta kolacja we dwoje, śniadanie do łóżka czy odjazdowy deser? Co podać 14 lutego swojej "Walentynce"?