Potrawy wielkanocne - Babka drożdżowa w czekoladzie ze skórką pomarańczową
Babka wielkanocna to typowy przysmak na święta wielkanocne. Potrzebne składniki to: 5 żółtek, 3 jajka, 200 ml mleka, 80 g świeżych drożdży, 200 g cukru, 200 g gorzkiej czekolady, 100 g czekolady mlecznej.
Aga Kozak i Joanna Profus zaprezentowały przepis na wielkanocne słodkości. Babka drożdżowa w czekoladzie z skórką pomarańczową oraz maślane ciasteczka z białą czekoladą i nutą cytryny świetnie sprawdzą się na świątecznym stole. Kobiety zdradziły także sekret dobrego zaczynu.
źródło: TVP/X-news
Potrawy wielkanocne - przepis - świąteczny żurek z białą kiełbasą
Świąteczny żurek to jedna z najbardziej popularnych potraw wielkanocnych. Jak przygotować żurek z białą kiełbasą?
Składniki:
- 1,5 l wywaru z białej kiełbasy
- 1/2 l zakwasu na żurek
- 1/2 kg białej kiełbasy
- 100 g wędzonego boczku
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki
- Przyprawy: majeranek, pieprz, ziele angielskie, owoc jałowca, liść laurowy
Najpierw odlewamy szklankę wywaru. Pozostały wywar i zakwas mieszamy razem. Potem dodajemy przyprawy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Teraz czas na śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką. Gotujemy przez ok. 2 minut powoli mieszając. Dorzucamy do potrawy pokrojone w paski boczek i kiełbasę. Wciąż gotujemy przez ok. 10 minut. Na talerzu kładziemy ugotowane jajko na twardo, które kroimy na pół i zalewamy żurkiem.
Zobacz też: Żurek na Wielkanoc. Jak zrobić zakwas na żurek (PRZEPIS, WIDEO)
KOLEJNE PRZEPISY NA POTRAWY WIELKANOCNE NA NASTĘPNEJ STRONIE:
Potrawy wielkanocne - przepisy - pasztet z wątróbki
Przykładowy przepis na pasztet z wątróbki, który można wzbogacić dodatkiem z pistacji. Potrzebujemy oczywiście świeżej wątróbki, masła i pistacji.
Jurek Sobieniak przedstawił przepis na pasztet z wątróbki z dodatkiem pistacji. Kucharz zdradził, że sekretem smaku potrawy jest masło. Jak przygotował to danie?
źródło: TVP/X-news
Potrawy wielkanocne - przepis na jajka faszerowane
Jajka faszerowane to świetna potrawa na Wielkanoc. Poniżej lista potrzebnych składników:
Składniki:
10 jajek
2 łyżki śmietany 12-proc.
sól, pieprz, koperek
kawior biały i czerwony, pieczarki, szynka łososiowa
Gotujemy jajka na twardo. Gdy już ostygną, obieramy je i kroimy na pół. Następnie wyjmujemy żółtko, które ucieramy ze śmietaną, przyprawami i posiekanym koperkiem. Wymieszaną masą wypełniamy jajka. Na wierzchu kładziemy odrobinę kawioru, usmażonych pieczarek lub kawałek szynki.
Inny przepis wielkanocny na jajka faszerowane:
Zobacz też: Życzenia wielkanocne. Najlepsze życzenia na Wielkanoc. Poważne i wesołe życzenia SMS i wierszyki
KOLEJNE PRZEPISY NA POTRAWY WIELKANOCNE NA NASTĘPNEJ STRONIE:
Potrawy wielkanocne - świąteczne przepisy - barszcz biały z kiełbasą
Wśród wielkanocnych zup na polskich stołach z reguły królują dwie: wspomniany już żurek oaz barszcz biały. Jak przygotować tą drugą potrawę wielkanocną? Składniki:
- 2 białe kiełbasy
- 1-2 marchewki
- zakwas z mąki żytniej (można zrobić samemu lub kupić w sklepie)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- śmietana 12 procent - 250 ml
- przyprawy - sól i pieprz, ziele angielskie, dwie łyżki majeranku
- czosnek
Jak przygotować barszcz biały? Nakłute kiełbasy (możemy pokroić na plastry lub mniejsze kawałki), pokrojone w plastry lub kostkę warzywa, przyprawy i czosnek wrzucamy do garnka i zalewamy 1,5-2 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu 30-45 minut. Następnie dodajemy zakwas. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Na koniec zdejmujemy z gazu i zabielamy śmietaną. Podajemy na talerzu z ćwiartkami jajka.
Inny przepis na barszcz biały:
Czytaj także: Wielkanocny koszyk, czyli co włożyć do święconki (SYMBOLIKA POKARMÓW)
Potrawy wielkanocne - przepis - biała kiełbasa po staropolsku
Jak przyrządzić białą kiełbasę? Potrzebne składniki to:
- 1 kg surowej białej kiełbasy
- 1 duża łyżka świeżego smalcu bez skwarek
- 2 łyżki oliwy
- 3 duże cebule
- kiszony ogórek
- plastry pomidora
Potrzebujemy szeroki rondel. Układamy w nim warstwę białej kiełbasy i zalewamy zimną, tak aby przykryła kiełbasę przynajmniej na centymetr. Następnie dodajemy oliwę, smalec i podgrzewamy na małym ogniu bez pokrywki. Gdy woda już odparuje, odczekajmy aż kiełbasa się zarumieni, następnie przykrywamy ja pociętą w piórka cebulą. Po podsmażeniu dzielimy potrawę na porcje i dekorujemy plasterkami ogórka, pomidora i podsmażonej cebulki.
Zobacz też: Wielkanoc 2015: Mocno powieje i będzie chłodno (PROGNOZA POGODY NA WIELKANOC)