Kupno grilla wydaje się rzeczą banalną, ale to wrażenie szybko mija po przekroczeniu sklepu, bo wybór jest ogromny. W sklepie można dostać oczopląsu, a sprawa jest wbrew pozorom bardzo poważna, ponieważ samo odpowiednio przyprawione mięso nie gwarantuje kulinarnego, a zarazem towarzyskiego sukcesu, bowiem musimy mieć jeszcze odpowiedni sprzęt.
Przy zakupie warto przeanalizować m.in. to, czy nasz grill ma być mobilny czy też stacjonarny. W tym drugim przypadku możemy sobie zapewnić ważącą kilkaset kilogramów "wielką kuchnię" zintegrowaną z lodówką czy zlewozmywakiem. Im droższy grill, tym jego wytrzymałość jest większa, a producenci dają gwarancję liczoną w dziesiątkach lat. Niektóre grille są tak odporne, że nie trzeba ich właściwie chować i można je tylko przykryć i zostawić w ogrodzie na zimę.
CZYTAJ KONIECZNIE:
NAJLEPSZE MIEJSCA NA GRILLOWANIE ZNAJDZIESZ TUTAJ
UWAGA: Kary za grillowanie w miejscach niedozwolonych są spore!
Nie wszystkie grille są bezpieczne
Ceny wszystkich dostępnych grillów wahają się od kilkunastu złotych do kilkunastu tysięcy złotych. Murowane grille na zamówienie to wydatek 3-4 tysięcy złotych. Gdy mamy do czynienia z nieco droższym, potężnym urządzeniem, warto zwrócić uwagę na kółka, które pomogą nam przetransportować grill.
Co ciekawe, w poszczególnych zakątkach świata preferowane są różne rodzaje urządzeń do barbecue. Zdaniem naszych ekspertów, wkrótce najbardziej pożądany będzie grill elektryczny. - Myślę, że to przyszłość grillowania ze względu na wygodę i bezpieczeństwo użytkowania - mówi Artur Dziewicki, właściciel Centrum Ogrodniczego "Daglezja" w Zawierciu. - Na zachodzie i w Stanach Zjednoczonych najbardziej popularne są w tej chwili grille gazowe, natomiast w Polsce ze względu na upodobania klientów i tradycję - ciągle grille węglowe, chociaż są najbardziej kłopotliwe w użytkowaniu - dodaje Artur Dziewicki.
Każdy szanujący się grillowicz powinien także zwrócić uwagę na akcesoria grillowe, do których zaliczają się m.in. podpałki, węgiel, szczypce czy ruszty. Jeśli chodzi o te ostatnie, to do wyboru mamy zarówno okrągłe, jak i kwadratowe. Nowością są patelnie do grilla oraz płyty do pieczenia steków, a przy grillach z wyższej półki do dyspozycji są talerze, na których można upiec pizzę oraz ruszty żeliwne charakterystyczne dla grillów gazowych.
ZOBACZ KONIECZNIE:
Sezon na grilla PRZEPISY I PORADY WIDEO
ZOBACZ Najlepsze filmy wideo grillowaniu WIDEO
Rozpałka zależy od rodzaju grilla. Jeśli mamy taki z rusztem i paleniskiem, to powinniśmy użyć podpałki stałej, czyli tzw. czekoladek lub też podpałek parafinowych. W grillach płaskich możemy natomiast używać podpałek w płynie lub w żelu.
Co zrobić, by nasz sprzęt utrzymać w dobrej kondycji? - Nie powinniśmy gasić grilla wodą, tylko czekać aż sam wygaśnie. Wiele osób robi inaczej i to sprawia, że lakier zaczyna odpryskiwać i tworzy się ognisko rdzy. W ten sposób grill się niszczy - tłumaczy Marek Ryssmann.
Na koniec warto pamiętać o jednej ważnej zasadzie. - Rozmiar rusztu oczywiście ma znaczenie - uśmiecha się nasz ekspert i szacuje, jaki jest koszt odpowiedniego dla nas urządzenia do barbecue. Nie wybieramy najmniejszego grilla, ponieważ zmieszczą się na nim raptem cztery kiełbaski. Kupujemy urządzenie średniej klasy, które kosztuje 150 zł. Bierzemy też węgiel za niecałe 10 zł i rozpałkę wartą 5 zł, a do tego akcesoria, których komplet można już kupić za 15 zł. Wyciągając z portfela 180 złotych, mamy do dyspozycji sprzęt do grillowania z prawdziwego zdarzenia. Patryk Drabek
kilka porad przed zakupem
Wybór wymarzonego urządzenia do grillowania nie należy do najłatwiejszych zadań, dlatego warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy zakupie i na jaki rodzaj sprzętu powinniśmy się zdecydować. Jaki grill wybrać? Węglowy, gazowy czy elektryczny?
- To już zależy od potrzeb i upodobań klienta, ale także od pracowitości, ponieważ na przygotowanie paleniska, rozpalenie grilla węglowego i wyczyszczenie go trzeba poświęcić trochę czasu - mówi Marek Ryssmann, sprzedawca i technik w Centrum Ogrodniczym "Daglezja" w Zawierciu. - Grill gazowy czy elektryczny nie wymaga takiej pracy. W zasadzie odpalamy go, i po chwili możemy już kłaść produkty na ruszt. Dużo łatwiej jest też kontrolować temperaturę - dodaje Marek Ryssmann.
Klienci, szukając wymarzonego sprzętu do barbecue, nie mogą koncentować się tylko na wyglądzie grilla.
- Niezawodny grill powinien mieć dobre palenisko i półeczkę, na której moglibyśmy powiesić lub położyć gadżety do grillowania, czyli między innymi miski z przyprawami i jedzeniem oraz szczypce czy też widelce - podkreśla nasz ekspert, a właściciel "Daglezji" Artur Dziewicki dodaje: - Jeśli chodzi o niezawodność grilla, to warto zwrócić uwagę na solidność wykonania, a więc grubość blachy. Są takie grille, które zostały wykonane z cieniutkiej blachy i są niestety bardzo popularne wśród klientów. W sprzedaży są jednak także grille z wyższej półki, które charakteryzują się bardzo grubą blachą, zabezpieczoną solidną warstwą emalii. Warto zwrócić uwagę też na stojak. Musi być solidny, by grill stał stabilnie - dodaje Artur Dziewicki.
* CZYTAJ KONIECZNIE:
*TAKIEJ BIJATYKI NIE BYŁO W KATOWICACH OD LAT! ANTYFASZYŚCI KONTRA POLICJA - ZOBACZ ZDJĘCIA i FILMY
*EGZAMIN GIMNAZJALNY 2012 - SPRAWDŹ JAK CI POSZŁO, ZOBACZ ARKUSZE i ODPOWIEDZI. PRZECZYTAJ O PRZECIEKACH
* BUDYNEK JAK TITANIC? JEDNA Z NAJWIĘKSZYCH ZABRZAŃSKICH TAJEMNIC ODKRYTA [ZDJĘCIA + FILM]
* OSTATNI CASTING MISS ZAGŁĘBIA 2012 [ZOBACZ ZDJĘCIA!]
