Problem z grillem? [PORADNIK: JAKI GRILL WYBRAĆ?]

Patryk Drabek
Patryk Drabek
Rozpoczął się już sezon grillowy i jeśli nie masz jeszcze odpowiedniego sprzętu do przygotowywania smakołyków na świeżym powietrzu, przeczytaj nasz poradnik o tym, jak wybrać najlepszy grill do domowego użytku - pisze Patryk Drabek

Kupno grilla wydaje się rzeczą banalną, ale to wrażenie szybko mija po przekroczeniu sklepu, bo wybór jest ogromny. W sklepie można dostać oczopląsu, a sprawa jest wbrew pozorom bardzo poważna, ponieważ samo odpowiednio przyprawione mięso nie gwarantuje kulinarnego, a zarazem towarzyskiego sukcesu, bowiem musimy mieć jeszcze odpowiedni sprzęt.

Przy zakupie warto przeanalizować m.in. to, czy nasz grill ma być mobilny czy też stacjonarny. W tym drugim przypadku możemy sobie zapewnić ważącą kilkaset kilogramów "wielką kuchnię" zintegrowaną z lodówką czy zlewozmywakiem. Im droższy grill, tym jego wytrzymałość jest większa, a producenci dają gwarancję liczoną w dziesiątkach lat. Niektóre grille są tak odporne, że nie trzeba ich właściwie chować i można je tylko przykryć i zostawić w ogrodzie na zimę.

CZYTAJ KONIECZNIE:
NAJLEPSZE MIEJSCA NA GRILLOWANIE ZNAJDZIESZ TUTAJ
UWAGA: Kary za grillowanie w miejscach niedozwolonych są spore!
Nie wszystkie grille są bezpieczne

Ceny wszystkich dostępnych grillów wahają się od kilkunastu złotych do kilkunastu tysięcy złotych. Murowane grille na zamówienie to wydatek 3-4 tysięcy złotych. Gdy mamy do czynienia z nieco droższym, potężnym urządzeniem, warto zwrócić uwagę na kółka, które pomogą nam przetransportować grill.

Co ciekawe, w poszczególnych zakątkach świata preferowane są różne rodzaje urządzeń do barbecue. Zdaniem naszych ekspertów, wkrótce najbardziej pożądany będzie grill elektryczny. - Myślę, że to przyszłość grillowania ze względu na wygodę i bezpieczeństwo użytkowania - mówi Artur Dziewicki, właściciel Centrum Ogrodniczego "Daglezja" w Zawierciu. - Na zachodzie i w Stanach Zjednoczonych najbardziej popularne są w tej chwili grille gazowe, natomiast w Polsce ze względu na upodobania klientów i tradycję - ciągle grille węglowe, chociaż są najbardziej kłopotliwe w użytkowaniu - dodaje Artur Dziewicki.

Każdy szanujący się grillowicz powinien także zwrócić uwagę na akcesoria grillowe, do których zaliczają się m.in. podpałki, węgiel, szczypce czy ruszty. Jeśli chodzi o te ostatnie, to do wyboru mamy zarówno okrągłe, jak i kwadratowe. Nowością są patelnie do grilla oraz płyty do pieczenia steków, a przy grillach z wyższej półki do dyspozycji są talerze, na których można upiec pizzę oraz ruszty żeliwne charakterystyczne dla grillów gazowych.
ZOBACZ KONIECZNIE:
Sezon na grilla PRZEPISY I PORADY WIDEO
ZOBACZ Najlepsze filmy wideo grillowaniu WIDEO

Rozpałka zależy od rodzaju grilla. Jeśli mamy taki z rusztem i paleniskiem, to powinniśmy użyć podpałki stałej, czyli tzw. czekoladek lub też podpałek parafinowych. W grillach płaskich możemy natomiast używać podpałek w płynie lub w żelu.
Co zrobić, by nasz sprzęt utrzymać w dobrej kondycji? - Nie powinniśmy gasić grilla wodą, tylko czekać aż sam wygaśnie. Wiele osób robi inaczej i to sprawia, że lakier zaczyna odpryskiwać i tworzy się ognisko rdzy. W ten sposób grill się niszczy - tłumaczy Marek Ryssmann.

Na koniec warto pamiętać o jednej ważnej zasadzie. - Rozmiar rusztu oczywiście ma znaczenie - uśmiecha się nasz ekspert i szacuje, jaki jest koszt odpowiedniego dla nas urządzenia do barbecue. Nie wybieramy najmniejszego grilla, ponieważ zmieszczą się na nim raptem cztery kiełbaski. Kupujemy urządzenie średniej klasy, które kosztuje 150 zł. Bierzemy też węgiel za niecałe 10 zł i rozpałkę wartą 5 zł, a do tego akcesoria, których komplet można już kupić za 15 zł. Wyciągając z portfela 180 złotych, mamy do dyspozycji sprzęt do grillowania z prawdziwego zdarzenia. Patryk Drabek

kilka porad przed zakupem

Wybór wymarzonego urządzenia do grillowania nie należy do najłatwiejszych zadań, dlatego warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy zakupie i na jaki rodzaj sprzętu powinniśmy się zdecydować. Jaki grill wybrać? Węglowy, gazowy czy elektryczny?

- To już zależy od potrzeb i upodobań klienta, ale także od pracowitości, ponieważ na przygotowanie paleniska, rozpalenie grilla węglowego i wyczyszczenie go trzeba poświęcić trochę czasu - mówi Marek Ryssmann, sprzedawca i technik w Centrum Ogrodniczym "Daglezja" w Zawierciu. - Grill gazowy czy elektryczny nie wymaga takiej pracy. W zasadzie odpalamy go, i po chwili możemy już kłaść produkty na ruszt. Dużo łatwiej jest też kontrolować temperaturę - dodaje Marek Ryssmann.

Klienci, szukając wymarzonego sprzętu do barbecue, nie mogą koncentować się tylko na wyglądzie grilla.

- Niezawodny grill powinien mieć dobre palenisko i półeczkę, na której moglibyśmy powiesić lub położyć gadżety do grillowania, czyli między innymi miski z przyprawami i jedzeniem oraz szczypce czy też widelce - podkreśla nasz ekspert, a właściciel "Daglezji" Artur Dziewicki dodaje: - Jeśli chodzi o niezawodność grilla, to warto zwrócić uwagę na solidność wykonania, a więc grubość blachy. Są takie grille, które zostały wykonane z cieniutkiej blachy i są niestety bardzo popularne wśród klientów. W sprzedaży są jednak także grille z wyższej półki, które charakteryzują się bardzo grubą blachą, zabezpieczoną solidną warstwą emalii. Warto zwrócić uwagę też na stojak. Musi być solidny, by grill stał stabilnie - dodaje Artur Dziewicki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Problem z grillem? [PORADNIK: JAKI GRILL WYBRAĆ?] - Dziennik Zachodni

Komentarze 13

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

E
Ewelina
Kupiłam grill węglowy marki Broil King. W wyborze pomógł mi poradnik na grilleweglowe.com.pl, tam też zakupiłam swój grill. Jestem bardzo zadowolona, chociażby z racji tego, że jedzenie jest pycha!
E
Ewelina
Dla mnie bezkonkurencyjny jest jednak grill węglowy. Uważam, że powinien znaleźć się w każdym ogrodzie. Przede wszystkim dzięki nakryciu w formie pokrywy można grillować w każdych warunkach, poza tym jedzenie z tego typu grilla jest naprawdę bardzo, bardzo smaczne. Nigdy się jeszcze na nich nie zawiodłam, a co jakiś czas kupuję lepszy i większy. Teraz raczej już poprzestanę na swoich poszukiwaniach, gdyż znalazłam taki, który mnie najbardziej interesuje. W wyborze pomógł mi poradnik na str. grilleweglowe.com.pl, tam również znalazłam grill firmy broil king, który jest nie do przebicia i naprawdę nie mam z nim żadnych problemów.
z
zdegustowany
beznadziejny artykuł
T
Tomek_76
u mnie bardzo fajnie ostatnio spisuje się grill gazowy od Broil King. Kupiliśmy w tym roku, kilka grilli już za nami i musze przyznać, ze jesteśmy bardzo zadowoleni. lepszy niż tradycyjny na węgiel
L
Laki
Ja w tym roku postawiłem na taki bezdymny. Dosyć juz tego przestawiania i uciekania od dymu. Teraz mamy Lotus Grilla i możemy grillować bez obaw o środowisko.
S
Steffano
Żadne elektryki czy gazówki ;) Grill ma pachnieć węgielkiem:) Kupiłem na selgros24.pl prostokątnego grilla z pokrywą i genialnym pojemnikem na popiól od spodu. dałem niecałe 320 zł co wobec cen elektyków czy gazówek jest śmieszną ceną:) Co do jakośći skrzydełek drobiowych w zalewie to sprawdziłem na długim weekendzie:) Suuuuper!
M
Marek
przyszła wiosna no i pora na kupno grilla. u nas majówka jeszcze bez grillowania bo nie wiemy jaki kupić. jedni polecają tradycyjnego grilla, innigrilla gazowego Broil King, który jest lepszy jakościowo i sprawia, ze rozpalanie jest szybkie i proste. jak myślicie co lepsze?
m
miki
nigdy nie używałem takich elektrycznych...
N
Nalczyk
My akurat mamy z płytą indukcyjną w komplecie infi-grilla i przynajmniej nie ma takich smrodków jak były, no i nic się nie kąpie w tłuszczu.
k
krzys
autoreklama
m
marek
Dwa tygodnie temu kupiłem grilla gazowego marki Broil-King i jestem z niego bardzo zadowolony. Mimo, iż wcześniej byłem zwolennikiem węgla i dymu to jednak wygoda i jakość (zwłaszcza elementy ze stali nierdzewnej i solidny wygląd) przekonały mnie do tego trafnego wyboru. Musiałem jednak pooglądać grille na żywo, a że jestem z Katowic to trafiłem przypadkiem na sklep specjalizujący się w dziedzinie grilli(były tam węglowe, gazowe oraz elektryczne grille). Jeśli ktoś jest zainteresowany też to znajduje się przy ul. Chorzowskiej 108. Kontakt do tego sprzedawcy mogę podać w wiadomości prywatnej, bo posiadam.
A grilla gazowego polecam każdej osobie,świetna sprawa!
m
marcin
Właśnie sporo czytałem o grillach Broil King. Macie jakieś doświadczenie z tymi grillami? Ja sobie namierzyłem takiego kozaka polgrill.pl/sklep/broil-king/signet-90/ tylko szukam jakichś głębszych opinii na jego temat. Napiszcie co nieco jeżeli używacie tej marki.
g
grzechu79
Ja z oczywistych praktycznych wzlęgów wybrałem węglowy..Skąd ja wezme gaz nad jeziorem?:dZ butlą nie bede jezdzil...A kupilem sobie na ten rok mocny duży kulisty grill z Lidla teraz więc mam spokój:)
Wróć na i.pl Portal i.pl