W Święta Wielkanocne jemy najważniejsze w roku śniadanie. Na stole pojawiają się, oprócz święconki, różne wędliny, a w szczególności kiełbasa biała, no i obowiązkowo szynka z kością. Serwowane są jajka przyrządzane na wiele sposobów, galart, pasztety, schab w galarecie, sos do święconego, sos tatarski, chrzan i ćwikła. Całość uzupełniają własnej roboty wypieki cukiernicze, jak: mazurki, babki drożdżowe, placki z kruszonką, serniki i keksy. Oto przepisy na potrawy wielkanocne, które przygotował Waldemar Kurowski, znawca kuchni, autor książek kulinarnych.
POTRAWY WIELKANOCNE | WIELKANOCNA SZYNKA
Składniki
- surowa szynka, wędzona (1,5-2 kg)
- 200 ml soku jabłkowego
- 2 cebule
- po 6-8 ziaren jałowca i ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki miodu lub brązowego cukru
- łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
- 15-20 goździków
- sól
Sposób przygotowania:
Szynkę umieścić w dość wysokim garnku, zalać wodą. Dodać pokrojone w ćwiartki cebule oraz jałowiec, ziele angielskie i liście laurowe, lekko posolić. Gotować na bardzo małym ogniu (woda powinna delikatnie mrugać) nie krócej niż 2 godziny - czas zależy od wagi szynki. Gdy widelec wbity w mięso łatwo da się wyjąć, zgasić ogień, zostawić szynkę, by powoli stygła w wywarze. Miód lub cukier brązowy utrzeć ze zmielonym pieprzem, dolewając powoli sok jabłkowy. Wierzch szynki ponacinać tak, by linie nacięć tworzyły gęstą kratkę. W miejsca krzyżowania się linii powciskać goździki. Posmarować szynkę przygotowaną miksturą, ułożyć w formie do pieczenia, podlać kilkoma łyżkami wywaru. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 25 minut, co jakiś czas przewracając.
POTRAWY WIELKANOCNE | ŻUREK Z CHRZANEM
Składniki
- litr wywaru mięsnego (może być z kostki rosołowej)
- 2 szklanki zakwasu na żur
- 25 dag kiełbasy białej (parzonej)
- 4 łyżki 12-procentowej śmietanki
- 4 jajka
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- majeranek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do gorącego wywaru wlać zakwas, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i pogotować kilka minut. Ziemniaki i jajka ugotować. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na rumiano na patelni i wrzucić do żurku wraz z ugotowanymi i pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami. Kiedy żur trochę przestygnie, zabielić go śmietanką, dodać chrzan, suszony majeranek. Dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jajka gotowane obrać ze skorupki, pokroić wzdłuż na ćwiartki rozłożyć na talerze i zalać gorącym żurkiem (można też pokroić w kostkę i dodać wraz z innymi przyprawami do żurku).
POTRAWY WIELKANOCNE | JAJA FASZEROWANE SZYNKĄ
Składniki
- 4 jajka
- 10 dag szynki
- 5 dag żółtego sera
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżki majonezu
- sól, pieprz ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
Umyte jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połówki i ostrożnie wyjąć z nich żółtka, białka odłożyć w połówkach. Szynkę, ser i żółtka bardzo drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę (drobne oczka), dodać majonez i śmietanę, przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami i starannie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić odłożone wcześniej białka, nadając im kształt całych jajek. Białko nieco ściąć z podstawy, aby pewnie stało. Ułożyć na półmisku i udekorować sałatą, rzodkiewką oraz szczypiorem.
POTRAWY WIELKANOCNE | JAJKA FASZEROWANE NAJPROSTSZE
Składniki
- 8 jajek
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta
- masmix lub masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, po ostygnięciu energicznym ruchem, ostrym nożem, przeciąć je wzdłuż na pół. Wybraną łyżeczką zawartość drobno poszatkować. Posiekać pietruszkę, dodać wraz ze śmietaną, solą i pieprzem do jajek. Masa powinna mieć gęstą konsystencję, tak aby nie wypływała ze skorupek. Dlatego śmietana koniecznie musi być gęsta (np. osiemnastoprocentowa szczeciniecka). Masę włożyć do skorupek i posypać dokładnie bułką tartą. Smażyć na gorącym tłuszczu. Jeśli wybierzemy masło - zyskamy ładniejszy, złoty kolor, ale też łatwiej mogą się przypalić.
POTRAWY WIELKANOCNE | ROLADA ZE ŚWIEŻEGO BOCZKU
Składniki
- 1 kg boczku świeżego bez kości (chudego)
- 4 ząbki czosnku
- majeranek
- ostra papryka w proszku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Boczek starannie umyć, osuszyć i dobrze rozbić. Następnie posolić (z obu stron), wewnętrzną stronę posypać sproszkowaną papryką, pieprzem, majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Można jeszcze według uznania nafaszerować pieczarkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Boczek zwinąć, obwiązać dokładnie nitką, wstawić do lodówki i pozostawić do następnego dnia. Nazajutrz upiec w dobrze nagrzanym piekarniku (180 st. C) ok. 1,5 godz. Podawać na zimno z sosami np. z sosem tatarskim lub ćwikłą.
POTRAWY WIELKANOCNE | JAJKA ZAPIEKANE Z PARMEZANEM
Składniki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 100 g rukoli
- 2 duże pomidory
- 1 cebula,
- sól
- pieprz
- 300 g parmezanu
Sposób przygotowania:
Jajka pokroić na połówki. Żółtka posiekać z rukolą. Posiekać dwa pomidory i cebulę. Żółto-zielonkawym farszem wypełnić jajka. Posiekanego pomidora wraz z cebulą ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na pomidorach ułożyć jajka. Wszystko zasypać parmezanem i zapiec.