Schab z piekarnika pod chrzanowo-serową pierzynką. Świąteczny obiad, który robi się praktycznie sam i zachwyca gości

Gabriela Fedyk
Przygotowanie tego dania nie zajmie ci dużo czasu, a efekt będzie niesamowity.
Przygotowanie tego dania nie zajmie ci dużo czasu, a efekt będzie niesamowity. ALLEKO/Getty Images
Świąteczny obiad nie musi być trudny ani zajmować dużo czasu. Schab z piekarnika z wielkanocnym twistem zachwyci każdego, a kiedy będzie się piekł, możesz w spokoju napić się kawy lub herbaty. Wypróbuj przepis na świąteczny schab z piekarnika pod chrzanowo-serową pierzynką i przygotuj się na pytania o dokładkę.

Spis treści

Masz ochotę na coś wyjątkowego na Wielkanoc, ale nie chcesz (albo nie możesz) spędzić dużo czasu w kuchni? Schab z piekarnika pod chrzanowo-serową pierzynką to idealna propozycja na prosty i niekłopotliwy świąteczny obiad. To znakomita opcja na popularne mięso w zupełnie innej odsłonie, z ulubioną kapustą pekińską i wielkanocnym twistem.

Wystarczy, że pokroisz składniki, mięso natniesz w kratkę i przygotujesz chrzanowo-serową masę. Danie możesz podać z ziemniakami i surówką, np. z marchewki. Przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu, a efekt będzie niesamowity. Goście będą prosić o dokładkę i przepis.

Prosty przepis na świąteczny obiad z piekarnika

Przepis na ok. 5 porcji
Czas wykonania: przygotowanie: 30 minut, pieczenie: ok. 45-60 minut
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 700 g schabu,

  • pół kapusty pekińskiej średniej wielkości,

  • 2 cebule,

  • pół czerwonej papryki (świeża lub konserwowa),

  • 150-200 g sera żółtego,

  • 1 łyżka chrzanu,

  • 3 łyżki majonezu,

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,

  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej,

  • 1 łyżeczka czosnku mielonego,

  • sól i pieprz do smaku,

  • opcjonalnie pietruszka do posypania.

Jak zrobić świąteczny schab z piekarnika pod chrzanowo-serową pierzynką?

  1. Przygotuj wszystkie składniki. Przyprawy wymieszaj w miseczce. Schab pokrój na kawałki o grubości około 1,5 cm. Kapustę pekińską pokrój w paski, a cebulę w kostkę.

  2. Każdy kawałek mięsa natnij z jednej strony w kratkę. Uważaj, żeby nie przeciąć ich na wskroś.

  3. Przygotowany schab posyp z dwóch stron mieszanką przypraw. Przyprawy wetrzyj w mięso.

  4. Pokrojoną kapustę pekińską i jedną cebulę wymieszaj w naczyniu żaroodpornym, posyp sola i świeżo mielonym pieprzem.

  5. Na kapuściano-cebulowym spodzie ułóż mięso.

  6. Przygotuj chrzanowo-serową pierzynkę na kotlety. Pokrój w kostkę jedną małą lub pół średniej cebuli i pół papryki (świeżej lub konserwowej).

  7. Na tarce zetrzyj ser żółty.

  8. W miseczce umieść ser i pokrojone cebulę oraz paprykę. Dodaj trzy łyżki ulubionego majonezu, łyżkę chrzanu oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.

  9. Chrzanowo-serową pierzynkę nałóż na kotlety.

  10. Naczynie ze schabem pod pierzynką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (funkcja góra-dół) i piecz 45-60 minut, aż mięso będzie miękkie. Całość możesz posypać pietruszką przed podaniem. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl