Spis treści
Masz ochotę na coś wyjątkowego na Wielkanoc, ale nie chcesz (albo nie możesz) spędzić dużo czasu w kuchni? Schab z piekarnika pod chrzanowo-serową pierzynką to idealna propozycja na prosty i niekłopotliwy świąteczny obiad. To znakomita opcja na popularne mięso w zupełnie innej odsłonie, z ulubioną kapustą pekińską i wielkanocnym twistem.
Wystarczy, że pokroisz składniki, mięso natniesz w kratkę i przygotujesz chrzanowo-serową masę. Danie możesz podać z ziemniakami i surówką, np. z marchewki. Przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu, a efekt będzie niesamowity. Goście będą prosić o dokładkę i przepis.
Prosty przepis na świąteczny obiad z piekarnika
Przepis na ok. 5 porcji
Czas wykonania: przygotowanie: 30 minut, pieczenie: ok. 45-60 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
700 g schabu,
pół kapusty pekińskiej średniej wielkości,
2 cebule,
pół czerwonej papryki (świeża lub konserwowa),
150-200 g sera żółtego,
1 łyżka chrzanu,
3 łyżki majonezu,
1 łyżeczka papryki słodkiej,
1/4 łyżeczki papryki ostrej,
1 łyżeczka czosnku mielonego,
sól i pieprz do smaku,
opcjonalnie pietruszka do posypania.
Jak zrobić świąteczny schab z piekarnika pod chrzanowo-serową pierzynką?
Przygotuj wszystkie składniki. Przyprawy wymieszaj w miseczce. Schab pokrój na kawałki o grubości około 1,5 cm. Kapustę pekińską pokrój w paski, a cebulę w kostkę.
Każdy kawałek mięsa natnij z jednej strony w kratkę. Uważaj, żeby nie przeciąć ich na wskroś.
Przygotowany schab posyp z dwóch stron mieszanką przypraw. Przyprawy wetrzyj w mięso.
Pokrojoną kapustę pekińską i jedną cebulę wymieszaj w naczyniu żaroodpornym, posyp sola i świeżo mielonym pieprzem.
Na kapuściano-cebulowym spodzie ułóż mięso.
Przygotuj chrzanowo-serową pierzynkę na kotlety. Pokrój w kostkę jedną małą lub pół średniej cebuli i pół papryki (świeżej lub konserwowej).
Na tarce zetrzyj ser żółty.
W miseczce umieść ser i pokrojone cebulę oraz paprykę. Dodaj trzy łyżki ulubionego majonezu, łyżkę chrzanu oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
Chrzanowo-serową pierzynkę nałóż na kotlety.
Naczynie ze schabem pod pierzynką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (funkcja góra-dół) i piecz 45-60 minut, aż mięso będzie miękkie. Całość możesz posypać pietruszką przed podaniem. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
