PRZYPRAWA SZAFRAN - JAK SIĘ JĄ POZYSKUJE?
Uzyskuje się go z wysuszonych słupków kwiatowych specjalnej odmiany krokusów. Do wyprodukowania kilograma tej przyprawy potrzeba co najmniej 150 tys. kwiatów. Na bardzo wysoką cenę tego luksusowego dodatku ma wpływ także to, że produkuje się go ręcznie.
SZAFRAN - SKĄD POCHODZI? GDZIE PRODUKUJE SIĘ GO PRODUKUJE?
Znamienna większość światowej produkcji szafranu umiejscowiona jest w pasie od Morza Śródziemnego po Kaszmir. Na wszystkich pozostałych kontynentach szafran produkowany jest w małych ilościach. Rocznie wytwarza się około 300 ton tej przyprawy.
Iran, Hiszpania, Indie, Grecja, Azerbejdżan, Maroko oraz Włochy te państwa zdominowały produkcję szafranu. Warto wspomnieć, że Hiszpania i Iran wytwarzają blisko 80% światowej produkcji.
SZAFRAN - ZASTOSOWANIE, DO CZEGO JĄ DODAWAĆ?
W kuchni ta wyjątkowa przyprawa ma bardzo szerokie zastosowanie. Idealnie komponuje się z ryżem, rybami i owocami morza. Jest niezbędnym dodatkiem do hiszpańskiej paelli oraz hinduskiego pilaw.
**
JAKĄ ILOŚĆ SZAFRANU DODAWAĆ DO POTRAW?**
Szczypta szafranu wystarczy, by nadać daniu piękny żółty bądź pomarańczowy kolor. I właśnie w takiej ilości powinno się tej przyprawy używać – powinna stanowić przysłowiową „kropkę nad i”. Kiedy przesadzimy z dodatkiem szafranu, danie trudno będzie uratować, Stanie się gorzkie, cierpkie i zwyczajnie niesmaczne. W rozsądnych ilościach szafran nadaje jedzeniu nuty miodowo-korzenne.
Zobacz także wideo:
INNE ZASTOSOWANIE SZAFRANU
Szafran sprawdza się także poza daniami wytrawnymi. Jest ważnym składnikiem pieczonych przez Szwedów bułeczek drożdżowych, a w Polsce słynne były ongiś „baby szafranowe” zabarwione tą przyprawą na intensywny żółty kolor. Dodaje się go także do puddingów oraz słodkich likierów.
PRZYPRAWA SZAFRAN - WYKORZYSTANIE W MEDYCYNIE
Od wieków znane są też właściwości lecznicze szafranu. Zawiera w sobie witaminę A, kwas foliowy, miedź, potas,wapń, mangan, żelazo, selen, cynk, magnez, taninę oraz ryboflawinę.
Na jakie choroby dobry jest szafran?
- leczy depresję
- przeciwdziała nowotworom
- hamuje rozwój guzów okrężnicy, wątroby i jajników
- poprawia pamięć
- przypisuje się mu spowalnianie rozwoju choroby Alzheimera i Parkinsona
SZAFRAN DOBRY NA BÓL ZĘBÓW
Jak podają źródła, zbawienne jest też działanie szafranu przy bólach zębów oraz ząbkowaniu u niemowląt. W prosty sposób można własnoręcznie wykonać naturalny balsam mieszając miód z szafranem, a potem wmasowywać w dziąsła.
Ten drogocenny specyfik wykorzystywany jest też do barwienia tkanin (głównie w Indiach i Chinach) oraz w perfumiarstwie.
ZAMIENNIKI SZAFRANU
Z powodu wysokiej ceny tej przyprawy, szafran jest często zastępowany lub mieszany z kurkumą i krokoszem.
WYMAGANIA DO UPRAWY SZAFRANU
Szafran jest łatwy w uprawie i nie ma za dużo specjalnych wymagań. Najlepsze zbiory osiąga się próchniczno-piaszczystej glebie w pełnym słońcu.
SZAFRAN - UPRAWIANE GATUNKI
- Crocus aerius Herb. – szafran spiżowy
- Crocus ancyriensis (Herb.) Maw – szafran turecki
- Crocus angustifolius, syn. C. susianus Hayne ex Steud. – szafran wąskolistny, krokus wąskolistny
- Crocus boryi J. Gay
- Crocus cartwrightianus Herb.
- Crocus chrysanthus (Herb.) Herb. – szafran złocisty
- Crocus etruscus Parl. – szafran toskański
- Crocus flavus Hav. – szafran żółtokwiatowy, krokus żółty
- Crocus gargaricus Herb. – szafran gargański
- Crocus sativus L. – szafran uprawny, szafran siewny, krokus uprawny
- Crocus sieberi L. – szafran Siebera, krokus Siebera
- Crocus speciosus M.B – szafran okazały, krokus okazały
- Crocus tommasinianus Herb. – szafran Tommasiniego
- Crocus vernus (L.) Hill – szafran wiosenny
